Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.10.2018 10:19

Dávnu históriu kaštieľa má odkryť jeho archeologický výskum


Žiarsky kaštieľ, ilustračná snímka, zdroj: mesto Žiar nad Hronom


Žiarsky kaštieľ, ktorý pred časom mesto získalo do svojho vlastníctva, čaká archeologický výskum. Samospráva chce zmapovať jeho históriu z čias, kedy bol využívaný ako letné sídlo ostrihomských arcibiskupov, ale aj z čias biskupa Štefana Moysesa.


"Zásadnú vec, ktorú chceme teraz zrealizovať je archeologický výskum, ktorý tam už v podstate začína," priblížil hovorca mesta Martin Baláž. Kaštieľ bol totiž najprv letným sídlom ostrihomských arcibiskupov, koncom 18. storočia sa stal sídlom banskobystrických biskupov. V tomto období bol aj rekonštruovaný do dnešnej podoby.       

Okrem archeologického výskumu chce samospráva pripraviť projekt rekonštrukcie jeho fasády a kaplnky, ktorá je v zlom stave. Na ich opravu chce mesto podľa Baláža žiadať dotáciu z ministerstva kultúry. "Takisto budeme mapovať možnosti iných grantových schém, ktoré nám môžu pomôcť nejakým spôsobom upraviť určité časti kaštieľa. Aj keď treba povedať, že je v obývateľnom stave a nie je to žiadna ruina," dodal Baláž.       

Renesančno-barokový kaštieľ pri Parku Štefana Moysesa kúpilo mesto od sukromníka za 2,8 milióna eur. Kaštieľ sa má stať sídlom samosprávy, viacerých organizácií a komunitných združení.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2016
Poplatok za rozvoj sa v Žiari nad Hronom platiť nebude
Poplatok za rozvoj, ktorým môžu slovenské mestá a obce od budúceho roka spoplatniť výstavbu na svojom území, mesto Žiar nad Hronom nezavedie. "Žiarski poslanci schválili uznesenie, že sa v meste nebude vyberať poplatok za rozvoj," priblížil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.
viac
10.01.2019
V kaštieli chcú zriadiť domov dôchodcov a denný stacionár
Dokončiť už začaté projekty, ale aj pustiť sa do nových, ako napríklad zriadenie domova sociálnych služieb, rekonštrukcia plavárne či vybudovanie cyklochodníka medzi mestom Žiar nad Hronom a susednou obcou Lutila. To sú plány, s ktorými do tohto roka vstúpila žiarska samospráva.
viac
04.07.2019
Žiar nad Hronom: Svoje "áno" si budú môcť čoskoro snúbenci povedať aj v kaštieli
O svadby v Parku Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom je stále väčší záujem. Aj preto sa žiarske Mestské kultúrne centrum (MsKC) stále snaží vylepšovať služby, ktoré v tejto súvislosti snúbencom poskytuje.
viac
10.05.2021
Útulok pre psov prechádza po desiatich rokoch pod správu mesta
Útulok pre psov v Žiari nad Hronom prejde od 1. júna pod správu mesta, samospráva v súvislosti s touto zmenou založila občianske združenie (OZ) Žiarsky chlpáč. Mesto o tom informovalo na svojej oficiálnej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %