Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
14.06.2019 01:10

Cykloturistika v Malých Karpatoch


Cykloturisti z Ostravy


Pľúcami Bratislavy sú Malé Karpaty. Lesy v okolí mesta sú vyhľadávanými cieľmi turistov. V posledných rokoch sa rozmáha i cykloturistika. V pohorí Malých Karpát je vyznačených 132 cyklotrás o celkovej dĺžke 922 km.


Cyklotrasy sú vyznačené farebne. Zelená farba vyznačuje 19 trás o celkovej dĺžke 145 km , modrá značka znázorňuje 19 trás o dĺžke 243 km, červená farba vyznačuje 6 trás o dĺžke 134 km a žltá farba vyznačuje 41 tras o celkovej dĺžke 166 km. Na cyklotrasách najčastejšie stretnete turistov z Bratislavy, Trnavy a ďalších miest Slovenska ale i zahraničia.

Na potulkách po Malých Karpatoch sme stretli na Zochovej chate skupinu cykloturistov z Ostravy, ktorí štyri dni brázdili lesy Malých Karpát. Ako nám povedal ich vedúci Jiri Mlčoch spoločne jazdia od roku 1980. Skupinu tvoria prevažne dôchodcovia, manželské páry, ale i jednotlivci, ktorí majú svoju stránku, označujú sa „Nezlomení“, poznajú sa ešte ako skauti spred polstoročia. Pravidelne v nedeľu dopoludnia jazdia po lesoch v Beskidách okolo Ostravy. Spoločne cestujú autami i do zahraničia, boli už i v Rakúsku a tento rok sú na Slovensku. Cez internet si 30 členná skupina zabezpečila ubytovanie v Modre penzióne Harmónia. Dvadsať cyklistov malo podrobne rozpísane trasy, zvyšok účastníkov absolvovalo pešiu turistiku v okolí Modry, Červeného Kameňa , Zochovej chaty. Obdivovali novú rozhľadňu na Veľkej Homoli ale i hrad Červený Kameň. S vyznačením cyklotrás boli spokojní, kvalitné služby mali v penzióne Harmónia, kde sa chcú ešte vrátiť v období dozrievania hrozna , výroby vína a zoznámiť sa tak i s Malokarpatskou vinnou cestou. Na obrázku skupina cyklistov pred výjazdom z penziónu Harmónia do Malých Karpát.

Oblastná organizácia CR Malé Karpaty so sídlom v Modre spolu s TIC v Modre poskytuje pre turistov propagačné materiály a požadované informácie o ubytovacích ,stravovacích možnostiach a o pripravovaných  programoch podujatí na Malokarpatskej vinnej ceste.

 

Autor: František Mach


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V regióne Gron pribudla nová turistická trasa, ktorá spája dve mestá
Približne po roku práce sa podarilo Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Región Gron do úspešného konca zavŕšiť projekt novej turistickej trasy, ktorá spája mestá Nová Baňa a Žarnovica.
viac
23.01.2018
Jazdecké hliadky dohliadajú na poriadok v bratislavskom lesoparku
Bratislavský lesopark, ktorý je súčasťou chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty nespí ani v tomto zimnom čase. Aj v tomto ročnom období ho denne navštívi množstvo ľudí, či už sú to športovci, mamičky s deťmi, psičkári, ale žiaľ aj tí, ktorí si z lesoparku robia jednu veľkú skládku odpadu.
viac
30.09.2020
Letný vlak Záhoráčik prepravil túto sezónu takmer 6000 cestujúcich
Náučný chodník Plavecký kras, výhľad na panorámu Malých Karpát, či Plavecký hrad. To je len malý výber z atrakcií, ktoré mohli vidieť návštevníci Záhoria ak cestou za krásami tohto regiónu využili Letný vlak Záhoráčik.
viac
27.08.2021
Na najvyššom vrchole Malých Karpát osadia nový päťmetrový dvojkríž
Na najvyšší kopec Trnavského kraja a Malých Karpát osadia v stredu 1. septembra nový, päť metrov vysoký drevený dvojkríž. Nahradí doterajší, ktorý na Zárubách stál od roku 1991 doteraz.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %