Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.07.2016 12:03

Bratislava zvládla funkciu hostiteľského mesta samitu na jednotku


Samit oficiálne ukončili Markku Markkula, predseda Európskeho výboru regiónov (EVR) spolu s bratislavským primátorom Ivom Nesrovnalom a predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Pavlom Frešom, ktorí tento samit iniciovali a zorganizovali.


Bratislava má za sebou jedno z najväčších podujatí v rámci konania predsedníctva SR v Rade EÚ – 7. európsky samit regiónov a miest (8. – 9. júla 2016), ktorého sa zúčastnilo takmer 800 účastníkov z Európy vrátane zástupcov regiónov a miest, ako aj Európskej komisie, domácich a zahraničných médií.


Na Bratislavu bola počas týchto dvoch dní sústredená zvýšená pozornosť, o to viac boli posilnené policajné hliadky, ktoré dohliadali na bezpečný a pokojný priebeh tohto podujatia celoeurópskeho významu. Spokojnosť so samitom vyjadrili aj zahraniční hostia.

Hlavnými témami samitu bola lepšia prepojenosť Európy, a to najmä čo sa týka investícií do ľudí, miest, zdrojov a myšlienok. Okrem toho znižovanie byrokratických postupov a zjednodušovanie čerpania financií z eurofondov, posilňovanie statusu regiónov a miest a zavádzanie tzv. SMART koncepcií pri riešení mestskej agendy a skvalitňovaní života v mestách. Cieľom samitu bolo takisto upriamiť pozornosť na vzrastajúci význam miest v Európe, kde žije väčšina obyvateľov EÚ.

Ako uviedol Markku Markkula, predseda EVR: „Chceme, aby Európa rástla udržateľne. Aj v súvislosti s Brexitom si uvedomujeme, že je nutné pristupovať k riešeniu otázok, ktoré sa spájajú s podporou podnikania a maximálnym využitím európskych, vnútroštátnych, miestnych a súkromných financií na prekonanie regionálnych nerovností. Bez nepretržitého dialógu a partnerstva nedosiahneme nič.“

Na toto sa bude zameriavať aj akčný plán vyplývajúci z Bratislavskej deklarácie prijatej na samite, ktorá je založená na spájaní a investovaní, pretože hlavnou myšlienkou samitu bolo „SPÁJAŤ A INVESTOVAŤ“. Táto deklarácia je zhrnutím hlavných priorít európskych regionálnych a miestnych orgánov v snahe o zlepšenie komunikácie a vzájomnej spolupráce.

Na tento fakt upozornil aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, ktorý sa na margo Bratislavskej deklarácie vyjadril: „Bratislavská deklarácia predstavuje záväzok, ktorý sme rozhodnutí napĺňať a rovnako znamená priamejší kontakt k účinnejším investíciám prispievajúcim k ekonomickej prosperite miest, kam Bratislava ako moderné, dynamické a inovatívne mesto smeruje.“

Podľa Iva Nesrovnala potrebujú mestá a regióny dostať viacej kompetencií, z čoho vyplýva potreba kombinovať verejné a súkromné zdroje a myslieť viac podnikateľsky a, samozrejme, niesť s tým spojené riziká. „Na to, aby sme mohli plniť všetky nároky, ktoré od svojho mesta jeho obyvatelia očakávajú, je potrebné posilniť náš status, postavenie a financovanie,“ dodal primátor.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo: „Tento samit splnil viac, ako sa od neho očakávalo. Odkaz je jasný, dajme menej byrokracie a viac spolupráce tam, kde treba a začnime intenzívnejšou a otvorenejšou spoluprácou na regionálnej úrovni bez ohľadu na otrasy v Európskej únii a obáv o jej budúcnosť.“

Súčasťou samitu boli aj verejné podujatia kultúrno-spoločenského charakteru v Starej Tržnici, na Devíne a pred Euroveou, ktoré sa tešili veľkému záujmu návštevníkov. Tí sem prišli za kultúrnym osviežením a zábavou, ktoré si pre nich pripravili mesto Bratislava s Bratislavským samosprávnym krajom, s cieľom bližšie spoznať naše hlavné mesto bohaté na históriu, kultúru a tradície. „Bratislava úlohu hostiteľského mesta zvládla bravúrne. Chcem sa poďakovať zástupcom Výboru regiónov, Bratislavského samosprávneho kraja, ale aj Mestskej polícii Bratislavy a všetkým mojim kolegom z magistrátu za to, že sme samit zvládli bez problémov a odprezentovali Bratislavu ako mesto na úrovni, ktorá prináleží vyspelým západoeurópskym mestám,“ zhrnul primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Autor: (ts-mb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2016
V Bratislave sa počet turistov zvýšil o viac ako 25 percent
Bratislava sa stáva čoraz atraktívnejšou destináciou pre zahraničných turistov, o čom svedčí aj ich neustály enormný nárast.
viac
01.07.2016
Na hranici s Rakúskom otvorila NDS nové informačno-predajné miesto
Národná diaľničná spoločnosť (NDS) otvorila dnes v Jarovciach, na hranici s Rakúskom, nové uvítacie informačno-predajné miesto (IPM) s najvyšším svetovým štandardom.
viac
12.07.2016
Bratislavský samit zmení spoluprácu regiónov
Uplynulý víkend priniesol do Bratislavy zástupcov miest a regiónov z celej Európy a mnoho hostí z celého sveta. Účastníci 7. Európskeho samitu regiónov a miest v budove ND diskutovali dva dni o inováciách v regiónoch, ich prepájaní a najmä o zjednodušení a fungovaní kohéznej politiky.
viac
07.11.2016
Žiaci župných škôl navaria v Bruseli
Týždeň slovenskej kuchyne, ktorý sa začína dnešným dňom v Bruseli, ako súčasť oficiálnych aktivít pod záštitou Predsedníctva SR v Rade EÚ, predstaví zamestnancom európskych inštitúcií slovenské jedlá v podaní žiakov bratislavských župných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %