Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.06.2019 10:20

Celoplošná zimná údržba spôsobila samosprávam finančné aj technické problémy


Ilustračná snímka, zdroj TSM Dubnica nad Váhom


Združenie miest a obcí Slovenska realizovalo prieskum zameraný na zvládnutie celoplošnej zimnej údržby. Z prieskumu je zrejmé, akým spôsobom samosprávy zabezpečujú túto povinnosť, aj to, ako starostovia a primátori hodnotia jej zvládnutie.


Respondenti na otázku „Akým spôsobom zabezpečujete celoplošnú zimnú údržbu?“ odpovedali nasledovne: obec, respektíve mesto samostatne zabezpečuje túto povinnosť v 69 % samostatne. Prostredníctvom svojej organizácie to zabezpečuje 10,4 % a zmluvným partnerom na základe verejného obstarávania celoplošnú zimnú údržbu realizuje 20,1 %. Zvyšné percento respondentov sa nevedelo vyjadriť.

Prieskum tiež skúmal, ako samosprávy zvládli celoplošnú zimnú údržbu. Podľa 32, 5% starostov a primátorov bola zvládnutá s väčšou námahou, 27,1 % respondentov konštatovalo, že to zvládli s menšou námahou. Bez problémov zvládlo celoplošnú zimnú údržbu 19 % samospráv. S obrovskou námahou zabezpečovalo celoplošnú zimnú údržbu 8,1 % samospráv.

Odhŕňanie snehu zo všetkých chodníkov predstavovalo veľký problém pre 50 % samospráv, problémy s odpratávaním snehu nahrnutého na chodníky vnímalo ako veľký problém 37,6 % samospráv. Veľký problém súvisiaci s nedostatkom techniky malo 51,8 % miest a obcí. Nedostatok zamestnancov spôsobil problém pre 65% samospráv. Nárast výdavkov v súvislosti s nákupom posypového materiálu vnímalo ako veľký problém 43,5 % miest a obcí.

Združenie miest a obcí Slovenska v čase prerokovania príslušnej legislatívy požiadalo poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby neschválili celoplošnú zimnú údržbu, a to z viacerých dôvodov. Keďže poslanci neprihliadali na zaslané odborné argumenty, následne sme sa listom obrátili na vtedajšieho prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku. Ani on neprihliadal na fakty a odborné argumenty a podpísal príslušnú novelu zákona. Presun tejto zákonnej povinnosti bez akéhokoľvek finančného krytia v aplikačnej praxi potvrdil naše pôvodné výhrady a obavy.

Prieskum bol realizovaný v čase od 8. apríla 2019 do 10. mája 2019 na vzorke 423 respondentov. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhotriedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2016
Samosprávy realizujú protipovodňové opatrenia
Protipovodňové opatrenia sú jednou z preventívnych aktivít, ktoré môžu zvýšiť ochranu zdravia a majetku počas intenzívnych dažďov či obmedzených kapacít vodných tokov a riečnych korýt. ZMOS realizovalo koncom minulého roka prieskum, ktorý mapoval prístup samospráv k protipovodňovým opatreniam.
viac
23.11.2017
Zimná údržba je o povinnostiach aj trpezlivosti
Mestá a obce sa pripravujú na zimnú údržbu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev. Spravidla to upravujú v príslušnom všeobecne záväznom nariadení, ktoré sa týka zabezpečovania čistoty a poriadku.
viac
20.12.2018
Vyhlásenie ZMOS k aktuálnej situácii pri celoplošnej zimnej údržbe
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na dezinformácie, ktoré odzneli v médiách zo strany hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby SR vo vzťahu k povinnosti miest a obcí zabezpečovať celoplošnú zimnú údržbu.
viac
07.03.2020
ZMOS pozná postoje samospráv k obecným lesom
Združenie miest a obcí Slovenska pozná postoje starostov a primátorov k problematike obecných lesov. Poznáme prístup k správe a prenájmu, spôsob obhospodarovania lesov, ale aj ich prínos pre komunál.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %