Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.11.2016 11:00

Červený Kláštor oficiálne kúpeľným miestom


Prvé a jediné obnovené kúpele na Slovensku po 2. svetovej vojne – aj takto by sa dali charakterizovať Kúpele Červený Kláštor – Smerdžonka. Snímka zdroj: (smerdzonka.eu).


O tri mesiace zamagurská obec dostane, ako jedna z 23 na Slovensku, prívlastok „kúpeľná.“ Tým by sa mal zavŕšiť viac než dvojročný proces, za ktorým stojí aktivita samosprávy.


Z iného, nadprirodzeného sveta, vraj, podľa dávnych obyvateľov terajšieho Červeného Kláštora, vyvierala voda blízko opátstva. A práve mnísi z rádu Kartuziánov a po nich Kamaldulovia, ktorí prameň využívali v liečiteľskej praxi, dali základ legende. Tú potom začiatkom 19. storočia rozvil istý mlynár. Ten začal v stodole pre záujemcov pripravovať vo vaniach teplý kúpeľ a voda, ktorú pre jej špecifický sírovodíkový zápach pomenovali „smerdžonka“ (smradľavá), začala byť pre svoje blahodarné účinky na kožné choroby i reumatizmus čoraz viac vyhľadávaná. A pomáhala im (s krátkou prestávkou) až do 2. svetovej vojny. Tá totiž kúpele tak poznačila, že ďalších 60 rokov do nich noha pacienta nevkročila. Kúpeľná tradícia sa na území Pienin obnovila až v roku 2012 vybudovaním Kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka. Tie sa už dva roky hrdia štatútom klimatických kúpeľov a čochvíľa ich vážnosť ešte vzrastie.

Plus pre obec, kúpele i  región

Už v auguste 2014 totiž samospráva podala na Ministerstvo zdravotníctva SR – Inšpektorát kúpeľov a žriediel návrh na uznanie kúpeľného miesta Červený Kláštor a návrh jeho štatútu. Podľa slov starostu tomu predchádzali rokovania s pracovníkmi ministerstva zdravotníctva SR, nakoľko museli byť splnené všetky náležitosti požadované legislatívou.

Čítajte viac v Obecných novinách č. 45-46/2016 na str. 21.

 

Autor: Mário VEVERKA, Ľubovnianske noviny


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2016
V sobotu pltníci odomknutím Dunajca otvoria letnú sezónu
Pltníci v Červenom Kláštore v sobotu 23. apríla odomknú Dunajec, čím otvoria blížiacu sa letnú sezónu. Okrem toho počas tohto dňa otvoria aj turistické chodníky naprieč Pieninským národným parkom.
viac
20.04.2017
Letnú sezónu v Pieninách otvoria odomknutím Dunajca
Začiatok sezóny v Červenom Kláštore a v Pieninskom národnom parku je naplánovaný na sobotu 22. apríla. Začne sa symbolickým odomknutím hladín rieky Dunajec. Nasledovať bude splav na pltiach z prístaviska Pod Lipami do Lesnice.
viac
12.01.2018
Návšteva najstaršieho pútnického miesta na Slovensku je bezpečnejšia
Na ceste medzi Zamarovcami a Skalkou nad Váhom pribudla dvojica autobusových zastávok a osvetlený priechod pre chodcov. Zvýšiť bezpečnosť pod kláštorom Veľká Skalka sa podarilo vďaka spolupráci Trenčianskeho samosprávneho kraja a Rímskokatolíckej cirkvi.
viac
30.04.2020
Pomáhajú medici i dobrovoľníci
Pri vstupnej kontrole, triedení a testovaní pacientov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline už niekoľko týždňov aktívne pomáhajú študenti medicíny spolu s dobrovoľníkmi zo Slovenského Červeného kríža (SČK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %