Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.07.2016 11:30

Bratislavský samit zmení spoluprácu regiónov


Markku Markkula, predseda Európskeho výboru regiónov a predseda BSK Pavol Frešo.


Uplynulý víkend priniesol do Bratislavy zástupcov miest a regiónov z celej Európy a mnoho hostí z celého sveta. Účastníci 7. Európskeho samitu regiónov a miest v budove ND diskutovali dva dni o inováciách v regiónoch, ich prepájaní a najmä o zjednodušení a fungovaní kohéznej politiky.


„Samit Európskeho výboru regiónov bol skoro ročný projekt, ktorý sme v spolupráci s hlavným mestom realizovali. Náš zámer bol, samozrejme, jednak reprezentovať Bratislavu ako takú, ale, samozrejme, doniesť sem okrem všetkých predstaviteľov aj idey vlastne z celej Európy a posilniť pozíciu celej strednej a východnej Európy, respektíve regiónov strednej a východnej Európy. Zdá sa, že sa to podarilo. Mnohí zo šéfov regiónov v rámci strednej, východnej Európy mi ďakovali za to, že naozaj sa nám podarilo problematiku, ktorá je pre nás typická, to znamená infraštruktúra, cesty, železnice a takisto druhá problematika zjednodušenie eurofondov, tak túto problematiku doniesť doslova pred oči vedúcich predstaviteľov komisie, to znamená všetko to, čo nazývame pracovne Brusel. Debata bola veľmi otvorená a všetky problémy, ktoré tu žijeme sme prezentovali a hľadali spoločné riešenia,“ vyjadril sa po záverečnej debate predseda Bratislavského samosprávneho kraja a hostiteľ 7. Európskeho samitu regiónov a miest Pavol Frešo.

Bratislavský samosprávny kraj  a hlavné mesto SR Bratislava ako hostitelia spolupracovali s Európskym výborom regiónov na zorganizovaní 7. Európskeho samitu regiónov a miest, vďaka ktorému Bratislavu navštívili takmer dve stovky primátorov, starostov a zástupcov regiónov z celej európskej dvadsať osmičky. Hosťami samitu boli aj podpredseda EK Maroš Šefčovič, podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini, viceprezident Európskej investičnej banky László Baranyay, svetovo renomovaný ekonóm Jeremy Rifkin či CEO spoločnosti Hyperloop Dirk Ahlborn.  Počas dvoch dní sa na samite v budove SND zišlo viac než tisíc ľudí. Výsledkom rokovaní je Bratislavská deklarácia, v ktorej sa regionálne a miestne orgány politicky zaviazali, že budú presadzovať päť hlavných riešení s cieľom zabezpečiť väčšiu efektivitu investícií.

Autor: (bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
01.07.2016
Na hranici s Rakúskom otvorila NDS nové informačno-predajné miesto
Národná diaľničná spoločnosť (NDS) otvorila dnes v Jarovciach, na hranici s Rakúskom, nové uvítacie informačno-predajné miesto (IPM) s najvyšším svetovým štandardom.
viac
13.07.2016
Bratislava zvládla funkciu hostiteľského mesta samitu na jednotku
Bratislava má za sebou jedno z najväčších podujatí v rámci konania predsedníctva SR v Rade EÚ – 7. európsky samit regiónov a miest (8. – 9. júla 2016), ktorého sa zúčastnilo takmer 800 účastníkov z Európy vrátane zástupcov regiónov a miest, ako aj Európskej komisie, domácich a zahraničných médií.
viac
15.02.2017
Petržalka chce poskytnúť učiteľom lacnejšie ubytovanie
Bratislavský samosprávny kraj po vzájomnej dohode s vedením bratislavskej mestskej časti Petržalka ubytuje viacerých pedagogických zamestnancov materských škôl v nevyužívaných priestoroch stredoškolských župných internátov. Prví sa budú môcť sťahovať už začiatkom júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %