Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.09.2016 02:10

Cieľom je ratifikácia klimatickej dohody na európskej úrovni


Ilustračná snímka zdroj: www.greenpeace.org


Ratifikácia Parížskej klimatickej dohody na európskej úrovni, vodné a odpadové hospodárstvo a zachovanie biodiverzity. To sú priority ministerstva životného prostredia počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.


Pre TASR to uviedol štátny tajomník ministerstva Norbert Kurilla. Hoci klimatickú dohodu postupne ratifikujú členské štáty únie, potrebné je aj odobrenie na pôde európskych inštitúcií. Dohodu najprv musí odsúhlasiť Európsky parlament (EP), až potom bude možné jej definitívne schválenie na úrovni ministrov životného prostredia EÚ. Štátny tajomník Kurilla dúfa, že ako predsedajúci štát prispejeme k tomu, aby sa schvaľovací proces podarilo zavŕšiť už počas októbra.      

Slovensko je aktívne aj v oblasti obehového hospodárstva. V tomto smere sa snažíme nájsť súlad medzi ochranou životného prostredia a ekonomickým rastom, a tiež efektívne narábať s odpadom. Do konca roka plánuje environmentálny rezort otvoriť na úrovni členských štátov dialóg s EP o tvorbe novej legislatívy s dôrazom na obmedzenie skládkovania a zvýšenie objemu recyklácie odpadu.       

Jednou z tém slovenského predsedníctva je voda – jej ochrana a problematika sucha i záplav. Na pôde Rady EÚ pre životné prostredie sa podľa štátneho tajomníka pokúsime rozprúdiť diskusiu o novom pohľade na vodné hospodárstvo, ktorý berie do úvahy zmeny podnebia a extrémne prejavy počasia.     

V neposlednom rade chce Slovensko v mene únie na medzinárodných fórach viac diskutovať o obchodovaní s ohrozenými druhmi a o ochrane biodiverzity. Na zachovanie pestrej škály živočíšnych a rastlinných druhov treba podľa Kurillu prehĺbiť spoluprácu s poľnohospodármi a sektorom cestovného ruchu.  

Autor: (spravodajca TASR Juraj Hajko)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Prešov sa rozhodol pristúpiť k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov
Znižovanie energetickej náročnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov a podpora inovácií v tejto oblasti sú hlavné piliere iniciatívy Dohovoru primátorov a starostov, ku ktorej sa rozhodlo pristúpiť aj mesto Prešov.
viac
11.09.2020
EP podporil prísnejšie klimatické ciele do roku 2030
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) podporili prísnejšie klimatické ciele do roku 2030. Environmentálna organizácia Greenpeace očakáva, že Slovensko podporí zníženie emisií o 65 percent do desiatich rokov. Informovala o tom hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová.
viac
25.09.2020
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa klimatickú petíciu
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa petíciu "Za klímu, za budúcnosť". Cieľom je, aby slovenská vláda upriamila viac pozornosti na riešenie klimatickej zmeny.
viac
22.10.2020
Budúca spoločná poľnohospodárska politika vstupuje do fázy rokovaní
Európska komisia víta dohodu ministrov členských krajín zodpovedných za poľnohospodárstvo (Rady EÚ), ktorí a dohodli na takzvanom všeobecnom prístupe k návrhom na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vstupuje do fázy rokovaní a dosiahnutia kompromisu medzi orgánmi EÚ.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %