Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.05.2019 12:25

BSK: Noc múzeí a galérií 2019


Ilustračná snímka


V sobotu 18. mája 2019 sa múzeá a galérie v Európe opäť otvoria návštevníkom s pestrou programovou ponukou v netradičnom čase. Už po pätnásty raz v histórii podujatia patrí tretia májová sobota Noci múzeí a galérií.


 Do neskorých večerných hodín bude možné navštíviť zbierkotvorné inštitúcie vo viac ako 100 lokalitách na celom Slovensku a stať sa priamym účastníkom zaujímavých výstav, autorských výkladov, tvorivých dielni, animácií, prehliadok, premietaní a ďalších foriem atraktívneho programu.

„BSK v spolupráci so Slovak Lines, a.s. podporuje lepšiu dopravnú dostupnosť múzeí a galérií v Malokarpatskom regióne posilnením spojov autobusovej dopravy v popoludňajších a večerných hodinách dňa 18. 5. 2019. Ak sa sem vyberiete, určite medzi 18:00 až 20:00 hodinou nevynechajte naše Malokarpatské múzeum v Pezinku, kde na vás čaká výstava s názvom Ondrej Piják – Krivý svet či stále expozície Príbeh vína a Dejiny vinohradníctva a vinárstva v Malých Karpatoch,“ pozval na podujatie bratislavský župan Juraj Droba.

Takmer 40 lokalít múzeí a galérií v Bratislave a bratislavskom kraji ponúka bohatý program, časovo koncentrovaný najmä od popoludňajších hodín smerom do polnoci. Nováčikom roku 2019 je netradičný priestor CO KRYTu v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, kde sa záujemcom predstaví výstava komixu KOMA v Bratislave. Z programovej ponuky v Bratislavskom samosprávnom kraji bude iste záujem o Príbeh vína v Malokarpatskom múzeum v Pezinku, Mestské múzeum v Pezinku prevedie po stopách grófov zo Svätého Jura a Pezinka a Schaubmarov mlyn ponúka atraktívny program pre rodiny a jednotlivcov, ako aj napínavú hru pre deti Niečo je na povale. Psssst, tajomstvo! V SNM – Múzeu Červený Kameň sa bude sprevádzať v unikátnych hradných pivniciach a otvorené budú aj expozície a výstavy SNM – Múzea Ľudovíta Štúra v Modre. Múzeum Michala Tillnera v Malackách bezplatne sprístupní významné pamiatky mesta: Pálfiovský kaštieľ, kryptu pod františkánskym kostolom, synagógu a Múzeum Michala Tillnera. Mestské múzeum v Senci pripravilo divadelný, literárny aj tanečný program v múzeu i v exteriéri. Za každého počasia bude otvorená aj Miniexpozícia ťažby a spracovania bridlice v Marianke, s programom k Histórii ťažby a spracovaniu bridlice.

Múzeá a galérie v Bratislave a v bratislavskom kraji spolupracujú vďaka finančnej podpore Bratislavského samosprávneho kraja už tretí rok na príprave a realizácii podujatia v niekoľkých oblastiach. Ide o spoločné prezentačné aktivity – pre návštevníkov je pripravená jednotná programová brožúra; spoločnú výšku vstupného – platí sa len v prvej navštívenej inštitúcii 3,- € na osobu a deti do 10 rokov sú zdarma; a zlepšenie dopravnej dostupnosti – špeciálna doprava na podujatie (historické vozidlá z Dopravného podniku Bratislava, posilnené denné aj nočné spoje v spolupráci s Bratislavskou integrovanou dopravou, parný vláčik zo Železničného múzea SR po bratislavských spojkách a do Malaciek alebo spolupráca na propagácii podujatia so Železničnou spoločnosťou Slovensko). Ceny špeciálnej dopravy sú rôzne – zdarma, v cene vstupenky na podujatie, ako aj podľa platných cenníkov dopravcu. Viac info nájdu návštevníci v programovej brožúre, dostupnej v tlačenej i elektronickej podobe.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
Bratislavská župa ako prvá spúšťa program pre stážistov
Trinásť stážistov má možnosť si vyskúšať prácu vo verejnej sfére. Bratislavský samosprávny kraj ako prvý spomedzi všetkých krajov spúšťa komplexný program pre stážistov. Ide o študentov stredných a vysokých škôl, ktorí svoju stáž začnú od 1. apríla 2019.
viac
13.05.2023
Noc múzeí a galérií 2023 vo Fiľakove
V sobotu 13. mája sa môžu záujemcovia tešiť na nočné prehliadky Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea, ktoré sa uskutočnia v rámci tohtoročnej Noci múzeí a galérií. Večerný program zaháji o 18. hodine vernisáž výstavy nazvanej Krajiny svetla v galérii Mestského vlastivedného múzea.
viac
13.05.2023
Na vstup do múzeí a galérií v B. Bystrici a Zvolene postačí jedna vstupenka
Na Noc múzeí a galérií, ktorá bude v sobotu (13. mája), sa pripravuje aj päť múzeí a galéria v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
13.05.2023
Noc múzeí a galérií aj v organizáciách PSK
Do 19. ročníka medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií sa zapájajú aj kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Pre návštevníkov si v sobotu 13. mája pripravili bohatý program už počas popoludnia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %