Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.05.2018 09:05

Chýbajúce kanalizácie na Žitnom ostrove sa môžu dobudovať z eurofondov


Na snímke vpravo minister životného prostredia SR László Solymos počas brífingu Ministerstva životného prostredia SR (tasr)


Dobudovaná kanalizácia chýba asi tretine z takmer 100 obcí na Žitnom ostrove. Situáciu majú pomôcť riešiť milióny z eurofondov. Má sa tak znížiť aj riziko znečistenia vôd.


Tomu má pomôcť aj zákon Lex Žitný ostrov, ktorý v utorok predstavili starostom z regiónu minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva Gabriel Csicsai a hlavný hygienik SR Ján Mikas.       

"Nemáme vzácnejší prírodný zdroj na Slovensku, ako je pitná voda. A nemáme vzácnejšiu zásobáreň vody ako Žitný ostrov. Musíme urobiť všetko, aby sme zabezpečili maximálnu ochranu vodných zdrojov," povedal na stretnutí so starostami Sólymos.       

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR upozorňuje, že z takmer 100 obcí na Žitnom ostrove približne tretina nemá alebo má len čiastočne vybudovanú kanalizáciu. Práve odpadové vody pritom predstavujú významné riziko pre kvalitu vôd. Ministerstvo preto v júni vyhlási výzvu za takmer 25 miliónov eur z európskych peňazí na budovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd práve v chránenej vodohospodárskej oblasti. O peniaze sa môžu uchádzať obce do 2000 obyvateľov.       

Sólymos vyzval predstaviteľov miestnych samospráv, aby využili túto možnosť a vypracovali kvalitné projekty, ktoré pomôžu zlepšiť nielen životné prostredie, ale aj kvalitu života ľudí. V júni ministerstvo vyhlási výzvu, ktorou podporí budovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd práve v chránenej vodohospodárskej oblasti.       

Predstavitelia troch rezortov informovali starostov aj o zákone na ochranu najvzácnejších vodohospodárskych oblastí – tzv. Lex Žitný ostrov. Zákon má jasne a zrozumiteľne vymedziť, čo v chránených vodohospodárskych oblastiach možno a čo nemožno robiť. Určuje kompetencie dotknutých od obce cez inšpekciu životného prostredia, úrady verejného zdravotníctva až po jednotlivé rezorty. A zároveň umožňuje robiť spoločné "trojrezortné" kontroly.       

"Považujem za veľmi dôležité, že zákon zefektívňuje výmenu informácií medzi rezortmi a podčiarkuje význam informovania verejnosti," uviedol hlavný hygienik Mikas. Zákon nadväzuje na opatrenia, ktoré v posledných dvoch rokoch spravil rezort životného prostredia na ochranu vody.       

Zákon tiež ukladá MŽP povinnosť zverejňovať vždy 15. júla správu o kvalite vôd v chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov. Rovnako budú musieť výsledky meraní zverejňovať aj podnikatelia, ktorí sú na základe osobitého predpisu povinní merať množstvo znečisťujúcich látok, ktoré vypúšťajú. Aktuálne informácie o prekročení limitných hodnôt povrchových a podzemných vôd, ktoré by mohli ohroziť obyvateľov, budú k dispozícii na stránke Úradu verejného zdravotníctva.       

"Bez čistej vody, zdravotnej nezávadnej sa nedopestuje žiadna plodina, žiadna živočíšna komodita pre výrobu potravín. Hlavne v oblastiach s intenzívnym poľnohospodárstvom je nutné nájsť rovnováhu medzi ekonomikou a ochranu životného prostredia. Myslím, že v tomto prípade sa to podarilo. Zákon Lex žitný ostrov zosúlaďuje ochranu vody bez zvyšovania byrokracie," zhrnul Csicsai.

Na Slovensku je v súčasnosti desať chránených vodohospodárskych oblastí vrátane Žitného ostrova.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2017
Podľa odborníkov je projekt cesty pod Dunajom realizovateľný
Obyvatelia Žitného ostrova sú o krok bližšie k možnosti využívať cestu pod Dunajom. Všetky potrebné merania už boli ukončené. Ich výsledky dali zelenú zámeru prebudovať dva otvory priepustu na dopravný tunel.
viac
10.03.2018
Envirorezort chce zefektívniť kontroly v chránených vodohospodárskych územiach
Zákon s názvom Lex Žitný ostrov má vytvoriť priestor pre trojrezortné kontroly, zvýšiť pokuty a zefektívniť informovanosť verejnosti. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR si od neho sľubuje lepšiu ochranu strategických vodohospodárskych území.
viac
18.06.2018
Obce by mohli spojiť sily pri dobudovávaní kanalizácie z eurofondov
Niektoré obce do 2000 obyvateľov nevedia o avizovanej výzve envirorezortu na dobudovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd z eurofondov, ktoré chýbajú takmer tretine zo 100 obcí na Žitnom ostrove.
viac
29.01.2020
Pitné vody Žitného ostrova nie sú ohrozené záťažou v Žabom majeri
Pitné vody Žitného ostrova nie sú ohrozené environmentálnou záťažou zo skládky v bratislavskej mestskej časti Rača, v lokalite Žabí majer. Deklaruje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %