Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
19.01.2018 06:35

Centrum Prešova zdobí nová atrakcia - jeho historický 3D model


Primátorka Prešova Andrea Turčanová počas odhalenia historického 3D modelu mesta na Hlavnej ulici.


Prešov má novú turistickú atrakciu – centrum mesta zdobí od štvrtka 18. januára jeho historický 3D model. Bronzový model stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia.


„Historický 3D model ukazuje Prešov, aký bol v roku 1768. Je našim príspevkom k skrášleniu centra mesta i k zvýšeniu atraktivity Prešova pre turistov,“ vyslovila prešovská primátorka Andrea Turčanová počas sprístupnenia atraktívnej novinky na Hlavnej ulici.

Bronzový 3D model stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia, vrátane hradieb, vstupných brán do mesta, či už zaniknutých budov, ako bola niekdajšia radnica v priestore Južného parku. Jeho autori Mgr. art. Peter Beňo a Bc. Ján Poľanský však do diela zakomponovali aj ďalší prešovský unikát 49. rovnobežku, ktorá je zvýraznená aj nasvietením. Významné prešovské dominanty si ľudia môžu nájsť podľa čísel a popisu, ktorý je súčasťou tohto diela. Nápisy sú navyše aj v brailovom písme. Model je umiestnený na Hlavnej ulici, pri Šarišskej galérii. 

„Model sme vytvorili podľa veduty z roku 1768, ktorá detailne zachytáva stav mesta v danom období. Patrí pritom medzi najprepracovanejšie historické veduty na území Slovenska. Do diela sme však vložili aj mladšie historické pamiatky, poslúžila nám k tomu tiež katastrálna mapa z polovice 19. storočia. V zásade sme sa snažili čo najvernejšie zreprodukovať históriu tak, aby návštevník mal relevantný pohľad na to ako mesto v tom čase vyzeralo, aký malo pôdoris či opevnenie. Veríme, že toto dielo poslúži aj ako edukačná pomôcka, aby sa návštevník mohol nadýchnuť histórie, ktorá z neho sála,“ priblížil historický model autor Peter Beňo.

„Spracovatelia sa úlohy zhostili s plnou zodpovednosťou, vložiac do diela svoj ľudský i odborný potenciál. Máme pred sebou hotové dielo a chcem veriť, že bude slúžiť nielen návštevníkom ale aj Prešovčanom k hlbšiemu poznaniu histórie mesta s pretavením smerom k budúcnosti,“ zhodnotila novinku v centre mesta prešovská hlavná architektka Mária Čutková.

Model bol vytvorený ako súčasť spoločného projektu s názvom História miest v novodobom dizajne, ktorý  realizujú mestá Prešov a poľské Krosno v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020. Jeho cieľom je vytvoriť nové produkty cestovného ruchu, ktoré zatraktívnia kultúrne a prírodné dedičstvo oboch miest prostredníctvom moderných foriem prezentácie.

Kým Prešov vytvoril bronzový 3D model historického centra mesta, v Krosne sa rozhodli priblížiť historické a kultúrne objekty miest historickej trasy prostredníctvom 3D okuliarov a panoramatického ďalekohľadu.

Súčasťou projektu bol tiež workshop a konferencia, s diskusiou k moderným technológiám v architektúre s ohľadom na historické skúsenosti. Premeny mestského prostredia oboch miest za posledných 150 rokov zároveň predstaví fotografický album.

Tento projekt je realizovaný s finančnou podporou  EÚ z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Cieľom projektu je propagácia, rozvoj a trvalo udržateľné využitie spoločného kultúrneho a prírodného dedičstva miest a regiónov s cieľom zvýšiť atraktivitu pohraničia pre návštevníkov a obyvateľov. Celkové náklady na tento projekt predstavovali sumu takmer 29 000 eur, z toho mesto Prešov sa podieľalo päťpercentným spolufinancovaním.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Prešov sa rozhodol pristúpiť k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov
Znižovanie energetickej náročnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov a podpora inovácií v tejto oblasti sú hlavné piliere iniciatívy Dohovoru primátorov a starostov, ku ktorej sa rozhodlo pristúpiť aj mesto Prešov.
viac
26.05.2017
Návrhy 3D modelu Prešova sú na svete
Návrhy 3D modelov centra Prešova môžu zhodnotiť aj občania. V budove na Jarkovej ulici budú vystavené do konca mesiaca máj.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
28.04.2021
Župa vybudovala cyklotrasu medzi kompou Kyselica a obcou Báč
V utorok 27. apríla 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu „SacraVelo – Sieť cezhraničných pútnických cyklotrás v okolí Dunaja“, ktorý bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %