Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.02.2019 07:35

Dávky v hmotnej núdzi porastú, zvýši sa motivácia pracovať


Ilustračná snímka (shutterstock)


Dávky v hmotnej núdzi, aktivačný príspevok, ochranný príspevok a príspevok na nezaopatrené dieťa sa po desiatich rokoch zvýšia.


Vďaka novele zákona o hmotnej núdzi porastú od začiatku apríla o 5%. Navyše sa zavádza valorizačný mechanizmus, ktorý dávky a príspevky každoročne upraví. Súčasťou právnej normy sú aj motivačné opatrenia, aby si sociálne odkázaní hľadali prácu, čo i len za minimálnu mzdu.

Obsah novely zákona o hmotnej núdzi sa dá zhrnúť do troch najdôležitejších oblastí. Prvou prioritou je zvýšenie dávok a príspevkov v hmotnej núdzi. Naposledy sa totiž upravovali v roku 2009. Úplnou novinkou je ich valorizácia. „Zavádzame to, čo Slovensko za celú dobu existencie nemalo. Je to spravodlivé, lebo aj dávka v hmotnej núdzi musí reagovať na vývoj spoločnosti, hlavne ten sociálno-ekonomický,“ konštatuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Druhou prioritou novely je motivovať k získaniu riadne platenej práce. Dôležitou zmenou je napríklad poskytovanie aktivačného príspevku vo dvoch úrovniach. Člen domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi a pracuje aspoň za minimálnu mzdu, získa nárok na aktivačný príspevok vo vyššej sume, a to viac ako 132 € mesačne. „Od začiatku môjho fungovania na rezorte som si dal jednu z priorít - urobiť všetko preto, aby ľudia, ktorí majú záujem na Slovensku pracovať, prácu našli. Dať ľuďom prácu, samozrejme ak o ňu záujem majú, je totiž stále najlepšia sociálna politika. Robím všetko preto, aby sa prehlboval rozdiel medzi sociálnymi dávkami a minimálnou mzdou, aby bolo motivačné na Slovensku pracovať,“ akcentuje minister Richter. Ďalším posilnením motivácie nájsť si zamestnanie a pracovať je aj predĺženie obdobia poskytovania osobitného príspevku na 18 mesiacov, pričom vo vyššej sume sa bude poskytovať 12 mesiacov a v nižšej sume ďalších 6 mesiacov.

Treťou prioritou je, že sa upravujú právne vzťahy pri poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi. Ide okrem iného o ústretové kroky smerom k rodinám so študujúcimi deťmi na Slovensku či v zahraničí, ale aj k rodinám, ktoré žijú v spoločných domácnostiach s dospelými pracujúcimi deťmi do 25 rokov, a o iné významné pozitívne zmeny.

Novela zákona obsahuje rad ďalších opatrení, ktoré prispejú k tomu, aby sa odkázaní ľudia buď vymanili z hmotnej núdze alebo aby sa zvýšil životný štandard tých, ktorí v hmotnej núdzi zostanú. Účinnosť nadobudne 1. apríla 2019.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2018
Ocenenie za Sociálny čin roka 2017
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter ocenil výnimočných ľudí, ktorí svojou obetavosťou, ľudským prístupom, láskou a empatiou pomohli iným v núdzi, vykonali mimoriadny humánny čin či originálnu aktivitu nad rámec svojej práce.
viac
01.07.2019
J. Richter: Vláda chce zaviesť nový príspevok na ošetrovanie
Vláda plánuje zaviesť nový príspevok na ošetrovanie. Na tri mesiace by ho mohol poberať jeden z rodičov, resp. členov rodiny, ktorý bude musieť ostať doma s chorým.
viac
10.06.2020
Informácia o zvýšení životného minima pre rok 2020
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky na svojej webovej stránke zverejnilo informáciu týkajúcu sa výšky životného minima, ktorá sa v tomto roku zvýšila o 2,2 %.
viac
10.10.2023
Zverejnili informácie týkajúce sa valorizácie pomoci v hmotnej núdzi
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zverejnilo informácie týkajúce sa valorizácie pomoci v hmotnej núdzi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %