Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.04.2019 11:35

Čitateľská beseda s RNDr. Jozefom Klindom v Mestskej knižnici vo Fiľakove


Plagát - pozvánka


Ďalšia čitateľská beseda Mestskej knižnice vo Fiľakove bude zameraná na jednu z najvýznamnejších historických udalostí regiónu Novohrad, ktorá sa v 15. storočí hrubým písmom zapísala do dejín a podstatnou mierou ovplyvnila dobovú spoločnosť a jej ďalší vývoj.


Poslucháči sa môžu tešiť na prezentáciu knihy regionálneho historika a autora viacerých publikácií, RNDr. Jozefa Klindu s názvom "Ján Jiskra z Brandýsa a Bitka pri Lučenci", ktorú vydalo mesto Lučenec. Jedinečný a rozsiahly zväzok o rozsahu vyše 470 strán obsahuje celkovo 1722 obrázkov, erbov a máp, a zaoberá sa otázkami: kto bol Ján Jiskra, a kedy sa odohrala Bitka pri Lučenci? Kniha podrobne mapuje motív, priebeh, okolnosti a dopady tejto udalosti, počas ktorej vojsko Jana Jiskru zvíťazilo nad omnoho početnejšími uhorskými jednotkami, ako aj osobnosti, ktoré sa v súvislosti s ňou spomínajú. Publikáciu je možné si zakúpiť v Mestskom informačnom centre v Lučenci. Po prezentácii sa uskutoční beseda s autorom a autogramiáda pre tých, ktorí si už knižku zaobstarali.

Historické zaujímavosti si môžu poslucháči vypočuť 26. apríla 2019, v piatok, o 16:30 hodine. Organizátori srdečne očakávajú všetkých záujemcov. 

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2018
Mestská knižnica prejde rekonštrukciou
Mestská knižnica v Skalici prejde v najbližšom období rekonštrukciou, ktorá je naplánovaná na dve etapy. TASR informoval referent pre vzťahy s verejnosťou Mestského úradu v Skalici Miroslav Minďaš.
viac
10.01.2019
Čitateľská beseda so spisovateľom a novinárom Arpádom Soltészom
Hosťom čitateľskej besedy Hradného múzea vo Fiľakove bude dlhoročný novinár a politický komentátor Arpád Soltész, ktorý ako investigatívny žurnalista pracoval pre redakcie viacerých slovenských periodík.
viac
01.03.2019
Novohradský geopark ostáva v sieti svetového dedičstva UNESCO
Novohrad-Nógrád UNESCO Globálny geopark obhájil svoj titul. Udelili mu zelenú kartu, vďaka ktorej ostáva pod záštitou UNESCO na ďalšie štyri roky. Koordinátori jeho fungovania v Šalgotarjáne i vo Fiľakove dostali odporúčania, ako ďalej rozvíjať jeho potenciál v cestovnom ruchu.
viac
23.01.2020
Predstavenie Zborníka z piateho ročníka stretnutia priateľov regionálnej históri
Občianske združenie Priatelia histórie Novohradu vydalo koncom roka 2019 v poradí už piaty Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %