Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.08.2016 12:01

Bratské národy sa opäť stretli na najvyššom vrchu Bielych Karpát


Účastníci 24. ročníka Slávností bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine 31. júla 2016. FOTO TASR – Martin Palkovič


Pripomenutie si dlhoročného spolunažívanie dvoch bratských národov a nadviazanie na viac ako 160-ročné tradície, ktoré založili Hurban, Hodža a Štúr, sú hlavným cieľom dnešného 24. ročníka Slávností bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine.


Slávnosti odštartovali kladením vencov a kytíc, ktoré k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti položili predstavitelia českých a slovenských samospráv, a štátnymi hymnami Českej a Slovenskej republiky. Na najvyšší vrch Bielych Karpát merali cestu stovky návštevníkov, v kultúrnom programe vystúpili zoskupenia z oboch strán hranice.       

Podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku si v budúcom roku budeme pripomínať už štvrťstoročie slávností na najvyššom vrchu Bielych Karpát na Veľkej Javorine. „Je to pripomenutie si svojbytia a spoločného štátu, v ktorom sme žili s bratmi Čechmi viac ako 70 rokov. Máme naozaj na čo spomínať a myslím si, že Slováci a Česi mali vždy v rámci európskych národov k sebe najbližšie. Je dobré pripomínať si tieto dobré vzťahy. Aj napriek tomu, že už niekoľko rokov nežijeme v spoločnom štáte, stále máme veľa spoločného a je to o tom, pripomenúť si to na takom historickom mieste, ako je Veľká Javorina,“ doplnil predseda TSK.    

Veľká Javorina sa stala pamätným miestom stretávania Čechov a Slovákov už v 19. storočí. Na spoločných výletoch sa tu schádzali slovenskí a českí študenti, učitelia, kňazi, umelci, ale i prostí ľudia. V auguste 1845 na Javorine “nitrianski Slováci” s priateľmi z Moravy oslávili prvé číslo Slovenských národných novín a v roku 1847 tu slovenskí a českí študenti nadšene privítali kultúrno-politickú prílohu týchto novín pod názvom Orol Tatranský.     

 V revolučnom roku 1848 skladali prísahu na Javorine slovenskí dobrovoľníci pod vedením J. M. Hurbana. Česko-slovenské kontakty sa v slávnostnej podobe obnovili v auguste 1860 a už o dva roky usporiadali národovci zo slovenskej strany mohutný výlet. V časoch Rakúsko-Uhorska boli stretnutia na Javorine zakázané a účastníkom hrozili prísne tresty.      

Po vzniku ČSR sa stretnutia obnovili. Posledné československé zhromaždenie pred II. svetovou vojnou sa konalo 25. 7. 1933 z iniciatívy Štefánikovej spoločnosti. V rokoch vojny sa kraj pod Javorinou stal významným územím protifašistického odboja. Po oslobodení sa 1. 9. 1945 konal na Javorine I. národný zjazd československej vzájomnosti, v duchu Hurbanovho hesla „Tu bratia vždy stretať sa budú, tu vernosť prisahať si budú” sa tu zišlo 25.000 Čechov a Slovákov.      

 Nová podoba stretávania sa na Javorine s pôvodným názvom Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov na Javorine vznikla 7. júna 1990. Na tejto pamätnej hore sa stretli vrcholné štátne reprezentácie SR a ČR a na mieste niekdajšej uhorskej hranice bol v predvečer prvých slobodných volieb osadený Pamätník česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti. Symbolizuje myšlienku, že aj napriek premenám Európy si prostí ľudia na moravsko-slovenskom pomedzí zostanú rovnako blízki.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
XXV. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov
Veľká Javorina poslednú júlovú nedeľu privíta účastníkov každoročného stretnutia Čechov a Slovákov.
viac
30.07.2018
Na Slávnostiach bratstva si pripomenuli aj vznik Československa
Pravidelné stretávanie sa Slovákov, Čechov a Moravanov na Veľkej Javorine je tento rok významné aj tým, že si pripomíname 100. výročie založenia Československa. Počas Slávností bratstva Čechov a Slovákov to v nedeľu povedal starosta Uherského Hradišťa predseda prípravného výboru slávností Stanislav
viac
26.07.2019
Na Veľkej Javorine sa opäť zídu Česi a Slováci a pripomenú si spoločnú minulosť
Na najvyššom vrchu Bielych Karpát - Veľkej Javorine, sa opäť zídu Slováci, Česi a Moravania, aby si pripomenuli spoločnú minulosť. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov sa tradične uskutočnia poslednú júlovú nedeľu (28. 7.), informoval o tom Ľubomír Miklánek, tlačový hovorca podujatia.
viac
29.07.2019
Bratské národy sa v nedeľu opäť stretli na Veľkej Javorine
Posledná júlová nedeľa boli tento rok na Veľkej Javorine spojená so Slávnosťami bratstva Čechov a Slovákov. Aj keď oba národy sú už viac ako štvrť storočie osamostatnené, podľa starostu obce Lubina Martina Beňatinského väzby pretrvávajú a ľudia na oboch stranách hranice sú stále pevne spätí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %