Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.07.2018 05:42

Bezplatné wifi zóny v obciach a mestách môžu pomôcť aj rozvoju turizmu


Na snímke sprava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Milan Muška počas tlačovej konferencie o vyhlásení výzvy na WiFi pre Teba 30. júla 2018 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer


Bezplatné wifi zóny na verejných priestranstvách v obciach a mestách môžu zvýšiť kvalitu života občanov, ale aj pomôcť k rozvoju turizmu. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši na tlačovej konferencii v Bratislave, kde zároveň spustil výzvu WiFi pre Teba.


Bezplatné wifi zóny na verejných priestranstvách v slovenských obciach a mestách môžu zvýšiť kvalitu života občanov, ale aj pomôcť k rozvoju turizmu. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave, kde zároveň spustil výzvu WiFi pre Teba.

Obce a mestá z nej môžu získať príspevok až 15.000 eur na budovanie prístupových bodov na šírenie wifi signálu a na potrebné technické vybavenie.      

"Práve teraz spúšťame výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na projekt WiFi pre Teba," vyhlásil Raši s tým, že na projekt je alokovaných 10 miliónov eur. Jednotlivé obce a mestá môžu žiadať o príspevok vo výške 15.000 eur na vytvorenie bezplatných wifi zón na verejných priestranstvách. Spolufinancovanie je vo výške 5 %, dodal vicepremiér.       

"Ide nám o to, aby kvalitný internet, ktorý v dnešnej dobe zvyšuje kvalitu života, ale mnohokrát je jedným z faktorov, prečo sa ľudia rozhodujú, či v danej obci ostať žiť, bol prístupný naozaj pre všetkých a nechceme dopustiť, aby napríklad najmä náš vidiek ostal bez možnosti mať bezplatné wifi zóny aj na verejných priestranstvách," priblížil vicepremiér. Obce a mestá sa podľa výkonného podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milana Mušku týmto spôsobom zatraktívnia aj z pohľadu cestovného ruchu. "Je to výzva, ktorá je orientovaná smerom k modernizácii obcí a miest," doplnil Muška.       

Raši skonštatoval, že pri výzve sa zavádza aj niekoľko noviniek, žiadatelia budú podávať žiadosti elektronicky cez systém ITMS. Pokiaľ má zároveň starosta aktívny elektronický občiansky preukaz, mnohé z povinných údajov vyplní systém automaticky. "Stačí, ak sa starosta prihlásil do systému prostredníctvom svojho elektronického občianskeho preukazu," dodal. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) nebude požadovať ani predloženie potvrdení o nedoplatkoch na zdravotnom alebo sociálnom poistení alebo o daňových nedoplatkoch, tieto údaje si vyhľadá sám. Prvýkrát tiež ÚPVII pripravil vzorové súťažné podklady pre verejné obstarávanie, zdôraznil Raši ďalšiu z noviniek.       

Žiadateľom podľa Rašiho slov pomôžu s prihlásením aj pracovníci v informačno-poradenských centrách. Vicepremiér predpokladá, že v alokovanej sume budú uspokojení takmer všetci záujemcovia na Slovensku. Výzva z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) je určená pre takmer 800 miest a obcí na Slovensku v siedmich z ôsmich krajov, okrem Bratislavského. Prvé hodnotiace kolo bude uzatvorené 13. novembra a žiadatelia budú vyrozumení do 35 dní.       

ÚPVII sa podľa Rašiho inšpiroval výzvou Európskej komisie (EK), o ktorú bol záujem aj zo strany slovenských obcí a miest, pre technické problémy však bola zrušená.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2020
WiFi4EU: dnes sa zaregistruj, zajtra požiadaj o peňažnú poukážku
Štvrtá a posledná výzva iniciatívy WiFi4EU: Bezplatné WiFi pre obyvateľov EÚ bude vyhlásená dnes 3. júna 2020 o 13:00 a potrvá do 4. júna 2020 do 17:00.
viac
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
07.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov
Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %