Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.07.2019 08:05

Bociany sa vrátili do Rakova po 49 rokoch


Snímka: Ľubomír Žila


Prvá známa informácia o hniezde bociana v Rakove je z roku 1966. Obecná kronika uvádza, že si vybudoval hniezdo na komíne kultúrneho domu. Bocian bol ozdobou Rakova päť rokov - do roku 1970. Hniezdo z komína kultúrneho domu bolo zhodené a v nasledujúcom roku už bocian v obci nezahniezdil.


Trvalo 49 rokov, kým sa mladý bocianí párik vrátil do Rakova. Niekoľko dní sa zdržiaval na rôznych miestach v obci a až 4. 7. 2019 začal so stavbou svojho hniezda, na stĺpe elektrického vedenia, ktoré si nezvolil práve najšťastnejšie. Napríklad v susednej obci Príbovce samček bociana priletel do obce už 31. 3. 2019.

Podľa slov RNDr. Miroslava Fulína, CSc., zo Základnej organizácie SZOPK Bocian, v takomto neskorom termíne stavajú hniezda len bociany, ktoré práve pohlavne dospievajú, teda v treťom roku života, a po prvýkrát si zakladajú svoje hniezdo. Tento rok už pravdepodobne nestihnú vyviesť mláďatá do termínu odletu, čo je niekedy  medzi 8. až 20. augustom. Ak však prežijú let a dožijú do budúceho roka, je veľká šanca, že priletia hneď na jar a začnú hniezdiť na rovnakom mieste.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Múzeum liptovskej dediny pripraví párom tradičnú svadbu bezplatne
Tradičnú svadbu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline, ktoré dýcha tradíciou starých čias, môžu mať zaľúbené páry opäť po roku zadarmo.
viac
06.06.2016
Ľudia môžu sledovať živý prenos z hniezda sokola myšiara
Po živých prenosoch z hniezd havranov a bocianov z rôznych kútov Liptova, či prítoku rieky Belá spustila Správa Tatranského národného parku (TANAP) ďalšiu on-line kameru.
viac
17.03.2022
Do Nižnej Olšavy priletel prvý bocian na Slovensku
Do obce Nižná Olšava v okrese Stropkov priletel na svoje hniezdo bocian biely. Podľa koordinátora sčítania bocianov na Slovensku Miroslava Fulína ide o prvého jedinca, ktorý priletel celkovo na Slovensko.
viac
08.09.2022
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého, ornitológovia ho objavili v máji. Vták patrí na Slovensku k najohrozenejším druhom, hniezdenie je mimoriadne vzácne. Informovala o tom riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %