Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
18.06.2018 10:55

Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste


Bojnice - ilustračná snímka


Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Míľnik oslávili v sobotu (16. 6.), pre obyvateľov i návštevníkov mesta pripravili vystúpenia umelcov, výstavu o histórii školstva, remeselný trh či pôvodný bojnický muzikál so živým orchestrom z dielne miestnej základnej umeleckej š


"História Bojníc sa začala písať veľmi dávno. Môžeme to rozdeliť na také dve obdobia, prvé je história písaná, ktorú poznáme. História je však vlastne zaznamenaná aj v kameňoch. Prvé počiatky územia Bojníc môžeme totiž datovať do obdobia druhohôr, keďže tu dodnes nachádzame skameneliny z tohto obdobia," načrtol historik Erik Kližan.       

S Bojnicami sa podľa neho spája i unikátne obdobie nálezov neandertálca, jeho predmetov a vecí, ktoré opracoval, ide pritom o obdobie 60.000 až 70.000 rokov pred naším letopočtom. "História Bojníc je teda veľmi stará a veľmi vzácna," podotkol.       

Rok 1113 sa spája s prvými písomnými zmienkami viacerých miest a obcí na západnom Slovensku. "Listina z roku 1113 je pre Bojnice veľmi špecifická, pretože Bojnice snáď ako jediná lokalita, ktorá sa v tejto listine spomína, sa tam spomína dokonca trikrát, a to nie priamo, ale vlastne cez dnešné perly, ktoré v Bojniciach nachádzame. Okrem samotnej osady alebo obce je to hrad alebo podhradie a horúce pramene, teda tie veci, v čom sú dnes Bojnice výnimočné a jedinečné," dodal historik.       

Kližan pôsobí v Klube priateľov histórie Bojníc, ktorý pripravil i výstavu fotografií Stopy času v Bojniciach II. o histórii školstva v meste. Jej vernisáž bola súčasťou osláv výročia prvej písomnej zmienky.       

Históriou Bojníc, ale v druhej polovici 20. storočia, sa zaoberá i skoro rovnomenná kniha z pera členky klubu Kamily Gordanovej. Publikáciu uviedli do života rovnako na oslavách a okrem spomienok na Bojnice a ľudí v 50. rokoch 20. storočia ponúka i dobové fotografie či recepty, ktoré sa v kúpeľnom meste kedysi varili.       

"Ide vyslovene o malú históriu, dávala som tam to, čo si pamätám. Myslím si, že ľudí bude zaujímať, že napríklad v 50. rokoch ani v jednom dome na námestí nebol vodovod. Námestie vtedy nebolo rušné ako dnes. Všetko bolo pre mňa zaujímavé, milovala som chodiť na štrand, obdivovala som kravy, keď išli z paše od rieky Nitra. Boli tu väčšinou remeselníci, tesári, murári, malí poľnohospodári, ktorí dopĺňali kolorit mesta," spomenula autorka knihy.       

Oslavy 905. výročia prvej písomnej zmienky o meste tiež ponúkli divadielko pre deti, vystúpenie Brillant orchestra Milana Olšiaka, koncert Kapellky, ukážku historického šermu a popravy či ohňovú šou v podaní skupiny Bella Torres z Martina. Gastronomickými špecialitami jarmoku, ktorý sa konal na Hurbanovom námestí, bol guláš a pečený býk.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Okrúhle výročia obce Mojmírovce pripomenú trojdňové slávnosti
Trojdňovými slávnosťami si v Mojmírovciach pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci a zároveň 65. výročie začiatku výroby vína v miestnom poľnohospodárskom družstve.
viac
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
26.06.2023
Oslavy 910. výročia prvej písomnej zmienky majú svoje logo
Oslavy 910. výročia prvej písomnej zmienky o Bojniciach v listine Zoborského opátstva majú i svoje logo.
viac
08.09.2023
Výročie prvej písomnej zmienky oslávia Bojnice trojdňovým programom
Mesto Bojnice oslávi 910. výročie prvej písomnej zmienky trojdňovým programom. Oslavy potrvajú od 15. do 17. septembra a ponúknu aktivity pre všetky vekové kategórie. Ich súčasťou bude slávnostné oceňovanie osobností, remeselníci, dobové podujatia i zabíjačka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %