Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.08.2019 11:25

Dejiskom tohtoročných Dní sv. Huberta bude kaštieľ Betliar


Kaštiel Betliar, snímka: (tasr)


Dejiskom tohtoročných Hubertových slávností bude netradične kaštieľ Betliar v okrese Rožňava. V poradí 29. ročník Celoslovenských poľovníckych slávností Dni sv. Huberta sa tu uskutoční v sobotu 7. septembra.


"Jednodňové podujatie začne slávnostným sprievodom o 8.30 h a následne bude pokračovať Svätohubertovskou omšou so sprievodom s uloveným jeleňom a obetnými darmi – velebou prírode a poďakovaním Stvoriteľovi," informovala Jana Slaná z oddelenia marketingu Múzea vo Svätom Antone s tým, že záštitu nad podujatím opäť prevzalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.       

Ako ďalej uviedla, pripravený bude bohatý sprievodný program. Tradične sa bude súťažiť o najkrajší nôž, poľovnícky šperk, naj... bradu, naj... klobúk či v hádzaní flinty do žita. Návštevníci si tiež budú môcť vyskúšať streľbu z luku, zapojiť sa do iniciatívy Hubertova kvapka krvi, zažiť atraktívny rybolov a pozrieť si ukážky sokoliarskeho výcviku. "Nezabudli sme ani na naše deti, pre ktoré bude pripravený náučný a zážitkový chodník s prezentáciou lesnej pedagogiky a iných zábavných atrakcií," podotkla Slaná.       

V rotunde pri vstupe a okolo veľkej fontány budú dokresľovať poľovnícke podujatie vystavené trofeje z Gemera a z okolia. Pri vstupe do múzea bude pripravená galéria víťazných fotografií súťaže Zlatý jeleň Slávy Štochla či Poľovníctvo vo fotografii.      

"Nezabudli sme ani na poľovnícku kynológiu a pre milovníkov psov sme prichystali prezentáciu všetkých slovenských národných plemien psov, ktorej súčasťou budú aj špeciálne klubové výstavy slovenského kopova, slovenského hrubosrstého stavača, tatranského duriča, slovenského čuvača a alpského jazvečíkovitého duriča," podotkla Slaná. Pripravený bude propagačný stánok ďalšieho národného plemena československého vlčiaka.       

Návštevníci si budú môcť počas podujatia pozrieť kaštieľ Betliar s expozíciami – apartmány grófskej rodiny Andrássyovcov, egyptológiu a exotické trofeje, tiež výstavu „Klenot flámskej gotickej miniatúry – Kniha hodiniek Ilony Andrássyovej“.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Na Detské dni sv. Huberta sa chystá viac ako 1600 školákov
Už budúci týždeň si príde viac ako 1600 prihlásených detí do areálu svätoantonského kaštieľa užiť záver školského roka hravou formou. V dňoch 20. a 21. júna totiž múzejníci pre najmenších návštevníkov pripravili kultúrno-vzdelávacie podujatie Detské dni sv. Huberta.
viac
26.03.2019
Poľovnícke slávnosti sa budú konať tento rok v kaštieli Betliar
Celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta, ktoré sa každoročne konajú v obci Svätý Anton v Banskoštiavnickom okrese, sa tento rok výnimočne uskutočnia v kaštieli Betliar v okrese Rožňava. Dôvodom je rekonštrukcia, ktorá tento rok svätoantonský kaštieľ čaká.
viac
07.09.2019
Celoslovenské poľovnícke slávnosti sa prvý raz uskutočnia v kaštieli v Betliari
Celoslovenské poľovnícke slávnosti – Dni svätého Huberta sa v tomto roku prvý raz uskutočnia v priestoroch andrássyovského kaštieľa v Betliari.
viac
31.08.2022
Kaštieľ ožije po troch rokoch slávnosťami sv. Huberta
V areáli kaštieľa vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica sa 3. a 4. septembra budú opäť po trojročnej prestávke konať celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni sv. Huberta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %