Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.12.2017 11:04

Betlehemské svetlo príde na Slovensko 16. decembra


Betlehemské svetlo prinesú skauti z Rakúska. Snímka je z minulého roka: (svetlo.skauting.sk).


Slovenskí skauti prinesú v sobotu 16. decembra Betlehemské svetlo z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália vo viedenskom rímskokatolíckom farskom kostole sv. Františka z Assisi. Informoval o tom koordinátor Betlehemského svetla Marián Suvák.


Nasledujúci deň privezú skauti svetlo do Popradu, kde ho slávnostne prijme prezident SR Andrej Kiska.       

„Plamienok z Betlehema odovzdajú skauti ľuďom v nedeľu 17. decembra počas slávnostnej svätej omše o 16:30 hod. v kostole Najsv. Spasiteľa na Hlavnom námestí v Bratislave, kde bude rovnako ako vo väčšine slovenských kostolov k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc,“ povedal Suvák.       

Počas posledného víkendu v sobotu 23. decembra už od skorého rána budú skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí. Betlehemské svetlo sa dostane aj do obcí, kde nie je vlakové spojenie, aby k nemu mal prístup čo najväčší počet ľudí.       

„Skauti budú roznášať svetlo až do Štedrého dňa. Svetlo prinesú do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia ho k ľuďom priamo domov a zavítajú aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít,“ vysvetlil Suvák.       

V predvianočnom období sa do šírenia svetla k ľuďom, do obcí a do jednotlivých ustanovizní zapájajú stovky skautov. „Svetlo budeme roznášať po celom Slovensku už po dvadsiaty ôsmy raz ako symbol pokoja a lásky a sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať takúto tradíciu, ktorá si získala srdcia ľudí," dodal Suvák.       

Prvýkrát prevzali slovenskí skauti Betlehemské svetlo od rakúskych skautov v roku 1990 a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti vo Viedni, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým.       

Tohtoročné dieťa svetla pochádza z rakúskej dediny Hochburg-Ach, v ktorej sa narodil aj autor koledy Tichá noc. Dvanásťročný mladý dobrovoľný hasič Tobias Flachner odpálil 24. novembra v jaskyni Narodenia Betlehemské svetlo mieru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2019
Skauti doniesli betlehemské svetlo do Bratislavy ako symbol pokoja a porozumenia
Slovenskí skauti doniesli v nedeľu betlehemské svetlo do Katedrály svätého Martina v Bratislave. Prvýkrát si budú môcť ľudia až do vianočných sviatkoch odpáliť zo svetla v katedrále. Pre TASR to povedala Mária Strýčková z Federácie skautov Európy.
viac
10.12.2021
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend, skauti ho prinesú po 32-krát. Prezidentka Zuzana Čaputová prijme Betlehemské svetlo v pondelok (13.12.), pôjde tak o prvé oficiálne prijatie na Slovensku.
viac
14.12.2023
Skauti budú cez víkend roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku
Cez víkend (16. - 17. 12.) budú skauti roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku prostredníctvom vlakov. Postupne ho doručia na vlakové stanice, kam si poň môže prísť každý, kto má záujem.
viac
29.12.2023
Príbovské Vianoce pri adventnom venci
V tradičnom kolobehu kultúrnych podujatí organizovaných v obci Príbovce už tradične patrí literárno-hudobné pásmo Príbovské Vianoce organizované v obci už od roku 2006.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %