Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.03.2018 11:05

Celý svet sa ponorí do tmy. Slovensko nebude výnimkou!


Hodina Zeme, ilustrácia


V sobotu 24. marca sa Slovensko zapojí po deviaty raz do najväčšej svetovej kampane na ochranu životného prostredia HODINA ZEME. Presne o 20.30 h na hodinu zhasnú svetlá, a to doslova. Významné metropoly na svete vrátane Bratislavy tak podporia veľkú myšlienku na ochranu našej planéty.


Hodina Zeme neznamená len zhasínanie svetiel na hodinu raz za rok, ide o podporu myšlienky a uvedomelosť ľudí, ako naša planéta trpí, keď sa voči prírode nesprávame zodpovedne. Príroda je základom nášho života a od prírodných zdrojov, ktoré nám planéta poskytuje, sme priamo závislí. V súčasnosti odsúva ľudstvo prírodné systémy na okraj a Hodina Zeme je preto šancou využiť silu jednotlivcov a požadovať zmenu v myslení a konaní.

„Mestá, inštitúcie a firmy sa týmto symbolickým gestom aktívne vyjadrujú a podporujú zmeny v oblasti ochrany životného prostredia a chcú inšpirovať ľudí, aby žili zodpovednejšie, rozumnejšie a úspornejšie voči prírode. HODINA ZEME nám pripomína, že nielen raz za rok, ale každú minútu, deň, týždeň... vieme byť ohľaduplnejší k našej planéte, a vieme sa správať ekologicky. Pri bežných rozhodnutiach by sme všetci mali mať vždy na mysli, aké má naše správanie vplyv na našu Zem. Nestojí to nič, ide len o naše rozhodnutie v danú chvíľu, či zvoliť ekologickejšie riešenie,“ vysvetľuje Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko (Svetový fond na ochranu prírody).

Prvý ročník HODINY ZEME sa konal v roku 2007 v Sydney v Austrálii, kde sa na hodinu do tmy ponorila slávna budova austrálskej opery a do kampane sa zapojili vyše 2 milióny ľudí. Odvtedy tento projekt podporili tie najväčšie metropoly po celom svete a  poslednú marcovú sobotu sa spája myšlienka so skutkom a v danú hodinu vypnú tieto mestá centrálne svetlá. Číslo 187 je minuloročný počet zapojených krajín, ktoré vyjadrili svoje odhodlanie napraviť klimatické zmeny a pomôcť našej planéte.

V minulom roku kampaň u nás podporilo 50 slovenských miest, 40 pamiatok, 70 organizácií a 30 škôl, tento rok to nebude inak. WWF Slovensko pripravilo na tento deň aj viacero sprievodných akcií. V Bratislave sa akcia bude konať pod záštitou primátora hlavného mesta Ivana Nesrovnala. Program sa začne v sobotu už o 18. h na Primaciálnom námestí, ktorý odštartuje skupina Rytmika so svojou bubnovou šou na odpadových materiáloch. Moderátorom akcie bude člen acapelly Fragile Vilo Csontos. Pre deti a dospelých sú pripravené rôzne aktivity, ktoré WWF Slovensko postupne zverejní na stránke podujatia. Tento ročník nesie heslo #connect2earth, tak sa spojme na Slovensku pre našu Zem a doprajme jej lepšiu budúcnosť!

 

Hodina Zeme 2017 v číslach:

- rekordná účasť 187 krajín zo všetkých kontinentov,

- 12 000 dominánt symbolicky zhaslo vo všetkých časových pásmach,

- 49 slovenských miest, 40 pamiatok, 69 organizácií a 30 škôl sa pridalo k tejto myšlienke na Slovensku.

 

 WWF Slovensko je súčasťou Dunajsko-karpatského programu, ktorého hlavnými prioritami je ochrana vôd a lesov, ako aj chránených druhov zvierat. V spolupráci s ďalšími mimovládnymi organizáciami bojuje na Slovensku za zastavenie výstavby nevhodných malých vodných elektrární, adekvátnu ochranu našich najvzácnejších lesov, či zohľadňovanie ekologických koridorov pre migrujúce zvieratá pri výstavbe diaľnic.

Partneri Hodiny Zeme na Slovensku: http://hodinazeme.svetelneznecistenie.sk/o-nas/

 

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2018
Krajská dominanta zmizne v tme, aby pripomenula dôležitosť ochrany prírody
Celosvetová kampaň na ochranu prírody nájde opäť po roku svoje miesto aj na území kraja. K symbolickému zhasnutiu svetiel v čase od 20.30 h do 21.30 h sa v sobotu 24. marca 2018 môže pridať každý, komu záleží na ochrane našej planéty.
viac
23.01.2019
Na ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2018 je nominovaných tridsať osobností
Dvadsiaty druhý ročník oceňovania najvýznamnejších osobností Slovenska sa nezadržateľne blíži. O laureátoch Krištáľového krídla za rok 2018 sa rozhodne v nedeľu 27. januára v Novej budove Slovenského národného divadla.
viac
24.03.2021
WWF Slovensko spustil kampaň na podporu rozšírenia záchrannej stanice v Zázrivej
Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Slovensko a Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej spúšťajú kampaň na podporu rozšírenia stanice. Umožní to zachrániť a vrátiť do prírody viac zranených zvierat.
viac
14.03.2023
Hodina Zeme opäť pripomenie, aké dôležité je myslieť na našu planétu
Už 25. marca si o 20:30 h (miestneho času) prostredníctvom Hodiny Zeme pripomenieme dôležitosť našej planéty. Práve vtedy sa na celom svete vypnú svetlá na známych budovách a pamiatkach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %