Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.07.2018 11:55

Cezhraničný projekt pomôže zlepšiť zázemie Hontianskej parády


Ilustračná snímka (ON)


Úpravu jedného z ľudových domov, obnovu vstupu do amfiteátra či rekonštrukciu šatní kultúrneho domu - to všetko má obec Hrušov (okres Veľký Krtíš) zahrnuté vo svojom pláne, ktorý je súčasťou slovensko-maďarského cezhraničného projektu Palóc – Hont – Podpoľanie.


 Projekt sa realizuje po dobu dvoch rokov prostredníctvom európskeho programu Interreg V-A.       

Ako na dnešnom informačnom dni v Hrušove uviedol starosta obce Pavol Bendík, projekt bude realizovaný na prospech najbližších dvoch ročníkov známeho hrušovského podujatia Hontianska paráda. "Okrem stavieb máme ale v projekte zahrnuté aj vydanie CD a knihy o našej obci," doplnil. Hrušov z celkového balíka približne 1,3 milióna eur získal na svoje ciele vyše 82-tis. eur.       

Projekt Palóc – Hont – Podpoľanie sa realizuje v šiestich partnerských územiach. Tri sú na Slovensku a tri v Maďarsku. U našich južných susedov sa realizácia dotkne takmer 50 obcí, ktoré sú v regióne Palóc, v blízkosti hraníc zo Slovenskom. Na Slovensku sa okrem Hrušova realizuje aj v Múzeu Imre Madácha v Dolnej Strehovej (Slovenskom národnom múzeu - Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku) a v Detve (Komunikačné centrum).       

KC Detva si na nasledujúce dva roky dalo za cieľ zdokumentovať a archivovať informácie o prvkoch tradičného odievania, ľudovej architektúre a sakrálnych pamiatkach na Podpoľaní. Múzeum v Dolnej Strehovej chce zase vybudovať park v okolí tamojšieho kaštieľa a to tak, aby sa tam mohli konať rôzne kultúrne podujatia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
V Hrušove bude počas víkendu už 21. Hontianska paráda
Uvítací príhovor starostu Hrušova Pavla Bendíka v miestnom rozhlase otvorí v piatok 19. augusta o 15. hod. 21. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda. Je najväčším podujatím ľudovej tradičnej kultúry v hontianskom regióne.
viac
24.07.2018
Na Hontianskej paráde bude 100 remeselníkov, otvorí sa 20 dvorov
Prezentáciu už takmer zabudnutých roľníckych prác na poliach nad dedinou, ale tiež vidiecku gastronómiu v 20 dvoroch ponúka nadchádzajúci 23. ročník Hontianskej parády. Jedinečný festival ľudovej kultúry bude v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš 17. a 18. augusta 2018.
viac
12.08.2019
Hontianska paráda opäť oživí zabudnuté zvyky obce a regiónu
Neľahký život remeselníckeho ľudu z regiónu Hont, ale najmä jeho jedinečné kultúrne bohatstvo a už takmer zabudnuté zvyky, ožijú v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš. V dňoch 16. – 17. augusta sa tam uskutoční 24. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda.
viac
08.08.2022
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa uskutoční Hontianska paráda Hrušov
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa tento rok uskutoční letný folklórny festival Hontianska paráda Hrušov v okrese Veľký Krtíš. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu s tým, že 25. ročník podujatia bude od 19. do 20. augusta v osvedčenej a zaužívanej programovej štruktúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %