Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.11.2018 06:55

Cenu primátora si prevzali Oravské múzeum aj tri osobnosti mesta


Spoločná snímka ocenených s primátorom Romanom Matejovom.


Z rúk primátora mesta Dolný Kubín Romana Matejova si v stredu 21. novembra prevzali Cenu primátora mesta traja Dolnokubínčania a jedna inštitúcia, ktorá už viac ako 35 rokov sídli na území mesta.


Ocenené boli výnimočné osobnosti, ktoré sa svojou prácou a životom výrazným spôsobom podieľali a participovali na hospodárskom, kultúrnom a športovom rozvoji mesta. Ich vynikajúce výsledky významným spôsobom prispeli k jeho propagácii doma i v zahraničí. Na slávnostné odovzdávanie prijal pozvanie aj novozvolený primátor Ján Prílepok.

„Mesto Dolný Kubín každý rok oceňuje organizácie a ľudí, ktorí si to zaslúžia. Samozrejme, že aj tento rok sme ťažko vyberali tieto osobnosti, pretože je veľa tých, ktorí by si to zaslúžili. Nakoniec sa nám podarilo vybrať ľudí z každej oblasti, či za oblasť školstva, kultúry, športu alebo verejnej správy. Verím, že ocenenia sú v správnych rukách,“ konštatoval primátor mesta Dolný Kubín Roman Matejov.   

Cenu primátora mesta Dolný Kubín si prevzala  bývalá vedúca školskej jedálne v ZŠ Petra Škrabáka a vedúca detského folklórneho súboru Kolovrátok Anna Bakošová, ktorá od roku 2010 organizuje Kubínske akordy a spolupracovala pri realizácii projektu „Zdravá škola a Zelená škola“ alebo pri organizačnom zabezpečení kultúrnych podujatí v meste Dolný Kubín. Tiež je vedúcou Speváckej folklórnej skupiny Orava. „Bolo to pre mňa prekvapenie, ale ako som už povedala, prijala som to s úctou a vďakou za moju prácu, ktorú robím pre mesto. Toto ocenenie si nezaslúžim len ja, ale naozaj celý môj kolektív či už v meste alebo v škole. Myslím si, že patrí každému. Naozaj je to nespočetné množstvo hodín, ktoré trávime mimo svojich rodín a domova,“ vyjadrila sa po odovzdaní ocenenia Anna Bakošová. 

Ocenenie si tiež odniesol aj dlhoročný poslanec mestského zastupiteľstva a dnes prednosta Okresného úradu v Dolnom Kubíne Ľubomír Bláha, ktorý bol v minulosti riaditeľom obchodnej akadémie či primátorom mesta. Pán Bláha sa okrem iného podieľal na zavedení nových študijných odborov na škole. Svoje dlhoročné skúsenosti vždy rád odovzdával mladším kolegom. V súčasnosti zastupuje naše mesto aj z pozície poslanca Žilinského samosprávneho kraja. „Dobre mi to padlo, ale je to podľa mňa trošku zavčasu, keďže ešte pracujeme ďalej. Je to príjemné, že na človeka myslia a všímajú si jeho robotu. Určite je to záväzok do budúcna, aby sme pre mesto a ľudí v tomto meste niečo spravili,“ zhodnotil Bláha. Podľa jeho slov boli ocenení ľudia, ktorí si ocenenie zaslúžili lebo je za nimi vidieť kus roboty, či už individuálnej alebo kolektívnej.

Od primátora mesta si cenu prebral aj dlhoročný športovec a predseda Telovýchovnej Jednoty Orava Dolný Kubín Jaroslav Lupák, ktorý je mnohonásobným držiteľom titulu Majstra Slovenska vo vrhu guľou, ťažkom päťboji, v hode diskom i hode kladivom a držiteľom piatich slovenských rekordov. V rámci veteránskych pretekov získal niekoľkokrát titul Medzinárodný majster Maďarska a Poľska vo vrhu guľou. „Som dojatý a prekvapený. Nečakal som také niečo. Myslím si, že v našom meste je omnoho viac ľudí čo vo väčšej miere prispeli k rozvoju mesto ako ja. Človek je milo prekvapený, keď si na mňa spomenuli, že som niečo urobil a dokázal,“ povedal Jaroslav Lupák.

Medzi ocenenými bolo aj Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, ktoré je špecializovaným múzeom s celoslovenskou pôsobnosťou pre oblasť dokumentácie života Goralov na Slovensku. Takisto buduje zbierkový fond hmotných dokumentov o prírode a spoločnosti, ktoré tvoria súčasť kultúrneho dedičstva so zameraním na región Oravy, či život a dielo P. O. Hviezdoslava. Okrem toho spravuje historický knižničný fond Čaplovičovej knižnice. Na území Oravy spravuje sedem národných kultúrnych pamiatok v ktorých sa nachádza osem ucelených expozícií. Oravský hrad a Oravská lesná železnica patria k najnavštevovanejším expozíciám Oravy nielen v regionálnom, ale aj v celoslovenskom význame. „Pre naše múzeum je to obrovská česť vzhľadom k tomu, že Cena primátora mesta je naozaj veľmi vzácna. Je to ocenenie, samozrejme, nie pre mňa ani pre moju osobu, ale pre všetkých pracovníkov múzea, ktorým zo srdca ďakujem za prácu, ktorú vykonávajú na pôde v Oravskom Podzámku, ale samozrejme aj v Dolnom Kubíne. Z ocenenia sa veľmi tešíme a bude mať čestné miesto u nás,“ vyslovila poďakovanie riaditeľka Oravského múzea P. O. Hviezdoslava Mária Jagnešáková. 

Primátor vo svojom príhovore vyzdvihol prácu ocenených: „Chcel by som Vám všetkým poďakovať za roky, ktoré ste obetovali pre svoju prácu. Odviedli ste obrovský kus poctivej roboty. Ďakujem Vám, že sa snažíte svoje skúsenosti odovzdávať ďalším generáciám.“

Autor: (Zdroj: www.dolnykubin.sk/oznamy/)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2019
Radnica podporí dotáciou desiatky projektov a organizácií
Športové a kultúrne organizácie v meste Dolný Kubín podporí samospráva sumou 138.365 eur. Finančné prostriedky na činnosť pre 29 združení a 52 projektov schválili mestskí poslanci na poslednom rokovaní.
viac
26.02.2020
Pamätná kniha Banskej Bystrice pozná ďalšie osobnosti
Február má v meste pod Urpínom vždy výnimočnú a slávnostnú atmosféru. Každoročne je spätý s oceňovaním osobností Banskej Bystrice, ktoré svojimi vlastnosťami, skúsenosťami a poctivou prácou vytŕčajú z davu.
viac
15.08.2022
Dolný Kubín získal za štyri roky 1,5 milióna eur z externých zdrojov
Mesto Dolný Kubín získalo v uplynulých štyroch rokoch 1,5 milióna eur z externých zdrojov. Takmer polovica, 728 000 eur, boli prostriedky zo zdrojov Európskej únie.
viac
16.02.2024
Mesto Dolný Kubín ušetrilo v roku 2023 na energiách vyše 800-tis. eur
Dolnokubínska samospráva ušetrila za minulý rok viac ako 800-tis. eur na energiách. Z toho 550.000 štátnej pokladnici a ďalších 280.000 tej mestskej. Informoval o tom primátor Ján Prílepok. Podarilo sa to zásluhou rozhodnutia nakupovať elektrickú energiu na burze prostredníctvom spotových cien.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %