Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.04.2017 01:45

Budúcnosť bike-sharingu v Bratislave je stále neznáma


Ilustračná snímka.


Na vytvorenie systému zdieľania bicyklov má Bratislava vyčlenených v tomto roku 460-tisíc eur. Ako a kde bude systém bike-sharingu fungovať, však hlavné mesto zatiaľ nespresnilo.


"Na projekte aktuálne pracujeme, a preto je zatiaľ predčasné hovoriť o počte stanovíšť, bicyklov či lokalít, kde by bike-sharing fungoval," povedal pre Marek Papajčík z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu. Mesto momentálne zisťuje technické riešenia a hľadá optimálny model ako projekt zdieľania bicyklov v Bratislave zrealizovať. "Nechceme nič urýchľovať, naopak, dôkladne ho pripraviť. Samozrejme, chceme to spustiť čo najskôr, pretože je to veľmi zaujímavý projekt z hľadiska podpory cyklistickej dopravy a do Bratislavy nepochybne patrí," podotkol Papajčík. S prevádzkou systému zdieľaných bicyklov, stovkami používateľov a 60 stanicami i hlavnom meste má už skúsenosť občianske združenie Cyklokoalícia. Bratislavský magistrát preto oslovilo, aby mu pomohlo pripraviť dobrý systém zdieľania bicyklov. "Aktuálne totiž mesto vychádza z uznesenia mestského zastupiteľstva z roku 2014, ktoré navrhuje začať s 20 stanicami a 100 bicyklov bez chýbajúcej nadväznosti, rozboru prevádzky a spravovania. V roku 2014 by sme za to boli radi, ale už tu máme rok 2017," uviedol Peter Netri z Cyklokoalície. Ako podotkol, v Bratislave je už novopostavený Starý most, pribudli cyklotrasy i cyklisti a možnosti financovania sa zlepšili. "Nerozumieme, prečo mesto rozmýšľa nad malým systémom 20 staníc. Pokiaľ existuje možnosť financovania z Európskej únie (EÚ) alebo súkromných zdrojov, tak by sa malo snažiť pripraviť v prvej fáze čo najväčší systém. Napríklad ako v Budapešti, kde to financovali zo zdrojov EÚ," priblížil Netri. Mesto presný počet stanovíšť ani bicyklov neuviedlo. Podľa prepočtov Cyklokoalície pri optimálnom pokrytí miest sú potrebné zhruba dva milióny eur na to, aby systém pokryl husté osídlené sídliská v okolí centra, hlavne v Petržalke, Ružinove a Novom Meste, a bol použiteľný pre obyvateľov, ktorí by chceli ...

Čítajte v Obecných novinách č. 13-14/2017 na str. 19.

Autor: (tasr, udvb.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Primátor I. Nesrovnal: V prípade Hlavnej stanice je čas konať
Posledný deň minulého roku vypršala Zmluva o budúcej kúpnej zmluve medzi Hlavným mestom SR Bratislavou a spoločnosťou Transprojekt s.r.o. (investorom projektu výstavby Hlavnej stanice), ktorá poškodila všetkých Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta.
viac
08.03.2017
HB Reavis plánuje v Bratislave vybudovať nadzemnú elektrickú dráhu
Developer HB Reavis, ktorý má v Bratislave vybudovať novú autobusovú stanicu, plánuje prepojiť lokalitu Nivy s mestskou časťou Petržalka pomocou elektrickej nadzemnej dráhy. Informovali o tom denníky Nový Čas a Hospodárske noviny.
viac
26.04.2017
Nový koncept Bratislava Card rozšíril ponuku až za hranice mesta
Návštevníci Bratislavy a jej regiónu sa túto sezónu majú na čo tešiť. Vylepšená turistická karta Bratislava Card im prinesie viac ako 120 atraktívnych zliav, vrátane bezplatnej prehliadky mesta, vstupov do múzeí a galérii a cestovanie integrovanou dopravou v celom Bratislavskom kraji.
viac
16.06.2017
Bratislave s bikesharingom pomôže Slovnaft
Systém zdieľania verejných bicyklov (bikesharing) vybuduje Bratislava v spolupráci so Slovnaftom. Memorandum o spoločnej realizácii bikesharingu podpísal 14. júna primátor hlavného mesta SR Bratislava Ivo Nesrovnal s predstaviteľmi spoločnosti SLOVNAFT, a.s.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %