Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.02.2019 09:01

Banskobystrický samosprávny kraj zaradili do zoznamu catching-up regiónov


Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja.


Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu navrhol rozšíriť zoznam tzv. catching-up regiónov, teda dobiehajúcich regiónov, o Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).


Ide o iniciatívu Európskej komisie (EK), ktorá je dôležitým nástrojom na podporu a pomoc členským štátom v naštartovaní rastu, ekonomického a sociálneho rozvoja. Informoval o tom vo štvrtok v Banskej Bystrici vicepremiér Richard Raši.       

"Spôsob, akým bývalý predseda BBSK Marian Kotleba fungoval na čele župy, zapríčinil, že kraj nemohol čerpať eurofondy. Považujem to z hľadiska sociálneho, ekonomického a celkovo regionálneho rozvoja za fatálne zlyhanie," konštatoval Raši.       

Ako vysvetlil, pred niekoľkými dňami ich oslovila EK listom, v ktorom navrhla iniciatívu dobiehajúcich regiónov u nás rozšíriť. Voľba padla na BBSK. V úzkej spolupráci s EK a Svetovou bankou budú v ďalšom kroku na úrovni samosprávneho kraja zadefinované kľúčové projekty, ktoré pomôžu naštartovať ekonomický a sociálny rast či rozvíjať odborné kapacity. V roku 2020, po dôkladnej analýze, budú k dispozícii konkrétne zmysluplné projekty určené na možné financovanie z rôznych zdrojov – eurofondov, centrálne riadených programov EK a štátneho rozpočtu.       

"Verím, že aj tento krok, ktorý sa nám podarilo dosiahnuť, pomôže BBSK, aby využíval vlastný potenciál a napredoval," dodal Raši.       

Prvým regiónom, ktorý sa do iniciatívy na Slovensku zapojil, bol Prešovský samosprávny kraj. Podľa vicepremiéra spolupráca s EK a Svetovou bankou v rámci dobiehajúcich regiónov trvá už rok, pričom výsledky prípravnej fázy, teda tvorby akčného plánu iniciatívy, hovoria samy za seba.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Primátorka Macháčková so ZMO HN odštartuje tvorbu akčného plánu pre región
Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková v spolupráci so Združením miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) plánujú vypracovať akčný plán pre región. Prvé pracovné stretnutie zvolávajú na 10. januára 2018 do Prievidze.
viac
15.06.2020
Slovensko neodmietlo žiadnu kontrolu pri klimatickom zákone EK
Slovensko neodmietlo žiadnu kontrolu a nezmenilo ani ciele na dosiahnutie uhlíkovej neutrality pri klimatickom zákone z dielne Európskej komisie (EK). Ten má nastaviť rámec pre krajiny Európskej únie (EÚ) na dosiahnutie uhlíkovej neutrality.
viac
21.09.2020
Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti
Európska komisia predstavila strategické usmernenia pre implementáciu Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti.
viac
23.09.2020
Revidovaný OP Ľudské zdroje
Pre súčasných a potenciálnych žiadateľov a príjemcov z Operačného programu (OP) Ľudské zdroje dávame do pozornosti revíziu Operačného programu Ľudské zdroje schválenú vykonávacím rozhodnutím Komisie z 11.9.2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %