Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.02.2016 11:00

Chrípka trápi Slovensko lokálne. Epidémie prepukajú začiatkom februára


Pre chrípku zatvorili už niekoľko škôl. Nemocnice hlásia oproti minulému týždňu nárast chrípky. (Foto: Pixabay.com)


Chrípka trápi Slovákov zatiaľ iba lokálne. Do celoslovenskej epidémie ešte neprerástla. Zväčša k tomu dochádza na prelome januára a februára. Chorých na chrípku a akútne respiračné ochorenia (ARO) nie je viac ani v porovnaní s predchádzajúcou chrípkovou sezónou.


"Situácia je momentálne stabilná," uviedla pre TASR Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.  Pre chrípku zatvorili tento týždeň 23 materských, 15 základných škôl a jednu strednú školu. Počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia počas piateho kalendárneho týždňa vzrástol. Lekári nahlásili 6207 ochorení, čo predstavuje 10,6 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide o nárast chorobnosti o 25,7 percenta. Chorobnosť na ARO tento týždeň vzrástla. Lekári hlásili 58.674 prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 14,7 percenta. Najvyššia chorobnosť na ARO bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom. Najviac choré boli deti do päť rokov. 

Epidémie prepukajú vo februári

Chrípková sezóna sa začína s príchodom októbra a trvá až do apríla nasledujúceho roka. Výskyt chrípky býva prerušený vianočnými prázdninami, začiatkom februára zvyčajne prerastá do epidémie. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí podľa hygienikov dodržiavanie zásad osobnej hygieny, konkrétne časté umývanie rúk vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečné likvidovanie. Najúčinnejšou formou prevencie je však očkovanie, ktoré hradia zdravotné poisťovne. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života, pretože školské kolektívy sú ideálnym miestom na šírenie ochorenia. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %