Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
13.08.2018 07:20

Cyklovlak Záhoráčik obľúbený aj druhú sezónu


Ilustračná snímka


Od spustenia turistického vlaku Záhoračik sa Záhorím previezlo viac ako 10 000 ľudí. Obľúbený je tak u peších ako aj u cykloturistov a to vďaka špeciálnemu cyklovozňu. Za krásami záhorskej oblasti sa môžete vybrať až do 14. októbra 2018.


„Záhoráčik už druhú sezónu premáva na trati Záhorská Ves-Zohor-Plavecké Podhradie počas víkendov a sviatkov 3 krát denne. Jeho cieľom je zatraktívnenie a priblíženie Záhoria domácim aj zahraničným turistom. Cesta vlakom je príťažlivá pre rodiny s deťmi, milovníkov železnice, partie peších turistov, ktorí preferujú verejnú dopravu a pre cykloturistov,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.

Práve pre turistov sa Záhoráčik stal vyhľadávaným dopravným spojením na potulkách Záhorím, či pri spoznávaní severozápadných svahov Malých Karpát a dolnozáhorských lesov prostredníctvom cyklistickej a turistickej trasy z Kuchyne na Zochovu chatu, kde ide o zokruhovanie obcí Záhoria s obcami v okrese Malacky a Pezinok. Zaujímavá je aj medzinárodná cyklotrasa Eurovelo 13 tak pre rakúskych cykloturistov ako aj diaľkových či už z Českej republiky, Maďarska, Nemecka.

V minulom roku bolo celkovo vypravených 242 vlakov. Tie prepravili viac ako 9 000 osôb a 1094 bicyklov,  čo je 155 osôb a 21 bicyklov na deň. Dokonca bola 7 x prekročená kapacita miest na sedenie a kapacita cyklovozňa bola naplnená 13 x.

V aktuálnej sezóne, ktorá trvá od 28. apríla do 14. októbra 2018, odviezol Záhoráčik podľa štatistík ZSSK už v apríli 687 cestujúcich a 61 bicyklov, v máji 1677 cestujúcich a 178 bicyklov a v júni 1509 cestujúcich a 145 bicyklov.

 Projekt turistického vlaku realizoval Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s národným dopravcom Železničnou spoločnosťou Slovensko, Železnicami SR a Bratislavskou integrovanou dopravou. V projekte plánuje bratislavská župa  pokračovať aj v roku 2019.

Cestujúci môžu cestovať Záhoráčikom na všetky cestovné lístky platné v IDS BK a Bratislava Card City & Region (bezplatná doprava pre turistov)  s výnimkou lístku pre bicykel, pri ktorom platí cenník ZSSK. S integrovaným cestovným lístkom môžu cestujúci ľubovoľne prestupovať podľa časovej a územnej platnosti lístka u všetkých zapojených dopravcov na regionálne vlaky, prímestské autobusy Slovak Lines či MHD v Bratislave

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2017
Cez víkend otvára detská železnica tohtoročnú sezónu
Po zimnom spánku sa prebúdza aj Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná cez víkend 29. a 30. apríla od 11. do 16. hodiny. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9. hodine.
viac
23.06.2020
Spišské Podhradie investuje do cestovného ruchu
Opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu sa postupne na Slovensku uvoľňujú a straty, ktoré vyvolali, počítajú aj samosprávy. Tie si však v súčasnosti uvedomujú, aký prínos by mohol mať cestovný ruch pre slovenské mestá a obce.
viac
03.07.2020
Víkendom odštartuje už štvrtá sezóna úspešného turistického vlaku Záhoráčik
Počas prvej júlovej soboty štartuje svoju štvrtú sezónu letný vlak Záhoráčik. Premávať bude každý víkend trikrát denne až do polovice septembra.
viac
30.09.2020
Letný vlak Záhoráčik prepravil túto sezónu takmer 6000 cestujúcich
Náučný chodník Plavecký kras, výhľad na panorámu Malých Karpát, či Plavecký hrad. To je len malý výber z atrakcií, ktoré mohli vidieť návštevníci Záhoria ak cestou za krásami tohto regiónu využili Letný vlak Záhoráčik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %