Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.05.2016 04:36

Cyklokorytničku otvoria 11. júna


Ilustračná snímka: (cyklodoprava.sk).


Cyklistickú, náučno-relaxačnú trasu pre peších turistov, bežcov i cyklistov, vedúcu z Ružomberka do Korytnice, otvoria v sobotu 11. júna.


Budúca cyklotrasa, dlhá približne 25 kilometrov, kopíruje trať bývalej úzkorozchodnej železnice, ktorá bola naposledy sprístupnená v minulom storočí.      

"Napriek tomu, že zatiaľ nejde o legalizovanú cyklistickú trasu, budeme robiť všetky kroky smerujúce k tomu, aby to v budúcnosti tak bolo. V sobotu 11. júna štartuje cyklistický pelotón z Ružomberka o 9. hod., pripravený je kultúrny aj sprievodný program," uviedol Martin Hromada z Mestského úradu v Ružomberku. Trasa je podľa neho vhodná vďaka svojmu miernemu profilu najmä pre rodiny s deťmi.      

Trasa železnice a súčasnej CykloKorytničky vedie na hranici dvoch národných parkov - Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. Popri trati sú umiestnené informačné tabule o histórii železnice, o prírode a tiež o zaujímavostiach v okolí. "Do októbra 2015 bola cesta pre cyklistov prejazdná z mesta len po Liptovskú Osadu. To už neplatí, okrem mosta a pozemku v správe vodární pred Liptovskou Osadou je už trasa CykloKorytničky prejazdná v plnej dĺžke," doplnil.      

Oficiálna existujúca cyklotrasa smerom na Donovaly vedie po ceste prvej triedy a frekvencia vozidiel v tomto úseku je veľmi vysoká. "Aj pre tento fakt vznikla myšlienka využiť pôvodný koridor železničky, takzvané Korýtko. Od jesene 2015 sa tak začala mravčia práca v tejto lokalite, ktorú nám prerušila zima a následne sme pokračovali až do týchto dní. Vyčistili a upravili sme úsek v dĺžke približne osem kilometrov. Celkovo sme do projektu investovali 8000 eur," povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková.      

"Niekoľko desiatok tisíc eur sme získali vo forme sponzorských darov. Boli to desiatky nákladných áut štrku, piesku, zadarmo stroje a podobne. Spoločne s obcami Liptovská Osada a Liptovské Revúce sme dostali od žilinskej automobilky grant vo výške zhruba 12 000 eur. Zároveň na projekte spolupracovalo aj množstvo dobrovoľníkov z Ružomberka a okolia bez nároku na mzdu," opísal zástupca primátora Ružomberka Oldrich Lauko. Za najnáročnejšiu aktivitu považuje rekonštrukciu mostov na tejto trati, nakoľko z pôvodných zostali len fragmenty.      

Úzkorozchodná železnička premávala na trase medzi Ružomberkom a Korytnicou takmer 68 rokov. Jej prevádzka bola ukončená v roku 1974 predovšetkým z ekonomických dôvodov. Okrem dobových prvkov na trase pripomína Korytničku hlavne autentický parný rušeň v parku pred železničnou stanicou.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2016
Na Kráľovej studni otvoria prvú nabíjaciu stanicu pre elektrobicykle
Cestovný ruch na strednom Slovensku sa vlani niesol v znamení rastu a nových projektov, inak tomu nebude ani v tomto roku.
viac
26.06.2016
V NP Muránska planina slávnostne otvorili obnovené turistické chodníky
V sobotu 25. júna sa v Terénnom informačnom stredisku Národného parku Muránska planina v sedle Burda konalo slávnostné otvorenie obnovených turistických chodníkov.
viac
03.05.2017
Cyklosezóna na Liptove začína
„CykloKorytnička“, náučno – relaxačná trasa pre peších turistov, bežcov a cyklistov na horských bicykloch z Ružomberka do Korytnice, otvára cyklistickú sezónu na Liptove už najbližšiu sobotu. Organizátori pripravili na tento deň hromadnú jazdu.
viac
14.12.2017
Chaty v národných parkoch Slovenska majú šancu ozelenieť
Nadácia Ekopolis a spoločnosť KOOR, s. r. o. spúšťajú na Slovensku nový projekt, zameraný na ekologizáciu horských chát v národných parkoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %