Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.08.2018 01:45

Bikesharing v Bratislave by mali oficiálne spustiť začiatkom septembra


Ilustračná snímka, zdroj: bratislavskenoviny.sk


Hlavné mesto by sa už začiatkom septembra malo po rokoch dočkať reálneho spustenia služby požičiavania bicyklov – bikesharingu. Oficiálne sa tak má stať 7. septembra, s rozmiestňovaním bicyklov v rámci služby Slovnaft BAjk na jednotlivé stanice sa má začať 3. septembra.


"V súčasnosti je pripravených 50 dokovacích staníc, do spustenia služby sa ich počet zvýši o ďalších desať. To sú dve tretiny z plánovaného počtu 90 dokovacích staníc," informovala hovorkyňa mesta Zuzana Onufer. Rovnako budú postupne pribúdať aj samotné bicykle. Zo začiatku by ich malo byť k dispozícii 550, ich počet sa má dostať na 750. "Bicykle sa pustia do obehu postupne, najskôr cez mestské časti Petržalka a Staré Mesto, potom aj do Nového Mesta a Ružinova," priblížila Onufer.       

Za používanie Slovnaft BAjku zaplatia používatelia na začiatok jedno euro. Na tomto symbolickom poplatku sa dohodlo mesto so spoločnosťou Slovnaft aj v súvislosti s predpokladanými dopravnými obmedzeniami v hlavnom meste. Obaja partneri očakávajú, že to bude tak obyvateľov, ako aj návštevníkov Bratislavy motivovať.       

Cenu uvádzacieho programu tvorí predplatné, ktoré je v tomto prípade zdarma, a kredit v hodnote jedného eura. Predplatné pokrýva všetky jazdy používateľa do 30 minút. "To znamená, že pokiaľ používateľ ukončí svoju jazdu vždy do polhodiny, môže využívať službu zdarma prakticky neobmedzene," podotkla Onufer. Tarify pre budúci rok by mali byť známe neskôr. Pokiaľ však používateľ nevyčerpá svoj kredit v tomto roku, prenesie sa mu do roku 2019.       

Služba bikesharing mala byť spustená začiatkom letných prázdnin. Partneri projektu si však po internom testovaní služby vyžiadali čas na jej doladenie. Bikesharing chceli zaviesť postupne počas leta, nakoniec sa tak stane začiatkom septembra.       

Počas pilotnej fázy projektu, ktorá bude trvať rok, sa bude využívanie jednotlivých staníc vyhodnocovať. Predpokladá sa, že systém sa na základe výsledkov používania a podnetov od verejnosti môže rozšíriť o nové stanice alebo sa upraví počet bicyklov už na existujúcich. Náklady hlavného mesta na vybudovanie bikesharingového systému sú pol milióna eur a spoločnosti Slovnaft 1,5 milióna eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2017
Bratislave s bikesharingom pomôže Slovnaft
Systém zdieľania verejných bicyklov (bikesharing) vybuduje Bratislava v spolupráci so Slovnaftom. Memorandum o spoločnej realizácii bikesharingu podpísal 14. júna primátor hlavného mesta SR Bratislava Ivo Nesrovnal s predstaviteľmi spoločnosti SLOVNAFT, a.s.
viac
15.09.2017
Sezóna hodov a vinobraní je v plnom prúde!
Tento víkend vás do ulíc vytiahnu podujatia ako Týžden dobrovoľnictva, Fitfest, Račianske vinobranie, Vajnorské hody, Krúžkovanie Ružinova 2017, Vegánske hody 2017, Modranské vinobranie 2017 a Beh Pezinkom.
viac
02.05.2020
Nové Mesto opäť spustilo premávku lanovky na Kamzík
Bratislavské Nové Mesto spustilo v sobotu opäť premávku lanovej dráhy medzi Železnou studničkou a Kamzíkom. Mestská časť tak urobila po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom.
viac
17.08.2020
Na nahlásenie aktuálneho stavu vodomeru majú klienti čas do 9. septembra
Nahlásiť aktuálny stav vodomeru po zmene cien vodného a stočného môžu klienti Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) do 9. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %