Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.08.2019 09:30

Čo vás čaká a neminie na Furmanských pretekoch


Ilustračný výrez plagátu


Furmanské preteky sú TOP udalosťou v roku, na ktorú sa tešia malí aj veľkí, mladí aj starí, mešťania, ale aj dedinčania. Už po ôsmykrát prebehnú v areáli Sobraneckých kúpeľov preteky furmanov, ktorí toto zastarané a ťažké remeslo stále ovládajú. A to nie len tak hocijako, ale ako praví majstri.


Podujatie odštartuje registráciou súťažných družstiev už o 9. hodine ráno a následným začiatkom súťažných disciplín. Všetci návštevníci sa môžu tešiť na bohatý sprievodný program hneď od otvorenia areálu a celého podujatia.

Tým hlavným lákadlom je, ako inak, samotné zápolenie furmanov a ich koní. Prvé súboje prebehnú už doobebu. Pripravte sa na silnú atmosféru, kde sa bude adrenalín a sila niesť vzduchom.

Gastromastri a milovníci dobrého jedla si prídu na svoje počas súťaže o najlepší Furmanský guľáš. Samozrejme, neostane len pri ňom. Košický klub kuchárov a cukrárov predstaví svoje schopnosti naživo. Zasúťažia si aj zahraniční kuchári z Ukrajiny a Poľska, ktorí navaria ich typické špeciality.

Počas celého dňa sa bude z areálu ozývať hudba a spev. Čakajú na vás vystúpenia folklórnych skupín - Čemerňanka, Ostroški, ale predstavia sa aj Zemplínski heligonkári a Sobrančanky.

Verejnosť určite poteší aj súťaž O najkrajší pár koní, kedy porotou sú práve diváci. Po vyhodnotení hlavných pretekov začne pravá furmanská zábava pod taktovkou MUZIKY Milana Rendoša.Deň plný zábavy a krásnej “podívanej” ukončí koncert speváčky KRISTÍNY.

Furmanské preteky ostanú verné svojej povesti a každý z nich odíde spokojný. Okrem hlavného predstavenia a vystúpení budú na programe aj tvorivé workshopy pre deti aj dospelých. Môžete sa naučiť plieskať bičom, nahliadnete do tajomstiev kováčstva a keramiky alebo si zaspomínate na staršie ročníky tohto podujatia vďaka Fotopríbehom.

Detskí diváci sa tiež nebudú nudiť a popri množstve súťaží budú mať k dispozícii náučný chodník alebo možnosť zoznámiť sa s lesnou pedagogikou.

Skvelý program, atmosféra, prostredie, ale aj samotné okolie podujatia lákajú každého, kto nerád sedí doma a túži po zážitkoch. Tešíme sa na vás.

Autor: (terraincognita.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2017
Na Liptove otvoria letnú kúpeľnú sezónu
Leto sa blíži aj do jediných liptovských kúpeľov s liečivou minerálnou vodou. Už v piatok 9. júna 2017 symbolicky odomknú letnú kúpeľnú sezónu na Liptove. Otvorenie bude spojené so zábavou pre všetky vekové kategórie a vstup na podujatie je bezplatný.
viac
29.05.2018
Sagan na Liptove
Už najbližšiu sobotu budú deti na Liptove pretekať na bicykloch. Detská tour Petra Sagana príde do Bobrovníka na Marinu Liptov 2. júna. Začiatok pretekov je naplánovaný na 10:30 hod.
viac
02.04.2020
Mestské divadlo P.O.Hviezdoslava ponúka online programy a podujatia
Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava (MDPOH) v Bratislave ponúka verejnosti špeciálne programy a podujatia, ktoré môžu ľudia sledovať online z domovov. Pripojilo sa tak k iniciatíve hlavného mesta "Zvládneme to aj v kultúre", ku ktorej sa pridali všetky mestské kultúrne inštitúcie.
viac
12.05.2021
Najmladších návštevníkov Oravského hradu čaká rozprávkový program
Rodiny s deťmi, ktoré sa tento víkend vyberú na Oravský hrad v Oravskom Podzámku, čaká interaktívny rozprávkový program. Pripravili ho pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Správcovské Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava o tom informovalo na oficiálnej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %