Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.05.2017 09:10

Banské múzeum v prírode zmodernizujú


Banské múzeum v prírode v Banskej Štiavnici.


Banské múzeum v prírode, ktoré je najnavštevovanejšou expozíciou Slovenského banského múzea (SBM) a tiež jednou z najvyhľadávanejších zaujímavostí v Banskej Štiavnici, chcú tento rok inovovať.


"Nachádzame sa v etape, kedy prichádza verejnosť vo zvýšenej miere a zastarané expozície si vyžadujú inovácie," podotkol riaditeľ múzea Jozef Labuda. Na projekt modernizácie získalo SBM dotáciu z Environmentálneho fondu vo výške 95 670 eur. Inovovať chcú podľa Labudu ešte tento rok. "Aktuálne bežia verejné obstarávania," priblížil s tým, že realizácia projektu vo výraznej miere návštevníkov neovplyvní.      

Banské múzeum v prírode, ktoré je známe aj ako skanzen, má dve časti. Inovácia sa dotkne oboch. Nové prvky pribudnú na povrchu, renovovať sa však bude aj v podzemí. Na povrchu chcú podľa Labudu vytvoriť novú oddychovú zónu pre deti, kde sa budú môcť hrať. Pri vodnostĺpcovom ťažnom stroji z 18. storočia by zase mala pribudnúť obrazovka s približne trojminútovým filmom, ktorý priblíži vodu ako fenomén v baníctve.       

V podzemí, kde majú návštevníci možnosť sfárať v ochranných oblekoch a so svietidlami v ruke, chcú podľa Labudu inovovať osvetlenie a odsávanie. "Klimatické podmienky sú tu veľmi náročné a agresívne, majú veľký vplyv na inžinierske siete," vysvetlil riaditeľ. Inovácie sa dočkajú aj svietiace vitríny a rôzne ilustračné grafické prvky, ktoré približujú postup dobývania.      

Banské múzeum je vybudované v závode šachty Ondrej, ktorá fungovala od konca 17. storočia až do 20. rokov 20. storočia a v roku 1925 bola definitívne zlikvidovaná. So sprístupňovaním podzemných priestorov a budovaním povrchových priestorov sa začalo v roku 1965, prvých návštevníkov privítali v skanzene v roku 1974. Za toto obdobie ho navštívilo viac ako 1,3 milióna ľudí.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2017
V Bratislave začínajú s revitalizáciou Námestia slobody
Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia.
viac
26.10.2017
Začala sa revitalizácia podchodu na Trnavskom mýte
Náklady, ktoré vynaloží Immocap na revitalizáciu podchodu dosiahnu 2,5 mil. eur, hlavné mesto investuje 1,2 mil. eur. V lete 2018 tak po rokoch chátrania budú mať Bratislavčania moderný kultivovaný podchod na úrovni európskych metropol.
viac
25.05.2020
Na sídlisku Hliny I v Žiline začali s revitalizáciou
Investíciu viac ako 209 000 eur si vyžiada revitalizácia verejných priestorov vo vnútrobloku na sídlisku Hliny I v Žiline. Rekonštrukčné práce sa začali v týchto dňoch. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
07.07.2021
Levickí poslanci schválili takmer pol milióna eur na obnovu hradného parku
Mesto Levice zrevitalizuje hradný park. V oplotenom uzatvárateľnom areáli bude obnovené jazierko, vybudované pódium pre kultúrne podujatia aj nové chodníky a osvetlenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %