Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
11.01.2019 08:50

Areál bežeckého lyžovania pri Dobšinskej ľadovej jaskyni prešiel obnovou


Prvé bežecké stopy v Dobšinskej Ľadovej Jaskyni sú už pripravené – mestodobsiná.sk


Areál bežeckého lyžovania pri Dobšinskej ľadovej jaskyni v Slovenskom raji v okrese Rožňava prešiel obnovou. Na tento účel sa už dlhšie obdobie nevyužíval. Projekt bol vlani financovaný cez program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.


Implementačným orgánom bola organizácia Košice Región Turizmus. Pre TASR to uviedla jej výkonná riaditeľka Lenka Vargová Jurková s tým, že celkové výdavky predstavovali viac ako 14.000 eur. Žiadateľ, ktorým bolo mesto Dobšiná, prispel vyše 1400 eurami.       

Medzi niektoré z cieľov projektu podľa nej patrí napríklad rozšírenie ponuky cestovného ruchu v zimnej turistickej sezóne a tým predĺženie priemernej doby pobytu návštevníka v kraji, čo priamo povedie k zvýšeniu prínosu pre hospodárstvo. "Zámerom bolo rovnako vytvoriť podmienky na zvýšenie konkurencieschopnosti nášho regiónu prostredníctvom posilnenia jeho športovo-rekreačného potenciálu," uviedla.       

Ako pripomenula, lyžiarske bežecké trate lokalizované v Dobšinskej ľadovej jaskyni majú bohatú tradíciu a v minulosti ich využívali vrcholoví a výkonnostní lyžiari-bežci, ale aj rekreační bežci či turisti-lyžiari. "Oproti pôvodne schváleným tratiam, ktoré boli prioritne určené na preteky usporiadané v rámci Slovenského lyžiarskeho zväzu, sa ich vedenie čiastočne prispôsobilo zmeneným aktuálnym terénnym a prírodným podmienkam, zohľadnilo sa zameranie tratí viac na športovo-rekreačné využívanie a vynechali sa niektoré krátke najnebezpečnejšie a pre údržbu náročnejšie úseky," spresnila.       

Koncepcia bežeckých tratí je okruhová a sú situované v otvorenom teréne po pasienkoch a lúkach juhovýchodne až juhozápadne pod Ostrou skalou. Nachádzajú sa tu štyri lyžiarske bežecké trate s dlhé 4,5 kilometra, 3,5 kilometra a ďalšie dve majú okruh v dĺžke tri a dva kilometre.       

V priestore štartu a cieľa bol vybudovaný nový drevený altánok osadený v existujúcich betónových pätkách s možnosťou sedenia, odkladania vecí, voskovania lyží a zároveň slúžiaci ako oddychové miesto.       

Mesto Dobšiná na svojej webovej stránke informuje, že otvorenie uvedeného areálu spojené s prechodom lyžiarskych bežeckých tratí sa uskutoční v nedeľu (13. 1.) o 13. h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2020
Mesto zrekonštruuje ľadovú plochu na zimnom štadióne
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Liptovskom Mikuláši podporili na ostatnom zasadnutí návrh na financovanie rekonštrukcie ľadovej plochy na mestskom zimnom štadióne. Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej by mala rekonštrukcia stáť celkovo 452 000 eur.
viac
28.05.2021
Župa spúšťa rekonštrukciu Kaštieľa v Čunove. Vznikne tam Ekocentrum
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa po fázach príprav púšťa do komplexnej rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Čunove. Rozdelená bude do viacerých fáz a na ich konci sa toto miesto premení na Ekocentrum pre širokú verejnosť každej vekovej kategórie.
viac
12.12.2022
Pri Dobšinskej ľadovej jaskyni začali s úpravou bežkárskych tratí
V areáli bežeckého lyžovania pri Dobšinskej ľadovej jaskyni otvorili tohtoročnú zimnú sezónu a po snehovej nádielke začali s úpravou tamojších bežkárskych tratí. Uviedla to predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Snow Park Ľadová Františka Debnáriková.
viac
15.08.2023
Stavba športovej haly sa odkladá, obnoviť chcú areál školy
Plán vybudovať novú multifunkčnú športovú halu v Žarnovici sa zatiaľ odkladá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %