Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.06.2018 12:09

Čoskoro odštartujeme Banskobystrické kultúrne leto 2018


Pozvánka na Dni mesta Banská Bystrica


Kultúrne leto je charakteristické pestrou paletou programov pre všetky vekové kategórie. Aj tento rok ponúkne plejádu hudobných, tanečných či divadelných podujatí. Banská Bystrica otvorí brány do Kultúrneho leta 2018 Dňami mesta 15. a 16. júna na Námestí SNP a priblížia aj banícku históriu mesta.


Kultúrne leto je charakteristické pestrou paletou programov pre všetky vekové kategórie. Aj tento rok  ponúkne festival počas troch mesiacov záujemcom plejádu hudobných, tanečných či divadelných podujatí. Banská Bystrica otvorí brány do Kultúrneho leta 2018 Dňami mesta, ktoré v termíne 15. a 16. júna priblížia návštevníkom na Námestí SNP

Prezentáciou banskobystrických kultúrnych inštitúcií na jednom mieste sa budú môcť návštevníci dozvedieť viac o tradičných, ale aj nových pripravovaných akciách.

Mozaika podujatí kultúrneho leta prináša kultúru počas letných dní nielen na námestia,  ale aj na sídliská, nábrežia, do parkov a ulíc Banskej Bystrice. Nebude chýbať MDD pod Pamätníkom SNP (1. 6.), hudobný festival Rockscape (1. 6. – 3. 6.), v Robotníckom dome Majstrovstvá SR vo videoclip dancing (2. 6.) a absolventský koncert Martina Vetráka (6. 6.), módna šou a koncert speváčky Lillie McCloud na Námestí SNP (13. 6.), Klauni rozdávajú smiech (13. 6., 20. 6.) v DSS Prameň a Detskej fakultnej nemocnici. Tohtoročné kultúrne leto odštartujú Dni mesta v polovici júna a lákajú atraktívnym programom.

„Dni mesta budú opäť v znamení medi, tentoraz sa však zamerajú na pracovný proces získavania medenej rudy. O kultúrny program sa postarajú naše kultúrne inštitúcie, ale aj známa speváčka Emma Drobná či kapela ABBA Slovakia. Druhý deň sa bude niesť v znamení baníctva a  spracovania medi. Banícke festivácie prinesú do mesta typickú banícku atmosféru od Dolnej ulice až po Námestie SNP, kde budú zastavenia pri najvýznamnejších historických miestach spojených s baníctvom. V rámci animačného programu Od medenej rudy ku kotlíku si zase všetci môžu naživo vyskúšať jednotlivé fázy spracovania medi,“ objasňuje Zuzana Chrenková Srncová z Oddelenia kultúry MsÚ v Banskej Bystrici.

Jedno z najúspešnejších tradičných podujatí s protifašistickým odkazom – Stretnutie generácií na Kališti sa tento rok uskutoční o čosi skôr, už 23. júna. Netreba zabúdať ani na obľúbený festival umenia a dizajnu Fubaby 2018 (18. 6. – 24. 6.). Robotnícky dom privíta 19. 6. tanečné štúdio Alishaba s ich benefičným programom Tanec bohýň, 26. 6. nový projekt More chassidic songs, 11. 7. Slovenský mládežnícky orchester. Aké by to bolo leto v Banskej Bystrici bez Promenádnych koncertov a Sídliskových večerníčkov?

„Aj tento rok pripravujeme dva promenádne koncerty v júli a v auguste. Banskobystričania sa môžu tešiť na argentínske tango a tému divokého západu. Návštevníkov opäť vyzveme, aby prišli v tematickom oblečení, pričom najlepší kostým získa zaujímavý darček.  Kultúrne leto by sa už nezaobišlo bez divácky úspešných Sídliskových večerníčkov. Tentokrát sme sa rozhodli vsadiť na väčšie divadelné produkcie,“ dopĺňa Chrenková Srncová.

Sídliskové večerníčky si budú môcť najmenší vychutnať pri ZŠ Spojová (25. 8.), na Nádvorí Tyhányiovského kaštieľa v Radvani (15. 7.), v Sásovej (28. 7.) a na Detskom ihrisku v Podlaviciach (14. 7.). Milovníkov poézie určite poteší literárno  ̶  hudobné podujatie Ars poetica Neosoliensis (21. 6., 12. 7., 9. 8.). Vyznávačov historických vozidiel pozývame na The grand retro show (4. 8.). Tradičné letné kino Bažant kinematograf bude premietať z retroautobusu na Námestí SNP kolekciu českých a slovenských filmov v dňoch 16. 8. až 20. 8. Tešiť sa môžeme aj na slávnostný koncert Jána Ambróza v Robotníckom dome pri príležitosti jeho životného jubilea (25. 8.). Aj počas letných mesiacov sa záujemcovia o históriu môžu zúčastniť pravidelných Potuliek mestom, ktoré sa uskutočnia v nedeľných termínoch 10. 6., 15. 7. a 12. 8. V mesiacoch júl a august sa budú konať v zmenenom čase  ̶  o 17.00 hod.

Divácky zaujímavé budú i podujatia, ktoré organizujeme v spolupráci s kultúrnymi inštitúciami, mnohé sú realizované pod záštitou primátora Jána Noska alebo podporované Komisiou kultúry MsZ a participatívnym rozpočtom. Gurmáni sa môžu tešiť na festival jedla Street Food (29. 6. – 1. 7.), pre fanúšikov komiksov a sci-fi je určené podujatie BB CON (13. 7. – 14. 7.) a pre nadšencov hip-hopu The Legits Blast (26. 7. – 29. 7.). Pripomenieme si 74. výročie SNP (29. 8.) a stretneme sa na Sliači v rámci Medzinárodných leteckých dní SIAF 2018 (1. 9. – 2. 9.).

Kultúrne leto zakončíme obľúbeným Radvanským jarmokom (7. 9. – 9. 9.), ktorý bude tento rok venovaný 20. výročiu trhu remesiel. Našou snahou je v rámci programu dať priestor hlavne banskobystrickým umelcom. Čaká nás ešte množstvo ďalších podujatí, preto nás nezabúdajte sledovať na www.banskabystrica.sk a sociálnych sieťach Podujatia Banská Bystrica  a Mesto Banská Bystrica.

 

 

Autor: Mgr. Zdenka Marhefková, PhD., hovorkyňa primátora


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2019
Kultúrne leto sa začne dňami mesta a ukončí ho Radvanský jarmok
Dni mesta Banská Bystrica, ako už býva zvykom, odštartujú kultúrne leto. Obyvateľom a návštevníkom prinesú vystúpenia miestnych kultúrnych inštitúcií, nádejných domácich kapiel, módnu šou, divadlo i poznatky o banskej histórii.
viac
22.07.2019
Horehronský expres hlási za prvý mesiac vypredané
Za prvý mesiac a pol historický Horehronský expres využilo vyše 900 cestujúcich. Historický vláčik premáva počas leta vždy v piatok a sobotu obojsmerne na troch trasách. Na zážitkovú jazdu ho využil spolu so starostami obcí, ktorými expres prechádza, aj župan Ján Lunter.
viac
26.02.2020
Pamätná kniha Banskej Bystrice pozná ďalšie osobnosti
Február má v meste pod Urpínom vždy výnimočnú a slávnostnú atmosféru. Každoročne je spätý s oceňovaním osobností Banskej Bystrice, ktoré svojimi vlastnosťami, skúsenosťami a poctivou prácou vytŕčajú z davu.
viac
03.03.2020
Nová dvojjazyčná publikácia obohatí vaše vedomosti o Banskej Bystrici
Vedeli ste, že Základná škola Slobodného slovenského vysielača slúžila kedysi ako meštianska a obchodná škola? Či to, že torzo komína v Hornej ulici č. 16 je pozostatkom prvej banskobystrickej továrne na farbenie, istenie a pranie bielizne?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %