Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.09.2016 08:00

Čermeľ ožije svetlami, parou a hudbou


Pozvánka.


Noc svetiel na detskej železnici v Košiciach už tradične v prvú októbrovú sobotu (1.10.) ponúkne mimoriadne nočné jazdy a zaujímavý program.


Noc svetiel začne po 19. hodine a potrvá do polnoci. Do Čermeľa sa návštevníci odvezú bezplatnými autobusmi z Námestia Maratónu mieru.

Každú hodinu sa čermeľským údolím v Košiciach prevezie špeciálny nočný vlak zo stanice Čermeľ po stanicu Vpred. O dobrú náladu a hudbu sa postará DJ, atmosféru spestrí netradičné osvetlenie a parná lokomotíva Krutwig, ktorá má za sebou premiérovú sezónu. Večer v Čermeli ozvláštnia tanečnice s ohňom. Stanicu Vpred ovládnu lúpežníci. Po trati bude pre cestujúcich pripravené aj svetelné prekvapenie. Vlaky za riadne cestovné budú odchádzať spravidla každú hodinu. Lístky bude možné zakúpiť priamo na stanici v Čermeli.

 

 

Výťažok z cestovného na staničnú budovu

V polovici 90-tych rokov prišla detská železnica o všetky svoje staničné budovy. Aktivisti sa preto snažia obnoviť pôvodnú tvár železnice a postaviť aspoň jednu z nich v stanici Čermeľ. „Výťažok z cestovného v tomto roku poputuje na výstavbu staničnej budovy, ktorej hrubú stavbu by sme radi dokončili ešte v tomto roku. Veríme, že novú sezónu už odštartujeme v nových priestoroch,“ uviedol riaditeľ Košickej detskej historickej železnice Ľubomír Lehotský, ktorého zároveň teší, že aj v tomto roku zabezpečí bezplatnú prepravu na železničku Dopravný podnik mesta Košice. „Medzi Nám. Maratónu mieru a Čermeľom bude premávať historický Ikarus, ktorý bol dlhé roky neodmysliteľnou súčasťou mestskej hromadnej dopravy. Spred budovy Košického samosprávneho kraja bude odchádzať každú hodinu od 18:45 do 23:45,“ dodal Ľ. Lehotský.

Maratónsky vlak a Lupkowský tunel

Mimoriadny nostalgický vlak OZ Detská železnica Košice zostavený z motorových vozňov radu 810 sa v prvú októbrovú sobotu (1. 10.) vydá aj po „veľkej“ trati z Košíc do Turne nad Bodvou, kde už osobné vlaky nezastavujú. Účastníci jazdy tiež navštívia miesto prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru, Turniansky hrad, Zádielsku planinu či Hájske vodopády. Za hranice Slovenska sa 810-tky z akvizície detskej železnice vydajú 8. októbra cez hraničný Lupkowský tunel do Poľska. Cestujúci navštívia aj Medzilaborce, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola a pravoslávny Chrám Svätého Ducha.

Viac informácií o týchto jazdách a rezervácie miest na rezervaciekhkv@gmail.com

Október prinesie zmenu cestovného poriadku

Detská železnica premáva 1. októbra aj cez deň o 11:20, 13:20 a 15:20. V nedeľu 2. októbra nebude premávať z dôvodu konania Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Za pochopenie vopred ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutia až do 30. októbra už len každú nedeľu s odchodmi vláčika zo stanice Čermeľ o 11:20, 13:20 a 15:20.

Rozlúčkou so sezónou bude už tradičná Tekvicová nedeľa 30. októbra.

Mimoriadne jazdy na Košickej detskej historickej železnici so sv. Mikulášom sú pre všetky dobré deti naplánované na sobotu 3. decembra.

 

Autor: (Zuzana LEHOTSKÁ, OZ Detská železnica Košice)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2016
Kam vyrazia nostalgické a historické vlaky na východe počas jesene?
Teplé slnečné lúče a krásy východného Slovenska si môžete na jeseň vychutnať aj vďaka mimoriadne bohatej ponuke pripravovaných nostalgických vlakov. Až do polovice októbra vyrazia na trať každý víkend.
viac
27.04.2017
Cez víkend otvára detská železnica tohtoročnú sezónu
Po zimnom spánku sa prebúdza aj Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná cez víkend 29. a 30. apríla od 11. do 16. hodiny. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9. hodine.
viac
27.09.2017
Čermeľ opäť ožije svetlami, tancom a hudbou
Noc plnú pary, hudby, svetiel, akrobacie a tanca ponúkne Košická detská historická železnica 30. septembra počas Noci svetiel.
viac
05.05.2020
Košickou detskou historickou železnicou sa odvezieme už 8. mája
Detská železnica v Košiciach otvorí svoje brány pre verejnosť už počas najbližšieho štátneho sviatku – 8. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %