Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.04.2017 10:28

Budova bývalej škôlky je nebezpečná


Budova bývalej materskej školy na Znievskej ulici č. 4 v Petržalke.


Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja dnes na mimoriadnom brífingu reagovali na nepravdivé informácie, ktoré zazneli na tlačovej konferencii župných poslancov Rudolfa Kusého a Eduarda Demela ohľadom predaja budovy materskej školy na Znievskej ulici č. 4 v MČ Bratislava – Petržalka.


“Keďže pozemok pod budovou je mestský, tak sme mesto žiadali, aby nám ho previedlo. Nič sa neudialo. Práve poslanci, ktorí dnes vystupovali, skladali 130 priorít toho čo sa bude na župe opravovať. Ani jedenkrát sme nenašli, žeby navrhli, aby župa sem dala čo len jedno euro.  To je skutočný dôvod, prečo sa navrhol predaj tejto nepotrebnej ruiny,” ozrejmil počas brífingu bratislavský župan Pavol Frešo.

Budovy na Znievskej 2 a 4 v Bratislave od roku 1993 slúžili, po rekonštrukcii, prevádzke SOŠ podnikania. Obe budovy boli v roku 2010 vyhlásené župnými poslancami za prebytočný majetok župy. Následne bola na predaj budov opakovane vyhlásená obchodná verejná súťaž s negatívnym výsledkom, teda o tieto budovy nikto neprejavil záujem. V novembri 2016 bol na základe indikovaného záujmu opätovne predložený návrh na vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže na predaj nehnuteľného majetku. Za tento návrh hlasovali vo finančnej komisii aj pán poslanec Eduard Demel aj pán poslanec Kusý. Na základe aj ich súhlasného stanoviska bol materiál s návrhom na vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže, teda súťaže, kde majetok získa najvyššia ponuka, na predaj predložený zastupiteľstvu BSK.

Vyhodnotenie úspešnej obchodnej verejnej súťaže sa dostalo poslancom na zasadnutie 31. marca 2017, tento materiál bol po diskusii zo zastupiteľstva stiahnutý. Súčasťou materiálu však bolo aj vyhodnotenie materiálu komisiami BSK, ktoré zasadajú pred samotným zastupiteľstvom. V oboch komisiách, finančnej aj v komisii pre regionálny rozvoj, petržalský poslanec Eduard Demel hlasoval za predaj majetku výhercovi obchodnej verejnej súťaže. Poslanec Rudolf  Kusý mohol na zasadnutí komisie vyjadriť svoj nesúhlas či namietať, tejto sa však bez ospravedlnenia nezúčastnil.

„Táto budova je postavená z azbestu. Každý dobre vie, že čo je azbest. Ak niekto dnes tvrdil, že predávame budovu, kde môže byť škôlka, tak zrejme myslel tým, že chce poslať deti do týchto priestorov, kde sa nachádza nebezpečný materiál,“ dodal Igor Bendík, podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja. 

Bratislavský župan Pavol Frešo si chce preto vyjasniť otázky ohľadom tejto budovy priamo s petržalskými poslancami na ich miestnom zastupiteľstve, ktoré sa bude konať 28. apríla 2017.

„Navrhneme aj župnú reformu, aby v tomto obvode bol zvolený len jeden Petržalský poslanec a nie osem. Aby osem ľudí si prehadzovalo horúci zemiak a keď sa stane naozaj nejaký problém, že treba škôlky v Petržalke, tak potom sa k tomu nikto nehlási a ako pán Demel hlasujú za predaj. A nemáte jedného zodpovedného. To budú dva kroky, ktoré ešte v tomto volebnom období  urobíme,” vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Bratislavský samosprávny kraj je vlastníkom aj ďalšej budovy vhodnej na vybudovanie škôlky, preto Bratislavský samosprávny kraj nehnuteľnosť na Krásnohorskej na základe osobitného zreteľa, schváleného poslancami BSK prenajal MČ Petržalka na 25 rokov za jedno euro. Mestská časť Bratislava – Petržalka poslala kraju po roku Žiadosť o ukončenie zmluvy o nájme. Aktivitou župného a zároveň petržalského poslanca Jána Karmana (SaS) bol tento objekt opätovne ponúknutý mestskej časti na predaj za jedno euro. Členovia Miestnej rady a Miestneho zastupiteľstva však boli proti takémuto návrhu, vrátane nesúhlasu Jána Bučana, zástupcu petržalského starostu. Starosta MČ Bratislava Petržalka Vladimír Bajan sa voči dnešnému konaniu svojho zástupcu dištancuje a podľa jeho vlastných slov tejto aktivite nerozumie.

Bratislavský samosprávny kraj celkovo podporil rozvoj škôlok projektom „Naša škôlka – Náš kraj“ za posledné roky sumou cca 1 mil. eur aj napriek tomu, že to primárne nie je kompetencia župy. Vďaka projektu „Naša škôlka – náš kraj“ v roku 2013 dostala MŠ Lachova 5 000 eur, o rok neskôr rovnaká škôlka takisto 5 000 a v roku 2015 podporil kraj MŠ Gessayova sumou 5 500 eur. Od roku 2013 dostali dotáciu škôlky na území bratislavského Nového mesta vo výške 32 900 eur.

 

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2017
Poslanci zastavili predaj pozemkov v Senci
Poslanci zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja zrušili 31. marca obchodnú verejnú súťaž, ktorej víťaz mal kúpiť pozemok pri kruhovom objazde na vjazde do Senca v smere od diaľnice.
viac
20.07.2017
Súťaž na vybudovanie Family parku v Bratislave je spustená
Unikátny projekt Family parku naberá reálne kontúry. Záujemcovia o tridsaťročný prenájom a prevádzku „Family parku“ na rozlohe deviatich hektárov majú možnosť predkladať svoje ponuky do 7. septembra.
viac
18.04.2020
Bojnická samospráva chce zabezpečiť rekonštrukciu MŠ v Dubnici
Bojnická samospráva plánuje zabezpečiť rekonštrukciu budovy v miestnej časti Dubnica pre potreby materskej školy (MŠ). V jej blízkosti chce vybudovať i detské ihrisko. Dodávateľa prác hľadá cez verejnú súťaž, výzvu na predkladanie ponúk zverejnila vo vestníku verejného obstarávania.
viac
28.07.2020
Zastupiteľstvo bude opätovne riešiť predaj majetku samosprávy
Na programe druhého mimoriadneho zasadnutia Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktoré sa uskutoční v stredu (29. 7.), bude jedným z bodov programu aj hlasovanie o predaji prebytočného majetku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %