Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.12.2016 11:51

Bývalí nezamestnaní vyrábajú úžitkové predmety z odpadového dreva


Ilustračná snímka: (int).


Drevené stolčeky a debničky na náradie vyrábajú z odpadového dreva bývalí nezamestnaní, ktorí počas tohto roka pracovali na údržbe a záchranných prácach v coburgovskom kaštieli v Jelšave v Revúckom okrese.


Ako informovala koordinátorka jeho pamiatkovej obnovy Viera Kozárová, táto výroba je možná vďaka stolárskej dielni priamo v kaštieli.      

"Tieto výrobky vyrábajú bývalí nezamestnaní popri svojich pracovných povinnostiach. Takmer každý deň sa stolárskej činnosti venujú dvaja," uviedla Kozárová s tým, že odpadové drevo získali z miestnej píly a dielňu zriadili na účely starostlivosti o drevené prvky, napríklad zárubne dverí či okenné rámy, ako aj výrobu rôznych konštrukcií.      

Pracovníci vyrobili doteraz približne 20 týchto drevených výrobkov. Záujemcovia mali možnosť zakúpiť si tieto výrobky na podujatí Vianoce v jelšavskom kaštieli, ktoré sa konalo v piatok 16. decembra. "Zakúpením výrobku z kaštieľskej stolárskej dielne kupujúci podporili jeho záchranu, pretože výťažok bude použitý na výdavky spojené s jeho obnovou," dodala koordinátorka.      

Tohto roku pre záchranné práce v kaštieli mesto Jelšava zamestnalo 13 nezamestnaných, ktorí sa venujú hlavne údržbe objektu za účelom statickej konsolidácie a sanácie vlhkosti. Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR vo výške 23 000 eur a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. To prostredníctvom úradu práce poskytlo zamestnávateľovi náhradu finančných prostriedkov vynaložených na mzdy a odvody počas siedmich mesiacov, ako aj nákup ochranných pracovných odevov, pomôcok i náradia v celkovej výške zhruba 70 000 eur.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2017
Kaštieľ v Modre je bližšie k rekonštrukcii
V priebehu dvoch rokov by sa súčasné Malokarpatské osvetové stredisko v Modre malo zmeniť na moderné Kultúrno-kreatívne centrum.
viac
12.08.2019
Coburgovský kaštieľ tohto roku opravuje 15 nezamestnaných
Dovedna 15 nezamestnaných našlo počas aktuálnej sezóny zamestnanie pri záchranných prácach na objekte coburgovského kaštieľa v Jelšave v Revúckom okrese.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
08.06.2022
Obnova kaštieľa z nórskych fondov napreduje, pracuje sa už i v interiéri
Obnova severozápadného krídla coburgovského kaštieľa v Jelšave v okrese Revúca napreduje. Práce na projekte, na ktorý samospráva získala takmer milión eur z nórskeho finančného mechanizmu, sa už presunuli aj do interiérových priestorov národnej kultúrnej pamiatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %