Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.12.2016 10:00

Banská Bystrica sa chystá vytvoriť prvý inštitucionálny plán mobility v SR


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto pod Urpínom bude mať prvenstvo v oblasti udržateľnej mobility v rámci Slovenska. Spoločne s nadáciou Ekopolis a ďalšími európskymi partnermi realizuje projekt MOVECIT. Ten je podporený v rámci programu Interreg Central Europe a zameriava sa na tvorbu plánov mobility pre inštitúcie.


Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, od roku 2013 má Banská Bystrica, ako prvé mesto na Slovensku, vypracovaný generel nemotorovej dopravy v súlade s územným plánom. Mestský úrad sa chystá vytvoriť v rámci projektu MOVECIT prvý inštitucionálny plán mobility na Slovensku. Mal by uľahčiť pracovníkom magistrátu využívanie MHD, bicykla a chodenia pešo pri dochádzaní do zamestnania. Cieľom projektu, ktorý bude trvať do mája 2019, je tiež zvýšenie povedomia pracovníkov samosprávy o dopadoch ich dopravných návykov na životné prostredie a kvalitu života.      

"Som rád, že Banskej Bystrici patrí ďalšie prvenstvo a máme možnosť spustiť projekt udržateľnej mobility aj na mestskom úrade. V prvom rade musíme ísť príkladom my. Niekoľko zamestnancov už dnes využíva na cestu do práce okrem automobilovej dopravy aj iné formy. Ide o trend, ktorý v zahraničí funguje, preto verím, že sa pridajú ďalší. Som presvedčený, že budeme úspešní a spoločnými silami sa nám podarí aspoň čiastočne zmeniť naše dopravné návyky," konštatoval viceprimátor Jakub Gajdošík.      

Na magistráte sa už uskutočnili dve pracovné stretnutia určené pre vedenie, vedúcich odborov a zamestnancov. Riaditeľ Nadácie Ekopolis Peter Medveď ich informoval o prínosoch projektu MOVECIT a príklady inštitucionálnych plánov mobility zo zahraničia zasa priblížil Zbyněk Sperat z Centra dopravného výskumu v Brne.      

"Cieľom plánu udržateľnej mestskej mobility je zvýšenie kvality života v meste. Intenzívne zapája verejnosť i záujmové skupiny," doplnil Sperat.      

"V rámci pracovného stretnutia sme oboznámili zamestnancov mestského úradu s trendmi i možnosťami, ako zlepšiť podmienky pre ich mobilitu," dodal Medveď.      

Partnermi spomínaného projektu sú mestá a organizácie z Českej republiky, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Slovinska a Talianska.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
26.11.2017
Banská Bystrica opäť úspešná v získavaní eurofondov
Na vybudovanie jednej zo šiestich plánovaných cyklotrás získalo mesto nenávratný finančný príspevok (NFP) z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške 857 870 eur. Päť-percentná finančná spoluúčasť samosprávy predstavuje sumu 45 151 eur.
viac
09.03.2018
Pozvánka na verejné diskusie na tému Doprava, mesto a ľudia
Nadácia Ekopolis v spolupráci s mestom Banská Bystrica realizujú projekt zameraný na plánovanie udržateľnej mestskej mobility. V marci sa v Banskej Bystrici uskutoční sériá verejných diskusií s obyvateľmi, ktoré pomôžu pri analýze súčasného stavu dopravy.
viac
22.05.2020
Do začiatku júna možno pripomienkovať plán dopravného systému v kraji
Verejnosť môže do 2. júna pripomienkovať plán udržateľnej mobility Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Návrh plánu, ktorý je základným nástrojom na zabezpečenie vyváženého rozvoja dopravného systému v regióne, je zverejnený na portáli Ministerstva životného prostredia SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %