Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.05.2018 05:05

Dažďovú vodu z mestských objektov chcú zachytávať a využívať


Nádrž na dažďovú vodu - ilustračná snímka


V Žiari nad Hronom chcú zachytávať a ďalej využívať dažďovú vodu z mestských objektov. Na projekt by chcela samospráva získať prostriedky z eurofondov, aktuálne pripravuje projektovú dokumentáciu, za ktorú podľa zverejnených dokumentov zaplatí 17.880 eur.


"Na opatrenia súvisiace so zhromažďovaním dažďovej vody by mala byť tento rok vyhlásená výzva z operačného programu Kvalita životného prostredia," priblížil hovorca mesta Martin Baláž s tým, že sa do nej chce mesto zapojiť a uchádzať sa o prostriedky na vybudovanie takéhoto systému.       

Malo by ísť o zachytávanie dažďovej vody z mestských objektov, akými sú materské a základné školy či zimný štadión, ktorý mesto rekonštruuje. "Zatiaľ máme vytypovaných osem mestských objektov, kde by sme chceli zachytávať a využívať dažďovú vodu," podotkol s tým, že možno bude nakoniec týchto objektov viac.       

Dažďová voda by mala byť zachytávaná a zvádzaná do nádrží, aby sa potom mohla využívať na zavlažovanie či v malých dažďových záhradách, ktoré budú tvoriť umelo vytvorené jazierka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2018
Okrúhle výročie vzniku 1.ČSR chce Žiar nad Hronom osláviť i s partnerským mestom
Žiarska samospráva plánuje veľké oslavy 100. výročia vzniku 1. Československej republiky. Poslanci na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili na tento účel 10-tis. eur.
viac
19.06.2018
Na projekt zachytávania dažďovej vody chce mesto získať NFP
Na projekt zhromažďovania a ďalšieho využívania dažďovej vody chcú v Žiari nad Hronom získať nenávratný finančný príspevok. Mesto sa plánuje uchádzať o prostriedky z ministerstva životného prostredia.
viac
27.12.2018
Za vývoz komunálneho odpadu si obyvatelia v budúcom roku priplatia
Za odvoz komunálneho odpadu si obyvatelia Žiaru nad Hronom v budúcom roku priplatia. Žiarski poslanci odsúhlasili 22-percentné navýšenie poplatku za zmesový komunálny odpad.
viac
27.01.2020
Knižnicu chcú po rekonštrukcii otvoriť v najbližších týždňoch
V Žiari nad Hronom pokračujú s rekonštrukciou Mestskej knižnice Michala Chrásteka. Z toho dôvodu je aktuálne pre čitateľov zatvorená, to by sa však malo zmeniť už v najbližších týždňoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %