Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
13.10.2018 09:25

DEŇ KROJA odvysiela verejnoprávna Dvojka


Ilustračný výrez plagátu


Záznam z nedávneho podujatia DEŇ KROJA bude vysielaný na DVOJKE a to 14. októbra 2018 o 21.00 hod. K samotnému priebehu podujatia sa dnes vyjadril predseda ZMOS Michal Sýkora osobným listom, ktorý adresoval tým, ktorí zabezpečili účasť na jedinečnej prezentácii krojov, folklóru a tradícií.


Vážené pani primátorky, páni primátori, vážené pani starostky, páni starostovia,        

týmto listom oslovuje tých kolegov, ktorí zabezpečili účasť na Dni kroja 8. 9. 2018 v Banskej Bystrici.

Združenie miest a obcí Slovenska od májového snemu priebežne informovalo mestá a obce o pripravovanom podujatí DEŇ KROJA, ktoré sa uskutočnilo 8. septembra 2018 ako súčasť Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici. Našou úprimnou snahou bolo informovať vás v časovom predstihu o výnimočnej aktivite, aby sme sa zúčastnili na podujatí, na ktorého aktívnu účasť sme boli vyzvaní  p. Máriou Rehákovou, generálnou riaditeľkou vydavateľstva STAR production, s.r.o.,  ktoré vydáva aj časopis Slovenka na našom 28. sneme v máji tohto roku a na rokovaniach  Rady ZMOS a chceli sme aj takto prispieť k tomu, aby prezentácia miest, obcí a regiónov, prostredníctvom tradičných krojov, folklóru a zvykov bola  jedinečným podujatím našich miest a obcí. Organizátorom sme boli požiadaní o súčinnosť pri zabezpečení čo najvyššej účasti obyvateľov z miest a obcí v krojoch, usmernení ich parkovania v mieste konania a pri sumarizácii kontaktov na prihlásených účastníkov, ako aj zhromaždenie fotodokumentácie miest a obcí.  Naša účasť a propagácia DŇA KROJA bola naším príspevkom k úspešnému priebehu podujatia.  Zriadili sme webovú stránku na Deň kroja a vyčlenili pracovníka, ktorý sa tejto problematike venoval.

ZMOS vyzval mestá a obce, aby sa podujatia v krojoch zúčastnili.  ZMOS-u boli zaslané návratky zo 61  miest a obcí, v ktorých vyše  1 000 ľudí v krojoch prisľúbilo účasť na Dni kroja. Skutočná účasť bola ešte vyššia.

S mnohými z vás som sa počas podujatia stretol priamo v Banskej Bystrici a, žiaľ, musím potvrdiť pripomienky účastníkov a konštatovať, že nie všetko bolo zo strany organizátorov podujatia pripravené tak, ako nás pred podujatím informovali a my sme vám to  v listoch tlmočili.

Cítim povinnosť nadviazať na našu doterajšiu komunikáciu k podujatiu a konštatovať, že ZMOS bol nemilo prekvapený  postojom  k účastníkom podujatia z miest a obcí v krojoch. Mrzí nás, že sa program odklonil od plánovaného priebehu podujatia,  že organizátor okrem účinkujúcich nezapojil všetky krojované skupiny z miest a obcí tak, ako bolo plánované.  Nebolo zabezpečené ich usmernenie, nevyhnutné občerstvenie a neboli podané  informácie pre všetky zúčastnené skupiny z miest a obcí.

Napriek tomu chcem oceniť váš pozitívny záujem o účasť na podujatí, ktorou sme Slovensku i zahraničiu ukázali, že folklór a históriu ako súčasť kultúrneho dedičstva zveľaďujeme pre budúce generácie.

ZMOS vo vlastnej réžii, bez pomoci súkromných agentúr a bez komplikácií v minulosti zvládal podujatia rôzneho charakteru a veľkosti, či už pri organizovaní celoslovenského snemu a s ním súvisiaceho galavečera, ale aj školení, seminárov a iných aktivít. Preto poučení touto skutočnosťou budeme v budúcnosti participovať  aj na budúcom ročníku s podmienkou pre organizátora, že budeme zainteresovaní na príprave priebehu podujatia, a teda budeme niesť aj adekvátnu mieru zodpovednosti. Počas svojich stretnutí s účastníkmi DŇA KROJA  z niektorých miest a obcí som si vypočul návrhy na zlepšenie tohto podujatia, ktorého priebeh sme, bohužiaľ, nemohli ovplyvniť.  

Napriek problémom,  účastníci oceňovali, že sme sa takto v krojoch po prvý raz mohli stretnúť a chcú v tom pokračovať.

Na záver moje hodnotenie celého podujatia: dobrá akcia, ale nebola realizovaná tak, ako mohla byť, pretože podujatie Deň kroja nemalo byť len o hodnotnom umeleckom programe, ktorý bol,  ale aj o stretnutí  ľudí v krojoch, ktorých bolo potrebné prezentovať, sústrediť ich na jedno čestné miesto a postarať sa o nich. Bohužiaľ, nie našou vinou, sa tak nestalo.

Ešte raz ďakujem všetkým účinkujúcim za hodnotný program a všetkým prítomným za účasť. Záznam z tohto podujatia realizovala RTVS a má byť odvysielaný 14. 10. 2018 o 21.00 hod. na STV 2.

S úctou

Michal Sýkora, predseda Združenia miest a obcí Slovenska

 

Autor: www.zmos.sk - Michal Sýkora, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2018
DEŇ KROJA - nezabudnuteľný zážitok pre celé Slovensko
Pozývame vás na výnimočný Deň kroja, ktorý sa uskutoční 8. septembra 2018 (sobota) o 15.00 hod. na Námestí SNP v Banskej Bystrici.
viac
09.09.2018
Banská Bystrica ožila folklórom
Nultý alebo prvý ročník - v tom sa viaceré zdroje rozchádzajú, ale v podstate je to jedno. To sa časom utrasie. Vidieť však takmer tritisíc ľudí v kroji na Námestí SNP v Banskej Bystrici, počas významného Radvanského jarmoku, je len ťažko opísateľný zážitok.
viac
07.09.2019
Ani dážď nepokazil náladu Slovenského dňa kroja
Až 3882 ľudí v kroji, alebo s niektorou z jeho súčastí, zaznamenali organizátori sobotňajšieho Slovenského dňa kroja na Námestí SNP v Banskej Bystrici.
viac
26.02.2024
SLOVENSKÝ DEŇ KROJA: V Banskej Bystrici prežijete nezabudnuteľné chvíle
Siedmy ročník podujatia SLOVENSKÝ DEŇ KROJA prinesie milovníkom slovenských tradícii a folklóru opäť niečo nové. Okrem bohatého folklórneho programu pripravili organizátori na 1. septembra 2024 výnimočný sprievodný program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %