Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.05.2019 04:50

Deň priateľstva v Ubli podporí slovensko-ukrajinské partnerstvá


Hraničný prechod v Ubli - ilustračná snímka


V poradí 18. ročník priateľského stretnutia dvoch susedných krajín Slovenska a Ukrajiny sa uskutoční v obci Ubľa v sobotu 18. mája. Hlavným organizátorom Dňa priateľstva – Dňa dobrosusedstva 2019 je Prešovský samosprávny kraj (PSK). Iinformovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.


"Cieľom každoročného medzinárodného podujatia je vytváranie priaznivého prostredia, posilňovanie partnerských vzťahov i rozvoj cezhraničnej spolupráce slovenských a ukrajinských subjektov na rôznych úrovniach i v rôznych oblastiach. Tento rok je hlavným organizátorom PSK, spoluorganizátormi sú Košický samosprávny kraj, Zakarpatská oblastná štátna administrácia a Zakarpatská oblastná rada," uviedla Jeleňová.       

Na Dni priateľstva – Dni dobrosusedstva sa podľa jej ďalších slov každoročne zúčastňujú predstavitelia štátnych orgánov i zástupcovia regionálnej a miestnej samosprávy, podnikateľské subjekty, organizácie, inštitúcie a občania prihraničných oblastí.       

"Budovanie vzájomného partnerstva aj tento rok spečatí Protokol o spolupráci na nasledujúcich 12 mesiacov, ktorý na stretnutí podpíšu zástupcovia oboch krajín. Dokument zahŕňa aktivity v oblastiach regionálneho rozvoja, vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu, sociálnych služieb či životného prostredia," doplnila Jeleňová.       

Príkladom doterajšej spolupráce a priateľských kontaktov je vybudovanie infraštruktúry v Parkoch tmavej oblohy v Kolonici a v Užhorode a tiež tradičné podujatia Dni rusínskych zvykov a tradícií v Kamienke, Slávnosti Rusínov pod hradom Ľubovňa, Rusínska vatra v Malom Lipníku či výstava Karpatská kraslica v Humennom.       

Ako Jeleňová pokračovala, aj keď v tomto roku pôjde už o 18. ročník, po prvý raz bude podujatie viac otvorené verejnosti. Súčasťou aktuálneho ročníka budú prezentácie remesiel, trh tradičných výrobkov prihraničných regiónov i atrakcie pre deti. Pripravený je aj kultúrny program, v ktorom vystúpi Folklórny súbor (FS) Makovica, FS Železiar a súbory z Ukrajiny.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2018
V obci realizujú podujatie v rámci Svetového dňa vidieckych žien
V rámci Svetového dňa vidieckych žien pripravili obec Košúty a OZ Vidiecky parlament na Slovensku v kultúrnomo dome konferenciu s názvom Ženy do voza aj do koča spojenú s vyhlásením výsledkov súťaže Vidiecka žena roka – Líderka 2018 v kategóriách politička, podnikateľka, aktivistka a remeselníčka.
viac
15.05.2019
Deň priateľstva - podujatie otvorené pre verejnosť tentoraz v Ubli
V obci Ubľa, v slovensko-ukrajinskom pohraničnom území sa v sobotu 18. mája uskutoční 18. ročník medzinárodného stretnutia dvoch susedných štátov Slovenska a Ukrajiny. Deň priateľstva podporí vzťahy susediacich krajín i spoločné projekty na najbližšie obdobie.
viac
24.02.2022
Prihraničné obce sú pripravené pomôcť prípadným migrantom z Ukrajiny
Obce v blízkosti ukrajinsko-slovenských hraníc sú na pomoc prípadným migrantom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine pripravené. Vedia poskytnúť ubytovacie priestory i materiálnu pomoc.
viac
22.09.2023
Registrujte sa na Deň samosprávy Slovenska a Ukrajiny
Združenie miest a obcí Slovenska v spolupráci s partnerom projektu Združením FEMAN pozývajú na podujatie Deň samosprávy Slovenska a Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %