Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.06.2016 10:25

Chov nebezpečných živočíchov by mala po novom posudzovať obec


O pár rokov vie z malého dvadsaťpäťcentimetrového okatého "miláčika" vyrásť veľká zubatá obluda, ktorá poľuje po všetkom, čo považuje za korisť.


Obce by mali získať právomoc udeľovať súhlas s chovom alebo držaním všetkých druhov nebezpečných živočíchov, nielen cicavcov, ako je to v súčasnosti.


V novele zákona o veterinárnej starostlivosti to navrhuje poslanec OĽaNO-NOVA Martin Fecko. Právnu normu predložil na júnové rokovanie Národnej rady SR a ak uspeje, obce budú posudzovať ambície občanov chovať alebo držať jedovatých pavúkov, obojživelníkov, paryby alebo plazy.      

"V našom bezprostrednom okolí žije množstvo živočíšnych druhov, ktoré môžu byť pre ľudí svojím správaním, stavbou tela, obsahom jedovatých látok, ktoré sa dostanú do tela človeka uhryznutím, bodnutím či napríklad vylučovaním kožnými žľazami, nebezpečné," upozorňuje Fecko, ktorému sa súčasná právna úprava nezdá dostatočná, keďže rieši len chov nebezpečných šeliem.      

Okrem cicavcov však podľa jeho slov patria medzi nebezpečné živočíchy aj niektoré druhy a triedy pavúkovcov, obojživelníkov, parýb a plazov. "Tie sú vzrastovo menšie než živočíchy z triedy cicavcov a ich útek či napríklad prelezenie z bytu do bytu je jednoduchšie. V tejto súvislosti sa javí ako potrebné rozšíriť okruh nebezpečných živočíchov, na ktorých chov alebo držanie bude potrebný súhlas obecného zastupiteľstva, na všetky druhy a triedy nebezpečných živočíchov, ktoré doterajšia právna úprava pozná, a vyhnúť sa tak prípadom ohrozenia života a zdravia osôb, ktoré boli neraz aj medializované," vysvetľuje Fecko.      

Chovateľ nebezpečného živočícha by mal mať čas požiadať obec o súhlas do 30. apríla 2017. Konania začaté pred nadobudnutím účinnosti návrhu zákona sa však dokončia podľa doterajších právnych predpisov.      

V júli 2012 poslanci schválili zákon, podľa ktorého chovatelia nebezpečných šeliem, ako sú tigre, levy či medvede, potrebujú pre svoju záľubu povolenie aj od obecného zastupiteľstva. Dovtedy bolo potrebné v prípade záujmu o chov nebezpečného živočícha získať rozhodnutie príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Zámer chovať nebezpečné pavúky či plazy obec posudzovať nebude
Obce nebudú musieť posudzovať zámer svojich občanov chovať jedovaté pavúky, obojživelníky, paryby alebo plazy.
viac
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
13.09.2017
Obce budú môcť použiť finančnú náhradu za výrub drevín aj na zelené strechy
Finančnú náhradu za výrub drevín budú môcť obce použiť aj na iné účely ako doteraz. V súčasnosti ich môžu minúť iba na zaplatenie nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny rastúce na ich území.
viac
16.10.2020
Podiel samospráv na verejných vodovodoch by nemal ísť do súkromných rúk
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií by sa mal obmedziť. Zamedziť by sa malo jeho prevodu do súkromných rúk, ostať by mal vo verejnom záujme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %