Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.07.2019 09:10

Bohemia je naložená, na Domaši ju už očakávajú


Na snímke nakladanie lode Bohemia v prístavisku v obci Ladmovce 23. júla 2019. Cesta po suchu dlhá 90 kilometrov z Ladmoviec (okr. Trebišov) do Novej Kelče (okr. Vranov nad Topľou) dostala názov Guľový blesk. Jej vyvrcholením je vylodenie Bohemie na Domaši, kam sa vráti po 26 rokoch. FOTO TASR- Roman Hanc


Výletnú loď Bohemia dnes naložili na posledný, 90-kilometrový úsek po súši. Prepravovať ju budú dva dni, na Domašu dorazí vo štvrtok (25. 7.) okolo 15.00 h. Ako uviedol starosta obce Kvakovce (okr. Vranov nad Topľou) Radovan Kapraľ, slávnostný krst sa uskutoční 11. augusta.


Na Domaši sú na príchod Bohemie pripravení, jestvujúce mólo je stále funkčné. Podľa Kapraľových slov sú tiež v súčasnosti pripravené projekty na vybudovanie 14 prístavov po celej Domaši. "Získali sme na to finančné prostriedky z akčného plánu. Počítame, že do budúcoročnej letnej sezóny sa nám podarí vybudovať prístaviská aj v jednotlivých strediskách tak, aby loď mohla premávať ako autobus a strediská prepojiť," vysvetlil.       

Ako však priznal, problémom je posádka, keďže na východnom Slovensku podľa jeho slov ľudia s potrebnými dokladmi nie sú. "Veríme, že sa nám to podarí vyriešiť a keď nám dodávateľ odovzdá plavidlo, v čo najkratšej dobe by sme chceli uviesť loď do plnej prevádzky," dodal s tým, že už majú vymyslenú náučnú okružnú plavbu po Domaši. Má mať názov Míľniky Domaše v kontexte doby.       Slávnostný krst lode má uskutočniť arcibiskup Bernard Bober priamo na nej 11. augusta vo večerných hodinách.       

Proces obstarania a prípravy prepravy Bohemie z Prahy na Domašu cez sedem krajín trval rok, uviedol Kapraľ. Celý, vrátane prepravy po súši, ho zabezpečil dodávateľ.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2019
Na Domaši slávnostne požehnali výletnú loď Bohemia
Výletnú loď Bohemia v nedeľu večer v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá slávnostne požehnal košický rímskokatolícky arcibiskup a metropolita Bernard Bober. Podujatia, ktoré vyvrcholilo odpálením ohňostroja a rozsvietením lode, sa zúčastnil i premiér SR Peter Pellegrini.
viac
03.03.2020
Hladina Domaše stúpa, plavby Bohemie chcú spustiť pred Veľkou nocou
Hladina vodnej nádrže Domaša aj napriek suchej zime pomaly stúpa. Ako povedal starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ, s plavbami výletnej lode Bohemia, ktorá sa na Domašu vrátila minulé leto, by radi začali pred Veľkou nocou.
viac
28.06.2022
Obec chce zatraktívniť nábrežie prístaviska výletnej lode Bohemia
Obec Kvakovce vo Vranovskom okrese chce zatraktívniť nábrežie prístaviska výletnej lode Bohemia v rekreačnej oblasti Dobrá na vodnej nádrži Domaša.
viac
09.06.2023
Výletná loď Bohemia ponúkne viaceré sprievodné podujatia
Výletná loď Bohemia ponúkne počas sezóny viaceré sprievodné podujatia. Chystá sa napríklad projekt Bohemia spieva, kde na palube vystúpia známi umelci. Uviedol to starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %