Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.12.2016 10:14

Betlehemskí pastieri z troch krajín sa v Janíku stretávajú už 15 rokov


Kultúrne centrum údolia Bodvy a Rudohoria zorganizovalo 15. ročník medzinárodného stretnutia betlehemských pastierov v obci Janík v okrese Košice okolie. Vianočnú atmosféru s tradičnými zvykmi predstavili kolektívy zo Slovenska, Rumunska a Maďarska. Na snímke kolektív z Janíka.


V košickom regióne sa počas víkendu predstavia betlehemskí pastieri z Maďarska, Rumunska a južného Slovenska. Tradícia s jasličkármi sa zrodila ešte pred 15 rokmi v obci Janík, odkiaľ sa vlani preniesla aj do Košíc a v metropole východu pokračuje prehliadka aj tohto roku.


Podujatie organizuje Kultúrne centrum údolia Bodvy a Rudohoria v Košiciach. Jeho metodička folklóru Zuzana Cehelská pre TASR uviedla, že vianočné zvyky s betlehemskými pastiermi prišlo predviesť osem súborov.       

„Jasličkári chodili v minulosti po domoch a prinášali ľuďom zvesť o narodení Spasiteľa, ktorý prišiel na svet v Betleheme,“ uviedla Cehelská. Na dnešnej prehliadke betlehemcov bolo každé vystúpenie niečím zvláštne. Podľa Cehelskej raritou je kalvínsky betlehem z rumunskej obce Györgyfalva, aký u nás nepoznáme. Unikátom je tiež Bábkový betlehem z Holládu, kde je za bábkami v životnej veľkosti ukrytý chlap, ktorý ich dáva do pohybu a hovorí za nich. Predstavenia našich súborov nadobudli javiskovú podobu. Ale betlehemskí pastieri z Janíka sa pridržiavajú ešte pôvodnej verzii a košická skupina Pristaše sa inšpirovala spišským betlehemom z Hrabkova. Program v Janíku si návštevníci pozreli v kultúrnom stredisku.       

Dnes večer sa v Košiciach v Divadle Thália predstavia s tradičným predvianočným programom folklórny súbor Ilosvai, betlehemskí pastieri z Gencsapáti, z Györgyfalva aj košické Pristaše. V galaprograme vystúpi aj kapela Dobroda Zenekar z Maďarska.       

V nedeľu 4. decembra potešia betlehemci Košičanov priamo v centre mesta. V premonštrátskom kostole Najsvätejšej Trojice sa pred svätou omšou o 9.45 h predstaví Bábkový betlehem z maďarského Holládu. Košická skupina Pristaše uvedie svoje betlehemské pásmo pred svätou omšou o 10.15 h v Dóme sv. Alžbety a o 11.45 h tam vystúpia betlehemci z maďarského súboru Gencsapáti. V kalvínskom kostole sa o 11.15 h veriaci reformovanej cirkvi môžu zoznámiť s betlehemcami z obce Györgyfalva hneď po bohoslužbe.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2017
Adamcove dni 2017
Nadšenci zborového spievania sa stretnú už na XI. ročníku prehliadky speváckych zborov Adamcove dni v Kunsthalle/Hale umenia 6. mája o 17. hodine, aby si uctili pamiatku významného dirigenta, zbormajstra a hudobného skladateľa Vojtecha Adamca (1926 – 1973), ktorý sa zapísal do histórie Košíc.
viac
13.03.2020
Výstava Prvý dotyk so slobodou je stále dostupná - virtuálne
Ako informovala krajská knižnica Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach, zaznamenala mimoriadnu návštevnosť výstavy, a práve preto si ju verejnosť môže pozrieť aj v súčasnosti, a to vo forme virtuálnej prehliadky.
viac
23.04.2020
Košice Región Turizmus ponúka okolo 250 virtuálnych prehliadok
Spolu do 250 turistických atrakcií prevažne v Košickom samosprávnom kraji vrátane pamiatok UNESCO si možno pozrieť prostredníctvom virtuálnych prehliadok krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
25.05.2021
Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli
O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi v kaštieli sa môžete dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %