Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.02.2017 08:41

Bratislava uviedla do skúšobnej prevádzky prvú SMART lavičku


Jedným z prvých, ktorý lavičku otestoval, bol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu s námestníčkou Ľudmilou Farkašovskou.


V stredu (1. februára) bola za účasti primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a námestníčky primátora Ľudmily Farkašovskej na Primaciálnom námestí oficiálne uvedená do prevádzky prvá „inteligentná lavička“ v Bratislave, ktorá bude v testovacej prevádzke tri mesiace.


Moderná smart lavička zbudila pozornosť v rámci medzinárodného summitu SMART CITY 360, ktorý sa konal v Bratislave minulý rok v novembri. Zástupcovia firmy ju mestu zapožičali, aby si jej komfort a výhody mohli vyskúšať aj obyvatelia Bratislavy.

„Bratislava je mladé mesto, ktoré rado prijíma nové výzvy v podobe smart riešení, ktoré vedia uľahčiť a spríjemniť život našim obyvateľom. O to sa snažíme a budeme v tom pokračovať aj naďalej, či ide o skrášľovanie verejných priestranstiev alebo o dopravu a rozvoj infraštruktúry v meste. Pevne verím, že lavička si čoskoro získa svojich nadšených priaznivcov a obdivovateľov,“ informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Nová SMART lavička poskytuje nabíjanie mobilných zariadení a pripojenie na internet, zároveň dodáva nový rozmer lavičkám ako takým, ktoré sa dajú využívať aj inak ako na sedenie. Je nabíjaná a poháňaná len zelenou slnečnou energiou. Je odolná proti poveternostným vplyvom a korózii, ako aj vandalizmu.

Okrem konštrukcie a ochrannej dosky z plexiskla, lavička v sebe obsahuje rad elektronických prvkov. Má vstavané senzory, ktoré zbierajú rôzne druhy informácií vrátane atmosférických podmienok (teplota, tlak, vlhkosť vzduchu a zloženie atmosferických plynov), počtu užívateľov a funkčnosti komponentov.

Ako uviedol Igor Salopek, konateľ spoločnosti Power Mode: „Naším cieľom bolo vyrobiť smart produkt, ktorý šetrí životné prostredie s využitím environmentálnej politiky a súčasne prispieva k trvalo udržateľnému rozvoju miest a kvalite života ich obyvateľov. Chceme, aby lavička slúžila a pomohla svojim užívateľom v momentoch, keď to budú potrebovať, či už pôjde o dobitie mobilného telefónu alebo bezplatné wifi pripojenie.“

Z tohto dôvodu je lavička ideálnym riešením pre všetky otvorené priestranstvá, ktoré nemajú ľahko a rýchlo prístupné nabíjacie body pre mobilné telefónny. V ponuke sú dva typy nabíjania – káblom pomocou USB alebo bezdrôtové.

Solárne panely, ktoré sú umiestnené pod lavičkou, vyrábajú zhruba 100 W elektrickej energie za hodinu. Unikátnou vlastnosťou lavičky je aj jej vybavenie dekoratívnym nočným osvetlením, ktoré osvetľuje všetko v okruhu dvoch metrov, ako aj samotnú lavičku. Nenadarmo bola lavička ocenená hneď niekoľkými cenami ako Najinovatívnejší výrobok roka 2015 či Najlepší start-up roka 2015.

Počas minuloročného predsedníctva SR v Rade EÚ sa mesto Bratislava zaviazalo byť moderným, dynamickým a inovatívnym mestom SMART riešení a stať sa rozumným mestom, ktoré je schopné obstáť v európskom priestore a svoju koncepciu SMART City stavia na 3 „P“ pilieroch: prostredie (rozumné/udržateľné využívanie zdrojov), prosperita (rozumná/udržateľná ekonomika), participácia (rozumná občianska komunita) s cieľom zlepšenia kvality života ľudí v meste. Hlavné mesto v tomto smere privítalo podpísanie Bratislavskej deklarácie v júni minulého roku, ktorá by mala priniesť zlepšenie implementácie mestskej tzv. urban agendy za účelom podpory moderných SMART riešení pri poskytovaní lepších a efektívnejších služieb obyvateľom aj návštevníkom hlavného mesta.

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
03.04.2017
Rača radikálne odmieta zámer letiska M. R. Štefánika
Vo februári prišla na mestskú časť Rača žiadosť o stanovisko, v ktorej Letisko M. R. Štefánika deklaruje zámer pristúpiť ku komplexnej rekonštrukcii vzletovej a pristávacej dráhy (VPD) 13-31 smerujúcej na Raču.
viac
24.08.2020
Na budove MsKC v Žiari nad Hronom chcú vybudovať zelenú vegetačnú stenu
Vybudovanie zelenej vegetačnej steny na čelnej fasáde mestského kultúrneho centra (MsKC) je jedným z projektov, na ktoré sa aktuálne žiarska samospráva snaží získať externé zdroje.
viac
26.06.2021
Mesto Bardejov zrealizuje projekt v oblasti Smart City za viac ako 500-tis. eur
Zavedenie internetovej platformy pre dopravu a monitoring životného prostredia prostredníctvom senzorov má za cieľ projekt v oblasti Smart City, ktorý zrealizuje mesto Bardejov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %