Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.08.2017 01:34

Cyklisti sa opäť vydajú na spoločnú jazdu mestom


Spoločná jazda mestom má ostatným účastníkom dopravy ukázať, že cyklisti premávku nebrzdia, ale sú jej súčasťou.


Cyklisti v Nitre sa opäť vydajú do ulíc mesta, aby upozornili na svoju prítomnosť na cestách. Milovníci bicyklovania vyrazia na spoločnú jazdu 25. augusta večer zo Svätoplukovho námestia.


V programe augustového cyklistického zrazu bude aj návšteva fotogalérie Trafačka, kde je pripravená výstava Kataríny Čáporovej sprevádzaná koncertom kapiel Hŕŕ na ne a Eight chances.      

Ako pripomínajú dobrovoľníci, ktorí podujatie organizujú, jazda mestom má ostatným účastníkom dopravy ukázať, že cyklisti premávku nebrzdia, ale sú jej súčasťou. Všetci účastníci jazdy sa preto prísne riadia pravidlami cestnej premávky a používajú bicykle, ktoré sú v dobrom technickom stave vybavené na prevádzku v cestnej doprave.      

"Jazdíme miernym tempom s ohľadom na všetkých účastníkov cestnej premávky. Nejazdíme na červenú a v protismere. Nebudeme mať zastavenú dopravu ani policajný sprievod. Jazdíme jednotlivo a za sebou. Nepoužívame celý jazdný pruh a v žiadnom prípade nepoužívame celú vozovku," upozorňujú organizátori podujatia.      

Myšlienka na neformálnu spoločnú cyklistickú jazdu mestom na oslavu cyklistiky a uplatnenie práv cyklistov vznikla v San Franciscu v septembri 1992 a rýchlo sa rozšírila do stoviek rôznych miest všade na svete. Jazda sa pravidelne organizuje väčšinou v posledný piatok v mesiaci. Ako sa uvádza v propozíciách akcie, podujatie Critical Mass je myšlienka a spoločná akcia, nie organizácia. Nemá lídrov, centrálnu organizáciu a ani členov. Je určená na oslavu cyklistickej dopravy ako vhodnej alternatívy k automobilovej doprave spôsobujúcej znečistenie. "Cieľom je, aby si nás vodiči všimli a pri riadení vozidla s nami rátali," uvádzajú organizátori.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
120. výročie príchodu prvého vlaku
Nostalgické jazdy parným vlakom do Veľkých Bielic a späť budú hlavným lákadlom osláv 120. výročia od príchodu prvého vlaku na hornú Nitru, ktoré sa konajú v sobotu 14. mája 2016.
viac
10.04.2017
Prihláste sa do súťaže „Do práce na bicykli“
Po úspešnom priebe­hu posledných troch ročníkov celonárod­nej kampane „Do práce na bicykli“ sa jej autori rozhodli po­kračovať aj v tomto roku.
viac
19.11.2021
Nitra chce za vyše 4,6 milióna eur vybudovať moderný dopravný systém
Mesto Nitra pripravuje projekt, ktorý bude v doprave a na semaforoch uprednostňovať vozidlá verejnej osobnej dopravy (VOD). Celkové náklady presiahnu 4,6 milióna eur. Podstatná časť z nich bude hradená z európskych fondov, spolufinancovanie mesta bude necelých 234 000 eur.
viac
27.05.2023
Mesto Nitra si vezme desaťmiliónový úver na investičné akcie
Mesto Nitra si vezme desaťmiliónový úver určený na financovanie investičných akcií. Radnica pôvodne uvažovala o pôžičke vo výške piatich miliónov eur, mestskí poslanci však na svojom májovom rokovaní rozhodli, že si mesto požičia dvojnásobok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %