Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.10.2018 10:25

Beluj má na konte ďalší rekord – tentoraz šúľancový


Snímka: Martin Lutonský


Malá obec, aspoň čo do počtu obyvateľov, sa snaží robiť veľké veci. Teda, v prípade slovenských rekordov, hneď tie najväčšie.


Pred doma rokmi na slávnostiach Poďakovanie za úrodu sa podarilo belujským ženám upiecť koláč, ktorý mal rozmery 8,42 m². Tohto roku, v sobotu 22. septembra, sa im podarilo ušúľať a potom aj uvariť šúľanec, ktorý mal pri záverečnom zmeraní 2,26 m. No ale keby ste ho videli pred varením – bol dvakrát taký dlhý. Bohužiaľ, práve varenie je čosi ako skúška ohňom a pri ňom sa šúľanec pretrhol. Nedá sa nič robiť, fyzika asi nepustí a hlavne, všetky gazdinky vedia, že dobré zemiakové cesto má svoju špecifickú konzistenciu.

Keď zástupca Slovenských rekordov Vladimír Výbošťok (sám je držiteľom mnohých rekordov v atletike a hovoria mu aj slovenský Bolt) šúľanec zmeral a vystavil certifikát, mohli ho pokrájať, pomastiť a posypať makom a nasledovala ochutnávka. Kto chcel, mohol okoštovať. Všetci však zhodne skonštatovali, že je to naozaj taký šúľanec, aký má byť.

Takto, s rekordom, sa v upršanú septembrovú sobotu začalo v Beluji tradičné Poďakovanie za úrodu. Všetci, ktorí sa na jeho príprave podieľali, už od piatku tŕpli, pretože predpovede počasia zneli priam hrozivo. A naozaj, dul silný vietor, bolo sychravo a ešte aj pršalo. Hotová katastrofa pre každého, kto chce pripraviť program v otvorenom priestore.

Našťastie, počasie sa pomaličky umúdrilo a popoludní už bolo celkom príjemne. Návštevníkov možno prišlo trochu menej, ale tí, ktorí sa dostavili, si mohli pochutnať na všakovakých dobrotách. Spomeňme len pečené prasa, kapustnicu, guláš, slivkové gule, lokše a párance. Tie ponúkal bátovský klub dôchodcov a pripravené boli podľa starej receptúry so zemiakmi a na slano. Presne také si v minulosti pri práci v hore robievali drevorubači a furmani.

Neodmysliteľnou súčasťou Poďakovania za úrodu je aj ochutnávka domácich koláčov, vystúpenia folklórnych súborov, predajné stánky a prehliadka expozícií. Tohto roku si návštevníci mohli pozrieť, ako sa žilo v druhej polovici minulého storočia v RETRO dome, ale aj ako to vyzeralo ešte dávnejšie: dokumentovali to Krajčojo čierna kuchyňa, obecné múzeum a Múzeum belujského hrnčiarstva Beluja. Deti si mohli vyskúšať prácu s pedigom, vykrútiť si nádobku na hrnčiarskom kruhu či urobiť si obrázok zo servítky. (Ešteže nebol v ponuke aj skákací hrad, lebo by ho asi odfúklo...)

Na záver podujatia pripravili organizátori dva bonbóniky. Kto to vydržal až do konca, mohol si pozrieť predstavenie divadelného ochotníckeho súboru Gelo Sebechleby „Kuchárky z Ovseného“ a odniesť si niektorú z cien v tombole.

Tak, ako po iné roky, mohlo sa tohtoročné Poďakovanie za úrodu uskutočniť len vďaka práci dobrovoľníkov a vďaka sponzorom a darcom. Starostka obce Monika Zlesíková im všetkým aj touto formou čo najsrdečnejšie ďakuje.

Obecne noviny 39-40/2018

 

Autor: Alena DZVONÍKOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Slávnostne požehnali novú hasičskú zástavu
Významné postavenie dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) a jeho dôležitosť pre obec si občania obce Veľké Kostoľany pripomenuli v nedeľu 8. mája 2016 hasičskou slávnosťou žehnania novej hasičskej zástavy a novej hasičskej techniky.
viac
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
17.06.2016
Zámer chovať nebezpečné pavúky či plazy obec posudzovať nebude
Obce nebudú musieť posudzovať zámer svojich občanov chovať jedovaté pavúky, obojživelníky, paryby alebo plazy.
viac
14.03.2017
Starým tradíciám možno dať nový život
Potrebujeme dnes páračky? Alergológovia by povedali, že určite nie, lebo perie môže slúžiť ako zdroj roztočov a ako náplň do paplónov a vankúšov sa neodporúča. Pre etnografov by to zase nebola ľahká otázka...
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %