Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.05.2017 12:20

Daňové úľavy pre cyklistov – nový trend v Európe


Ilustračná snímka


Podľa Európskej cyklistickej federácie (ECF) je práve daňová úľava vhodným benefitom pre ľudí, ktorí dochádzajú do práce na bicykli. Štyri európske krajiny už cyklistov odmeňujú.


Tak opäť dvíhame tlak motoristom, ktorí sa pýtajú, čo to má zase znamenať...Veď tí cyklisti nič neplatia, žiadne dane, nepotrebujú tankovať do bicykla, len motoristi platia dane, či už spotrebné alebo iné, a ešte takáto nehoráznosť... daňové úľavy. No to určite! Čo zase chcú?

V Belgicku dávajú cyklistom odmenu 23 centov za kilometer. Ale, samozrejme, iba tým, čo dochádzajú na ňom do práce. Počet ľudí, ktorí cyklodotácie využívajú narástol medzi rokmi 2011 a 2015 o 30 percent! To znamená, že v súčasnosti vyše 400-tisíc Belgičanov dostáva takúto podporu. To už je ako počet obyvateľov Bratislavy. A aký je dopad na štátny rozpočet?  Približne 93 miliónov eur. Zdá sa, že to Belgičania prežijú.

Podobne ako v Belgicku to funguje aj vo Francúzsku, avšak podmienky pre získanie tohto benefitu tu nie sú také priateľské. Celková hodnota, ktorá sa môže odpočítať na dani je 200 eur.  V prípade porovnania s Belgickom to stráca na atraktívnosti. Avšak francúzske cyklistické spolky a loby skupiny naďalej tvrdo presadzujú navýšenie tohto limitu. Veď čože je to 200 eur pre Francúza.

Poďme ďalej - v Luxembursku prebieha daňová reforma, v rámci ktorej môže občan využiť 300 eur na kúpu nového bicykla a tak si znížiť daň. Navyše, zamestnávatelia môžu povoliť používanie firemného bicykla aj na súkromné účely

Podobne aj v Taliansku pripravujú kupóny, ktorými by mohli zamestnanci využívať bicykle do práce, alebo študenti do škôl.

Viaceré príklady nájdete aj v anglickej štúdii (fiscal incentives for commuting),  ako aj v reporte o podporných schémach v elektromobilite ( incentive schemes for e-cycling ).

Okrem iniciatív, ktoré spomína ECF je viacero samostatných príkladov, kedy firmy v Nemecku, Belgicku alebo Rakúsku platili zamestnancom za dochádzanie na bicykli približne 2-6 eur za jazdu.

Niečo podobné funguje napríklad aj v USA, kde môže občan dostať zľavu 20 dolárov každý mesiac, ak do práce chodí na bicykli, a to v rámci programu Bicycle Commuter Benefit.

A čo u nás? Alebo sa radšej nepýtať?

 

 

Autor: Zdroj: Cyklodoprava.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2017
Obchodníci môžu tovar vystavovať na ulici za symbolický jeden cent
Liptovskomikulášska samospráva výrazne znížila sadzbu za vystavenie tovaru pred obchodmi v meste. Za symbolický jeden cent za meter štvorcový denne tak môžu verejné priestranstvo využívať majitelia reštauračných zariadení aj obchodníci. Cieľom radnice je oživiť pešiu zónu v historickom centre.
viac
28.02.2019
Cyklokoalícia žiada väčšiu bezpečnosť v novom cestnom zákone
Bezpečný odstup pri prebiehaní aj chodníky bez parkujúcich áut. Cestný zákon bude čoskoro novelizovaný. Cyklokoalícia iniciovala hromadnú pripomienku, v ktorej navrhuje zmeny pre zvýšenie bezpečnosti a komfortu najzraniteľnejších účastníkov premávky.
viac
18.06.2019
SK8: Zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane ohrozí chod samosprávy
Združenie samosprávnych krajov SK8 nesúhlasí so zámerom skupiny poslancov koaličnej strany Most-Híd zvýšiť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.
viac
02.07.2020
Primátor P. Bročka nechce dotovať krajské inštitúcie zníženými daňami
Primátor Trnavy Peter Bročka nevidí žiadny dôvod, aby mesto naďalej dotovalo kultúrne i zdravotnícke inštitúcie iných zriaďovateľov formou zníženej dane z nehnuteľnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %