Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.10.2019 10:15

BBSK zjednotil otváracie hodiny pre svoje múzeá a galérie


Ilustračná snímka. Budova Gemersko - malohontského múzea v Rimavskej Sobote, zdroj: gmmuzeum.sk


Všetkých šesť múzeí a galérií, ktoré spadajú pod Banskobystrický samosprávny kraj, začalo od októbra zimnú sezónu s jednotnými otváracími hodinami. Otvorené budú minimálne do 17-tej a vždy aj cez víkendy.


Od tohtoročných letných prázdnin Banskobystrický samosprávny kraj zjednotil otváracie hodiny pre svoje inštitúcie. Všetky múzeá a galérie, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zjednotili a predĺžili svoje otváracie hodiny.

Múzeá a galérie od tohto roka fungujú v novom režime otváracích hodín – majú ich zjednotené v letnej a v zimnej sezóne.

V letnej sezóne: od júna až do konca septembra môžu ľudia navštíviť všetkých šesť múzeí a galérií v kraji, ktorých zriaďovateľom je BBSK až do 18. hodiny.

Rovnako jednotne budú otvorené tieto kultúrne inštitúcie v zimnej sezóne, od októbra do konca mája, oproti letnej sezóne o hodinu kratšie, a budú otvorené do 17. hodiny.

Otváracie hodiny platia v pracovné dni okrem pondelka, a tiež počas víkendu. „Kým doposiaľ niektoré múzeá a galérie zatvárali o 16. hodine, s novými otváracími časmi sú bližšie k ľuďom. Ak si chcú ľudia pozrieť výstavu po pracovnom čase, doteraz to v niektorých mestách nebolo vôbec možné. Ak chce rodina v rámci víkendového výletu navštíviť múzeum, chceme im to umožniť,“ povedal vedúci oddelenia kultúry BBSK Peter Černek.

Výnimkou v otváracích hodinách počas soboty je napríklad Pohronské múzeum Nová Baňa, keďže využíva priestor mesta v starej radnici, kde v sobotu prebiehajú svadby, no návštevníkom to vynahrádza otváracími hodinami v nedeľu.

Do zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK patria: Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote, Horehronské múzeum v Brezne, Stredoslovenské múzeum a Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici, Novohradské múzeum a galéria v Lučenci, Pohronské múzeum v Novej Bani.

Autor: (ts-bbsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Nové múzeum približuje dejiny obce Divín, jej hradu i okolitého regiónu
Históriu obce a hradu Divín, ako aj dejiny okolitého regiónu v okrese Lučenec približuje novootvorené múzeum, ktoré od polovice júna funguje v priestoroch tamojšieho Zichyovského kaštieľa.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
07.07.2020
V Múzeu kysuckej dediny bude rozvoniavať med
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci so ZO SZV Stará Bystrica, ZO SZV Kysucké Nové Mesto a RZ SZV Žilina, vás pozývajú do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na obľúbené podujatie Včelárska a sladká nedeľa.
viac
27.09.2021
V Múzeu kysuckej dediny sa predstaví obec Zborov nad Bystricou
Obec Zborov nad Bystricou sa predstaví v nedeľu 3. októbra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke na podujatí Zborovská nedeľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %