Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.07.2017 02:09

Cyklisti budú spoznávať Svidník a jeho okolie


Snímka účastníkov júnového Cyklopátrania v Červenom Kláštore.


Štvrtý ročník zábavno-poznávacích pretekov Cyklopátrania Prešovským krajom pokračuje v sobotu 22. júla objavovaním Svidníka a jeho okolia.


Cyklistické podujatie je určené širokej verejnosti. Predstaví historické a prírodné pamiatky lokality a tiež rôzne ďalšie zaujímavosti, ktoré sú menej známe, ale rozhodne stoja za návštevu.

Cyklopátrania Prešovským krajom pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. Nadšencom cyklistiky v tomto roku postupne predstavuje štyri lokality kraja. Po júnovom Cyklopátraní v Červenom Kláštore nasleduje objavovanie Svidníka a jeho okolia v sobotu 22. júla. Ďalšia v poradí bude oblasť Malého Lipníka (19. augusta) a sériu ukončí podujatie v Prešove (9. septembra 2017). Cyklopátranie vo Svidníku sa začne 22. júla o 10. hodine pred hotelom Rubín. Slávnostné vyhodnotenie je naplánované na 16. hodinu a odohrá sa na pódiu v centre mesta.

Preteky sú určené cyklistom rôznej vekovej a výkonnostnej kategórie. V každej lokalite má cyklista na výber 15 miest rôznej náročnosti s príslušnou bodovou hodnotou. Je len na ňom, akú taktiku, trasu a ktoré miesta si počas pretekov zvolí a navštívi na bicykli. Medzi pätnástkou miest nájde pamiatky, výhľady, zaujímavé atrakcie i miesta s občerstvením. Súťaží sa prostredníctvom mobilnej aplikácie Objavujme a s pomocou mapy. Zoznam súťažných miest nájde verejnosť v aplikácii už deň pred pretekmi.

Svidník s okolím je známy najmä pamiatkami, ktoré sú spojené s vojnovou históriou. Vojenské múzeum, expozícia vojenskej techniky, pamätník na Dukle, vyhliadková veža, bunkre ukryté v lesoch, alebo Údolie smrti v okolí obce Kapišová, to všetko sú miesta, ktoré rozhodne stoja za návštevu. V okolí sa nachádza jedenásť unikátnych drevených chrámov, vrátane drevených chrámov v Ladomírovej a Bodružali, ktoré sú pamiatkami UNESCO. Bohatú kultúru lokality dokumentuje Múzeum ukrajinskej kultúry, najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry a Galéria Dezidera Millyho. „V spolupráci s miestnymi obyvateľmi sme vytvorili zoznam pätnástich miest, ktoré cyklisti môžu počas Cyklopátrania vo Svidníku navštíviť. Pôjde o atraktivity spojené s vojenskou históriou, chýbať nebudú drevené chrámy, ale aj zaujímavé a menej známe miesta v prírode a okolitých obciach. Srdečne pozývame na podujatie všetkých cyklistov i domácich, pretože Svidník s okolím je skutočne zážitkom aj z chrbta bicykla,“ pozýva Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Cyklisti súťažia o medaily, vecné ceny a na záver pretekov v Prešove bude vyžrebovaný výherca bicykla Škoda.

„Hlavnou úlohou Cyklopátraní je ukázať ľuďom zaujímavé miesta zábavnou, súťažnou formou. Chceme im ukázať, že v Prešovskom kraji je množstvo miest vhodných na výlety, ktoré sú dostupné na bicykli a rozhodne stoja za návštevu,“ predstavil zámer pretekov Martin Janoško.

Všetky informácie o podujatí sú na stránke www.severovychod.sk.

 

Autor: (Barbora ČECHOVÁ, KOCR Severovýchod Slovenska)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2017
Cyklisti na pľac – začíname!
Je jar – najvyšší čas vybehnúť do prírody a na bicykle. Alebo využiť bicykle na dopravu do práce? Všetko potrebné sa dozviete 22. apríla na Deň Zeme, kedy mesto otvára cyklosezónu 2017.
viac
12.05.2017
Siedmy ročník Birell BikeFestu 2017 klope na dvere
Posledný májový víkend bude už tradične v bikeparku Kálnica patriť najväčšiemu bicyklovému festivalu na Slovensku.
viac
17.05.2017
Ružinovčania si v sobotu zašportujú a ocenia najlepších športovcov
Sobota (13. 5. 2017) sa ponesie v Ružinove v znamení športu. Cez deň je obyvateľov mestskej časti pripravený športový program, ktorý vyvrcholí športovým galavečerom v Dome kultúry Ružinov o 19:00 hod.
viac
04.09.2017
Cyklopátrania Prešovským krajom ukončia preteky v Prešove
Zábavno-poznávacie preteky Cyklopátrania Prešovským krajom vyvrcholia 9. septembra pretekom v Prešove. Cyklisti rôznych vekových a výkonnostných kategórií objavia zaujímavosti krajského mesta a jeho okolia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %