Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
06.07.2018 01:30

Belgická zástava na žilinskej radnici


Belgická zástava.


Na žilinskej radnici veje belgická zástava. Mesto si chce takýmto spôsobom uctiť delegáciu z partnerského belgického mesta Essen, ktorá pred pár dňami navštívila Žilinu.


„Na znak úcty k belgickej delegácii, ktorá sa zúčastnila na slávnostnom oceňovaní osobností mesta Žilina, a pri príležitosti dnešného futbalového zápasu majstrovstiev sveta Belgicko – Brazília, zaviala na Radnici mesta Žilina belgická zástava. Ak Belgicko postúpi do finále, zástava zaveje opäť na jeden deň. Sľúbil som to pánovi Gastonovi Van Ticheltovi, primátorovi nášho partnerského mesta Essen, ktorý veľmi ocenil tento prejav priateľstva,“ vysvetlil zástupca žilinského primátora Patrik Groma.

Návšteva z Belgicka pricestovala na Slovensko v pondelok pri príležitosti slávnostného oceňovania osobností mesta Žilina. Medzi ocenenými bol i Marcel Mous z Essenu, ktorý získal Cenu primátora mesta Žilina za jeho prínos pri rozvíjaní priateľstva medzi mestami Žilina a Essen a medzi Slovenskom a Belgickom. Následne sa delegácia presunula na novovzniknutú Essenskú ulicu, kde primátori oboch partnerských miest slávnostne odhalili tabuľku s názvom ulice a zároveň tu zasadili i „strom priateľstva“.

Mesto Essen je partnerským mestom Žiliny oficiálne od roku 2002, no spolupráca siaha až do roku 1985, kedy Detský spevácky zbor Odborárik pod vedením Zlatoňa Bábika vystupoval prvýkrát v Belgicku. Essen sa nachádza v severnej – flámskej časti Belgicka v provincii Antverpy a často sa zamieňa s veľkým mestom Essen v Nemecku. Mesto má približne 18 000 obyvateľov a od Žiliny je vzdialené 1 350 km.

 

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2018
Žilina hľadá výnimočné osobnosti mesta
Aj v tomto roku majú Žilinčania možnosť navrhnúť významné osobnosti alebo kolektívy zo svojho okolia, ktoré nesú výrazné zásluhy v oblasti kultúry, športu či vzdelávania. Mesto Žilina opäť hľadá výnimočných ľudí, ktorým udelí jedno zo svojich ocenení.
viac
17.04.2019
Mesto Žilina ocenilo 25 výnimočných pedagógov
Záslužnú prácu žilinských učiteľov ocenila aj radnica. Pri príležitosti Dňa učiteľov si najlepší pedagógovia prevzali z rúk primátora pamätné listy.
viac
05.08.2020
Navrhnite osobnosti na Ocenenia bratislavskej župy
Bratislavský samosprávny kraj otvára možnosť navrhnúť výnimočné osobnosti na získanie Ocenenia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Nominácie môžu podať obyvatelia kraja, občianske združenia či iné organizácie so sídlom v Bratislavskom kraji. Uzávierka návrhov na kandidátov je 30. septembra.
viac
19.08.2021
Nominujte osobnosti Prešovského kraja
V rámci udeľovania Ceny Prešovského samosprávneho kraja kraj plánuje oceniť významné osobnosti či kolektívy regiónu súčasne za roky 2020 a 2021. Kým laureáti za vlaňajší rok sú už známi, nominácie pre aktuálny ročník sú otvorené, a to aj pre verejnosť. Uzávierka ich návrhov je 30. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %