Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.01.2017 08:00

Cez Slovensko bolo presídlených vyše 1 000 utečencov


Snímka zdroj: (tasr).


Už vyše 1 000 utečencov bolo presídlených od roku 2009 cez Núdzové tranzitné centrum v Humennom do Spojených štátov, Kanady a Nórska s pomocou Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) a jej partnerov.


V utorok 17. januára odletela zo Slovenska skupina 23 utečencov a v stredu 18. januára bezpečne pristála v Spojených štátoch. Počet utečencov presídlených cez Slovensko do krajín, ktoré im poskytli trvalý domov, sa tým zvýšil na 1 019. Z tohto počtu bolo 978 utečencov presídlených do Spojených štátov.

Na presídľovaní utečencov cez Slovensko sa podieľa Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), Slovenská republika a IOM. UNHCR zaradil utečencov do programu Humanitárny transfer utečencov cez SR a IOM ich prepravila z utečeneckých táborov v Afrike, Ázii a na Blízkom východe na Slovensko. Od roku 2009 do januára 2017 Slovenská republika poskytla dočasné útočisko v Núdzovom tranzitnom centre (Emergency Transit Centre – ETC) v Humennom 1 043 utečencom.

Centrum v Humennom má kapacitu 250 osôb a slúži na dočasné prijatie najzraniteľnejších skupín utečencov pod ochranou UNHCR. Utečenci tu v bezpečných podmienkach po dobu maximálne šiestich mesiacov absolvujú prípravu na presídlenie: zdravotné prehliadky, sériu očkovaní a kurzy kultúrnej orientácie ako prípravu na život v novej krajine. Tie spolu s medzinárodnou prepravou utečencov z utečeneckého tábora do SR a zo SR do finálnej krajiny presídlenia zabezpečuje IOM.

UNHCR zabezpečuje vydanie cestovných dokladov pre medzinárodnú prepravu utečencov a počas ich pobytu na Slovensku uhrádza výdavky na zdravotnú starostlivosť a poskytuje utečencom sociálne služby. Slovenská republika udeľuje utečencom národné víza pred ich vstupom na územie SR a počas ich pobytu v centre pokrýva náklady na ich ubytovanie, stravovanie a základné hygienické potreby.

Viac ako polovica z utečencov prepravených do centra bola somálskej národnosti, ďalšiu časť tvorili utečenci pôvodom najmä z Afganistanu, Etiópie, Eritrey, Iraku, Palestíny a Sudánu. Veľkú väčšinu utečencov tvoria rodiny s malými deťmi alebo osamelé matky – ľudia, ktorí sa nemôžu vrátiť do svojej domovskej krajiny, ani ďalej žiť v krajine svojho prvého útočiska a potrebujú okamžitú ochranu.

Utečenci aktívne využívajú čas v centre pred odchodom do finálnej krajiny aktivitami, ktoré pre nich organizujú sociálni pracovníci z organizácie ETP Slovensko. Malé deti navštevujú škôlku a staršie deti školu, kde sa učia najmä matematiku, geografiu a anglický jazyk. Pre rodičov sú organizované kurzy gramotnosti, počítačové kurzy a kurzy anglického jazyka.

„Všetky tieto aktivity im umožnia nielen získať nové vedomosti a zručnosti, ale tiež im nachvíľu pomôžu zabudnúť na prežité traumy,“ dopĺňa Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR.

 

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM)

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov ako migračná agentúra OSN. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia na poli migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií nájdete na: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Bratislava vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, koordinácie aktivít Európskej migračnej siete v SR a humanitárnych transferov utečencov. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM vyvíja rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií nájdete na: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.

Aktivity IOM v projekte sú financované Vládou Spojených štátov amerických prostredníctvom programu USRAP – United States Refugee Admission Program, alebo podobnými programami iných presídľovacích krajín.

Aktivity IOM v poskytovaní očkovaní sú financované Ministerstvom zahraničných vecí USA (Department of State) a Ministerstvom zdravotníctva USA (Department of Health and Human Services).

 

 

Autor: (IOM Slovakia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
Veliteľkou medzinárodnej marťanskej misie v USA je Slovenka M. Musilová
Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a ďalšie naše inštitúcie sa budú podieľať na simulovanej marťanskej misii v USA. Hlavnou veliteľkou medzinárodnej posádky je predsedníčka SOSA Michaela Musilová, ktorú vybrala organizácia Mars Society.
viac
28.08.2020
Hľadá sa člen do poradného orgánu pre mládež splnomocnenkyne pre rómske komunity
Výzva na nomináciu členov poradného orgánu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity pre oblasť mládeže.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
07.06.2021
Krajské očkovacie centrá hlásia rekordné číslo zaočkovaných
Zohrané tímy oboch Veľkokapacitných krajských očkovacích centier v Trenčíne a Prievidzi sa postarali o doposiaľ najvyšší počet zaočkovaných ľudí. Za posledný víkend bolo úspešne podaných 8 361 dávok vakcín od spoločností AstraZeneca a Pfizer/BioNTech.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %