Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.10.2018 11:10

České a slovenské obce so žabami v názve sa stretávajú už 16 rokov


Na snímke starostka obce Žabokreky pri Martine Zuzana Valocká. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Obyvatelia obce Žabokreky v okrese Martin sa už 16 rokov zúčastňujú na stretnutiach slovenských a českých obcí, ktoré majú v názve niečo spoločné so žabami.


Autorom myšlienky bol podľa starostky obce Zuzany Valockej Čech Roman Kliment z obce Nové Sedlo, časť Žabokliky. "Bol veľký recesista. Začal hľadať, pred 16 rokmi to až také jednoduché nebolo, lebo internet neposkytoval toľko informácií ako v súčasnosti. Ale bol úspešný. Našiel v Čechách všetky obce, ktoré majú v názve niečo spoločné so žabami. A niekto z Čechov, myslím si, že zo Žabovřesk, navrhol pridať aj bratov Slovákov. Oslovili Žabokreky aj Žabokreky nad Nitrou. Pred dvomi rokmi sa k nám dokonca pridali aj Poliaci," zaspomínala si starostka.       

"Myšlienka je stále živá, dokonca po stretnutí v tomto roku u nás v Žabokrekoch by som povedala, že živšia ako kedykoľvek predtým. Malo neuveriteľne fantastickú atmosféru plnú priateľstva. Tento rok v Žabokrekoch bol plný mládeže. Pridala sa spontánne sama. Jednoducho chce prísť, stretnúť sa, porozprávať sa, zasúťažiť si. Vie, že každoročné stretnutie, ktoré sa organizuje v niektorej zo siedmich 'žabo-obcí', je niečím inovatívne," povedala Valocká.       

Zdôraznila, že popri recesii je druhým rozmerom stretnutí skutočný prejav priateľstva. "Zažili sme to v roku 2010 pri povodni. Bolo veľmi príjemné odpovedať na otázky našich partnerov v Česku, či nepotrebujeme finančnú pomoc, ako nás povodeň zasiahla, čo sa stalo, či by nebola vhodná zbierka, či máme niekoho, kto utrpel veľmi vážne škody na zdraví alebo na majetku, a či majú ako pomôcť. Pre mňa to bol balzam na dušu," uviedla starostka Žabokriek.       

Historický je podľa nej daná spolupráca so Žabokrekmi nad Nitrou. "Pri písaní monografií sme zistili, že v Žabokrekoch nad Nitrou, ktoré sú o 20 rokov mladšie, sú potomkovia našich obyvateľov. Zrejme to boli ľudia, ktorí išli smerom na juh, a našli nové miesto pre život. Rodinne sme doteraz poprepájaní. Určite ide o viac ako len recesistické stretnutia, a partnerstvo neustále rozvíjame," dodala Valocká.      

 Podobné názvy obcí sú aj zdrojom vtipných zámen. "K zámene obcí Žabokreky a Žabokreky nad Nitrou dochádza pravidelne. Aj preto, že ktokoľvek hľadá Žabokreky nad Nitrou a zadá si na internete Žabokreky, prvá sa zobrazí naša webstránka. Prvá dostanem informáciu o tom, že chcú napríklad preložiť výhybku. Napriek tomu, že v našich Žabokrekoch žiadna železnica nie je. A verte, že si recesisticky dokážem nielen zo železníc, ale aj z plynárov robiť žarty, lebo mi iné neostáva," uzavrela starostka Žabokriek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2018
Z bývalej krčmy je multifunkčné komunitné centrum
Nevyužitú a zanedbanú budovu v Parchovanoch (okres Trebišov) obec s podporou eurofondov pretvorila na multifunkčné komunitné centrum.
viac
29.10.2018
V separovaní chce byť obec medzi tromi najlepšími v Turci
Žabokreky v okrese Martin chcú byť medzi tromi najlepšími obcami v Turci v rámci separovania. Podľa starostky Zuzany Valockej aktuálne vyseparujú viac ako 38 percent, no jej ambíciou je vyseparovať nad 60 percent odpadu.
viac
16.02.2019
Obec zrekonštruuje habánsky mlyn
Obec Sobotište v okrese Senica získala finančné prostriedky z programu Interreg 5A SR – ČR na opravu habánskeho mlyna. V súčasnosti je rozbehnuté tretie kolo výberového konania na realizátora rekonštrukčných prác.
viac
26.01.2024
H. Beňadik: Prvé slovenské auto Michala Majera pripomína model v centre obce
V Hronskom Beňadiku vo štvrtok slávnostne odhalili model prvého slovenského automobilu, ktorý pred viac ako storočím zostrojil miestny zámočník Michal Majer. Za jeho skonštruovaním je pozoruhodná príhoda Majera s bulharským cárom Ferdinandom Coburgom, ktorému sa v miestnej časti Psiare pokazilo auto
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %